Как да се спасим от студа и вирусните заболявания?

x

За целта е необходимо да стимулираме работата на имунната система и тъй като, да, това е система, са необходими не една, а няколко комплексни съставки, които да бъдат изпълнени. Много е важно да се знае, че извършването на всяка една дейност поотделно няма да има такъв ефект, както, ако се направят всички заедно. Така работят системите съвкупността на всички елементи има по-голям ефект, отколкото всеки един самостоятелно.



1. Движение

В студените дни, когато навън е -15 С, е достатъчно да направим 20-40-минутна лека тренировка (може и вкъщи), за да се стоплим и да раздвижим кръвта. Най-голямата грешка е да седим на едно място, без да се движим и да се оплакваме колко е студено.

Нашето предложение: пуснете си любимото предаване или музика и направете 10 лицеви опори, 20 коремни преси и 30 подскока без почивка между отделните упражнения. Повторете в 5 серии с по 2 минути почивка между сериите.

Умерените физически упражнения подобряват имунитета. По време на тренировка антителата/белите кръвни телца започват да се движат с по-голяма скорост в тялото, по този начин те могат по-бързо да „разпознаят“ вирусите и бактериите преди да са ви повалили и съответно да ви предпазят от поредната настинка или грип. Тъй като този ефект преминава до 24 ч. след тренировката, е важно да тренирате поне три пъти седмично, за да се поддържат резултатите.



2. Сауна /Парна баня

Множество проучвания и дългогодишни практики показват, че контролираното увеличаване на телесната температура, което се случва в сауната, помага на тялото да се пребори с вирусите и бактериите, като високата температура им пречи да се размножават. (Това се случва в тялото и когато е във фебрилно състояние). Медицинските проучвания показват, че след сауна се увеличава броят на белите кръвни телца, лимфоцитите, базофилите, а именно те се борят с вирусите, бактериите и възпаленията. При изпотяването, токсините и шлаките се изхвърлят от тялото и по този начин тялото се детоксикира и освобождава от причинителите на грип и настинки


3. Масаж

Стресът е един от основните фактори за спад в имунитета. Ето защо масажът, освен благотворно влияние върху мускулите, има отношение и към предпазването от вирусите. При масаж се наблюдава понижение в нивото на кортизола, познат като стрес хормон, което ще ви накара да се чувствате по-спокойни , както и намаляване нивата на вазопресина – хормон, който ви кара да се чувствате агресивни. Кортизолът също така атакува и унищожава белите кръвни телца, които всъщност са „бойците“ на имунната система, затова е важно да поддържаме добра циркулация на кръвта и засилване на лимфопотока, ефект, който идва от един добър масаж за 45-60 минути.



4. Консумация на много течности.

Достатъчното количество вода – 2,5-3 л.вода на ден, гарантира, че токсините ще излязат по-бързо от тялото, както и че няма да страдаме от дехидратация при спорт, сауна и др.

Факт, който малко хора знаят, е, че след масаж е добре да изплакнем устата с глътка вода, а след това и да изпием чаша вода с лимон. Това е така, тъй като при масаж се засилва лимфопотока и изхвърлянето на токсини и шлаки през отделителната система и устата. Затова, първо изплакнете, а после пийте.

5. Витамин С.

Всеки ден по един изстискан лимон с лъжица мед ще ви даде необходимото количество от този витамин, който е антиоксидант No 1. Той атакува нуклеиновата киселина на вирусите и се бори с тях, докато ги унищожи. Можете да го откриете в най-големи количества и в кивито, и останалите цитрусови плодове.

Автор: Весела Тончева

/специалист по спортен мениджмънт и спортна подготовка/

Снимки: StarClub Fit & Spa/ Press

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Откраднахме ги от мъжкия гардероб.

Ако сте пропуснали
Най-четени