Десертите остават! Без опасност за добрата форма

x

Здравословното хранене изобщо не е повод да се отказвате от сладкото. И това не го казваме ние, а специалистите. Правилните десерти могат да бъдат част и от най-полезния режим. Ако спазвате няколко лесни правила, ще можете да се наслаждавате на сладкото без това да се отрази на фигурата ви.



Без захар не означава без проблем

Ако залагате на бонбоните и сладкишите с голям надпис „Без захар“ е добре да четете състава на продуктите, посочен на етикета. Обещавайки ни стройна фигура производителите често заместват захарта с фруктоза. Ако преди време този подсладител се смяташе за полезен, то днес повечето специалисти го поставят в черния списък. Редовната му употреба може да не доведе до увеличение на сантиметрите, но може да бъде причина за проблеми с черния дроб и сърдечно-съдовата система.

Най-неутрален подсладител за момента е стевията. Естествено сладка билка, от която правят зелен прах или бял екстракт (стевиозид). За разлика от повечето други подсладители, стевията не влияе на нивото на глюкоза в кръвта, и ако не я употребявате с килограми, няма да има вредно влияние.



Медът не става за печене

Той не е подходящ за приготвянето на десерти, които минават топлинна обработка. При нагряване до 42 °С той губи полезните си свойства, а при повече от 60 °C се превръща във вредител. Като подсладител е най-добре да се използва за шейкове, мляко или други десерти, които не подлежат на топлинна обработка.

Натурално козе кисело мляко с лъжичка ароматен мед и щипка канела е прекрасен вариант за бърз и лесен десерт.



Започнете десерта със салата

Пресните зеленчуци, особено зелените, са богати на растителни влакна и полезни ензими, които помагат да се усвои десерта, който следва след тях. Дали това ще са натурални бонбони от смокини и бадеми или класически чийзкейк, създайте си навика първо да хапнете порция зеленчуци и едва след това нещо сладко.



Колкото по-просто, толкова по-добре

Брашно, орехи, захар, яйца, плодове, растителна мазнина и маслен крем – всички десерти, в които има повече съставки могат да изглеждат добре и да са много вкусни, но по отношение на правилното хранене не са правилен избор. Вместо сложните торти и сладкиши, винаги е по-добре да изберете рецепти с комбинация от продукти, които се усвояват най-лесно.

Например, ако искате да направите десерт на основата на ядки и семена, към тях могат да се добавят банан и сушени плодове. Ако пък искате курабии, в основата на които са овесените ядки може да добавите киноа (просо), елда и други зърнени култури. Смесването на ядки и зърнени култури не е препоръчително.



Понякога шоколадът е за предпочитане пред плодовете

Много хора залагат на плодовете като полезен десерт, но това е грешка. Пресните плодове и зеленчуци е добре да се приемат на празен стомах и да не се смесват с други храни. Яжте плодове до половин час преди хранене, но не след това. За десерт е по-подходящо парче натурален шоколад със 70% съдържание на какао, той се съчетава добре с всяко хранене и съдържа малко захар. И е един от малкото десерти без брашно и мляко, които може да намерите във всеки магазин.

Текст: Ивайла Влахова

Снимки: Pixabay; Unsplash

Вижте още: 

5 неща, за които грешим в храненето

5-те плода, коитo ни осигуряват най-много фибри – съветите на Цвета Капитанова

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

С маратонки към офиса.

Ако сте пропуснали
Най-четени