Хранене според биоритмите (част 3)

x

182_use-the-four-seasons-to-season-your-food_0-f


Както вече споменахме, биологичният часовник следва хода на деня, лунните фази и годишните времена. Нека погледнем как промените в сезоните влияят върху отделните органи от организма ни и на какво да обърнем внимание…

Късно лято\ранна есен

През този период стомахът, далакът и задстомашната жлеза имат най-висока активност и помагат на организма с пълна сила. Ако по това време на годината се появят заболявания, те ще бъдат излекувани значително по-бързо, като се подсили функцията на тези органи.
Панкреас – Панкреасът осигурява „слюнката” на корема. Задстомашната жлеза функционира най-активно преди обед между 9 и 11 ч. и произвежда панкреасен сок, за да сме заредени за обяда с най-важните храносмилателни ензими. Храните, съдържащи горчиви вещества го засилват.
Стомахът – Вечер стомахът е вече в своята фаза на почивка. Храната се смила много бавно, създава се гниене на хранителни вещества и сутрин човек често няма апетит.
Далакът – Това е органът, свързан с имунната система, но той участва активно и като орган на кръвта и кръвоносната система. Tрадиционната китайска медицина смята далака за най-важния храносмилателен орган. Той регулира транспорта и трансформирането на храната, извлича от нея и разпределя жизнената енергия Чи в целия организъм. В активната си фаза той има нужда от горчиво вещество.


yoga-autumn


Есен

През есента природата подкрепя така важната функция на белия дроб, като предлага повече кислород. Белите дробове и дебелото черво разгръщат максималната си активност през този период.
Бял дроб – В традиционната китайска медицина белият дроб управлява дишането и Чи.
Той е най-високопоставеният орган в тялото и е разпределителен център. Уязвим е, когато му въздействат патогенни фактори като студ, влага или вятър. Ако функцията на белия дроб е отслабена, при лошо време той получава по-малко кислород и е по-податлив на инфекции и чести боледувания.
Дебело черво – В традиоционната китайска медицина дебелото черво обхваща не само лигавицата на храносмилателната система, но и лигавиците на носа и синусите. То има защитна функция, защото се явява бариера срещу бактерии и вируси. Грижата за баланса на течностите в организма също е на дебелото черво.


winter


Зима

Зимата се смята за време на оттегляне за събиране на сили и вглеждане във вътрешния мир. Поради забавения енергиен поток и липсата на достатъчно физическа активност през този сезон, както и поради загубата на свежест в хранителните продукти, в организма се натрупват повече токсични вещества. С началото на зимата започва активният период на бъбреците и пикочния мехур.
Бъбреци – Те регулират електролитния и водния баланс, детоксикират, алкализират и премахват метаболитните отпадъчни продукти от кръвта. В традиционната китайска медицина бъбреците са свързани с ушите, което значи че чрез бъбречния меридиан могат да се лекуват ушни болести.
Пикочен мехур – Пикочният мехур е с най-висока енергия във времето от 15  до 17 часа. Изключително чувствителен е към промени в психичното състояние и реагира бързо на психически шок, лошо настроение и преохлаждане.


spring


Пролет

Черният дроб и жлъчният мехур разгръщат максималната си активност през този сезон.
Черен дроб – Посочен е от традиционната китайска медицина за седалище на душата.
Черният дроб се грижи за кръвоснабдяването на ставите, мускулите и сухожилията и  “съхранява” кръвта и я освобождава при необходимост. Подтиснатият гняв и непреживяната мъка водят до блокиране на чернодробната Чи, особено ако се случва за по-дълъг период от време.
Жлъчен мехур – Жлъчката е нужна за храносмилането на мазнините. В традиционната китайска медицина тя е подчинена на черния дроб.


summer


Лято

Сърцето, тънкото черво и кръвта са най-активни през лятото. Животът в природата и в нас, хората, е фундаментално свързан с ритъма на движение на течностите, а през лятото всички функции на кръвта се активират и инфекциите трудно се разпространяват в организма.
Сърце – Осигурява подхранването на всички органи. В традиционната китайска медицина сърцето се смята за господар на всички функционални области и насища тялото със съзнание, духовност, емоции и чувства. През лятото вкусовите рецептори на езика са по-чувствителни към храни, съдържащи повече горчиви субстанции.
Тънко черво – В традиционната китайска медицина то разделя чистото от нечистото.
Продължава преработката на хранителната каша, за да бъде максимално оползотворена от организма. Тънкото черво също така разделя поетите от околната среда впечатления и чувства.

Текст: Велиана Симеонова

Снимки: Press

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Миди пола от CALVIN KLEIN

CALVIN KLEIN Pleated shell midi skirt Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Cat-eye слънчеви очила от PRADA

PRADA Cat-eye acetate and silver-tone mirrored sunglasses Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пръстен от бяло злато с диаманти от BOUCHERON

BOUCHERON Quatre Radiant Edition Small 18-karat white gold diamond ring Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Велурени чехли от MERCEDES CASTILLO

MERCEDES CASTILLO Irine suede mules Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

За повече лято!

Ако сте пропуснали
Най-четени