7 храни за добро настроение

x

woman-eat-dark-chocolate


Всички сме имали онези моменти, в които ни е обземала необяснима тревога или апатия, чувствали сме се отпаднали, а настроението ни е достигало нулата. Спокойно, това е нещо съвсем нормално. И за него съществува разумно обяснение. Вината за пониженото ни самочувствие е в серотонина – т. нар. „хормон на щастието”, който управлява емоциите, апетита и настроението ни, който оказва антистресово, противовъзпалително и противоалергично действие, участва в регулирането на съня, тонизира и стимулира имунитета.

Върху нивата на серотонин влияние оказва и храната, която приемаме. Ето защо е важно да обърнем специално внимание на хранителните продукти в ежедневното ни меню (които съвсем справедливо можем да наречем „антистрес”)…

Извара

Доказано е, че изварата оказва положително влияние върху дейността на хипоталамуса и повишава жизнения тонус на организма ни. Затова редовната консумация на млечния продукт е гаранция за бодрост и позитивно разположение на духа.

Леща

Съдържащата се в лещата аминокиселина триптофан спомага за нормализирането на психоемоционалното състояние на човека. Освен това консумирането на този хранителен продукт оказва благоприятно влияние върху работата на сърдечно съдовата система.


dairy-products


Непастьоризирани сирена

Биосирената и кашкавалите съдържат важните аминокиселини тирозин и триптофан, които са незаменими в производството на серотонин.

Кисело мляко

Подобно на биосирената, и този продукт е богат на тирозин, който снабдява мозъка с хормона на щастието. А млечния белтък, който се съдържа се в киселото мляко, засилва антистресовия ефект на серотонина.

Морски дарове

Ядивните морски дарове могат да се похвалят с високи количества фосфор и омега-3 киселини, които притежават антиоксидантни свойства и подобряват кръвоснабдяването на мозъка.

Бадеми

Всеки бадем е богат на витамини В2 и Е, магнезий и цинк. Тези витамини и микроелементи са необходими за поддържането на умствения тонус и доброто настроение.


dark-chocolate-chopped


Натурален шоколад

В отговор от консумирането на шоколад, организмът генерира серотонин в големи количества. Важно е да отбележим обаче, че за да не вреди на фигурата ви, консумирането на натурален шоколад не бива да превишава 30 г на ден.

За повишаване на настроението, както и за поддържане на добрата умствена и физическа работоспособност, е нужно допълнително да се приемат следните витамини и микроелементи: магнезий, хром, витамин Е, ванадий, биотин, липоева киселина, цинк, селен. А за успешна „серотонинова диета” заложете на малки, но чести хранения, изключващи консервирани продукти, чипсове, пържени храни и алкохол (с изключение на сухо бяло вино в неголеми количества).

Текст: Велиана Симеонова

Снимки: Press

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Миди пола от CALVIN KLEIN

CALVIN KLEIN Pleated shell midi skirt Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Cat-eye слънчеви очила от PRADA

PRADA Cat-eye acetate and silver-tone mirrored sunglasses Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пръстен от бяло злато с диаманти от BOUCHERON

BOUCHERON Quatre Radiant Edition Small 18-karat white gold diamond ring Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Велурени чехли от MERCEDES CASTILLO

MERCEDES CASTILLO Irine suede mules Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

За повече лято!

Ако сте пропуснали
Най-четени