7 храни за добро настроение

x

woman-eat-dark-chocolate


Всички сме имали онези моменти, в които ни е обземала необяснима тревога или апатия, чувствали сме се отпаднали, а настроението ни е достигало нулата. Спокойно, това е нещо съвсем нормално. И за него съществува разумно обяснение. Вината за пониженото ни самочувствие е в серотонина – т. нар. „хормон на щастието”, който управлява емоциите, апетита и настроението ни, който оказва антистресово, противовъзпалително и противоалергично действие, участва в регулирането на съня, тонизира и стимулира имунитета.

Върху нивата на серотонин влияние оказва и храната, която приемаме. Ето защо е важно да обърнем специално внимание на хранителните продукти в ежедневното ни меню (които съвсем справедливо можем да наречем „антистрес”)…

Извара

Доказано е, че изварата оказва положително влияние върху дейността на хипоталамуса и повишава жизнения тонус на организма ни. Затова редовната консумация на млечния продукт е гаранция за бодрост и позитивно разположение на духа.

Леща

Съдържащата се в лещата аминокиселина триптофан спомага за нормализирането на психоемоционалното състояние на човека. Освен това консумирането на този хранителен продукт оказва благоприятно влияние върху работата на сърдечно съдовата система.


dairy-products


Непастьоризирани сирена

Биосирената и кашкавалите съдържат важните аминокиселини тирозин и триптофан, които са незаменими в производството на серотонин.

Кисело мляко

Подобно на биосирената, и този продукт е богат на тирозин, който снабдява мозъка с хормона на щастието. А млечния белтък, който се съдържа се в киселото мляко, засилва антистресовия ефект на серотонина.

Морски дарове

Ядивните морски дарове могат да се похвалят с високи количества фосфор и омега-3 киселини, които притежават антиоксидантни свойства и подобряват кръвоснабдяването на мозъка.

Бадеми

Всеки бадем е богат на витамини В2 и Е, магнезий и цинк. Тези витамини и микроелементи са необходими за поддържането на умствения тонус и доброто настроение.


dark-chocolate-chopped


Натурален шоколад

В отговор от консумирането на шоколад, организмът генерира серотонин в големи количества. Важно е да отбележим обаче, че за да не вреди на фигурата ви, консумирането на натурален шоколад не бива да превишава 30 г на ден.

За повишаване на настроението, както и за поддържане на добрата умствена и физическа работоспособност, е нужно допълнително да се приемат следните витамини и микроелементи: магнезий, хром, витамин Е, ванадий, биотин, липоева киселина, цинк, селен. А за успешна „серотонинова диета” заложете на малки, но чести хранения, изключващи консервирани продукти, чипсове, пържени храни и алкохол (с изключение на сухо бяло вино в неголеми количества).

Текст: Велиана Симеонова

Снимки: Press

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Палто от GIVENCHY

GIVENCHY Paneled faux fur coat Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от REDVALENTINO

REDVALENTINO Ruffle-trimmed cotton sweater Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Вълнен пуловер от LOEWE

LOEWE Embroidered wool-blend sweater Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля от ROKSANDA

ROKSANDA Micah cotton-seersucker and hammered silk-satin dress Може да купите от тук

Look of the day
Ако сте пропуснали
Най-четени