4 вида сол, които си струват всяко кристалче

x


Никой не е по-голям от солта! Ако прекомерните й количества в храната могат да се отразят зле на здравето ви (да не споменаваме за талията ви), има куп причини да я консумирате в разумни граници.

Солта е ценен електролит. Организмът ни има нужда от електролити, за да помага за осъществяването на електрически импулси, които контролират много от телесните функции. Те също така са необходими, защото предизвикват механизма на жаждата, който ни напомня да пием достатъчно количество вода. Консумацията й помага да запазим ценните електролити в кръвта. Солта също така стимулира мускулните контракции, които предпазват мускулите ви от крампи и поддържа в норма нивата на калций и други минерали в кръвта ви и стимулира надбъбречните жлези.

Вероятно знаете, че има няколко различни вида сол, които можете да си купите. Всяка от тях има своите отличителни аромати, текстури и приложения. Това са само четири от любимите ни соли, които ще внесат допълнително вкус на всяко ястие и ще се погрижат за здравето ви!



Морска сол на кристали

Радвайки се на специфичен аромат, кристалната морска сол може да бъде намерена във фин или в по-груб вид. Размерът на неправилно оформените й кристали показва колко бързо се разтваря солта, което разбира се зависи и от опита ви с консумацията й. Цветът на тази сол може да варира, в зависимост от минералното й съдържание.

Морската сол действа лечебно на кожата – тя дразни епителната тъкан, което води до прилив на кръв, в резултат на това клетките на кожата активно се обновяват, а раните и възпаленията се лекуват по-бързо. Солта влияе и на нервната система и е добро средство за намаляване на стреса.



Сива (келтска) сол

Тази влажна, нерафинирана морска сол обикновено се намира на брега на Атлантическия океан в областта Бретан, Франция. Солниците, от които се добива, са облицовани с богата на минерали кал, която от своя страна, придава на тази сол естествения й сив оттенък. Солта е напълно подходяща за поръсване на ядки или пуканки, и се използва в кулинарните среди през последните няколко години.

Келтската сол помага за подобряване на храносмилането, прави организма по-устойчив на инфекции и участва в поддръжката на алкално-киселинния баланс. Сивата сол също така намалява задържането на вода и помага за премахването на вредните вещества от организма.



Черна индийска сол

Черната индийска сол или кала намак, както още е известна, всъщност е с розово-сив цвят и има силен аромат на сяра. Популярен избор за готвачите вегани, които искат да добавят аромат на яйца на ястия като омлет с тофу, кала намак е популярна в индийската кухня и е изненадващо вкусна в манго шейкове!

Индийската черна сол се използва за лечение на артритни заболявания, парализа и частични парези. Има много добро релаксиращо действие, използва се за топли вани като освежава кожата и я подмладява.



Хималайска сол

Наричат хималайската сол „бяло злато”. Това, което я прави наистина уникална и в пъти по-добра от рафинираната готварска сол, е богатият й минерален състав (калций, калий, фосфор, магнезий, желязо…). Хималайската сол не съдържа йод. Тя възстановява солевия баланс в организма, подпомага детоксикацията, нормализира кръвното налягане, укрепва кръвоносните съдове и намалява нивата на лошия холестерол. Използва се за промивки на устната кухина при възпаления на венците и за прочистване на синусите.

 

Текст: Велиана Симеонова

Снимки: Press

Препоръки
Още по темата



Коментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

CARVEN – Tiered guipure lace-trimmed cotton-twill mini dress

Препоръки от седмицата

CHLOÉ EXCLUSIVE – Bow-detailed embellished leather sandals

Препоръки от седмицата

BASSIKE – Cropped cotton pants

Препоръки от седмицата

BALENCIAGA – Panier large leather-trimmed raffia tote

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Копнеж по бордо и абсолютна женственост.

Ако сте пропуснали
Най-четени