Хранене според биоритмите (част 3)

x

182_use-the-four-seasons-to-season-your-food_0-f


Както вече споменахме, биологичният часовник следва хода на деня, лунните фази и годишните времена. Нека погледнем как промените в сезоните влияят върху отделните органи от организма ни и на какво да обърнем внимание…

Късно лято\ранна есен

През този период стомахът, далакът и задстомашната жлеза имат най-висока активност и помагат на организма с пълна сила. Ако по това време на годината се появят заболявания, те ще бъдат излекувани значително по-бързо, като се подсили функцията на тези органи.
Панкреас – Панкреасът осигурява „слюнката” на корема. Задстомашната жлеза функционира най-активно преди обед между 9 и 11 ч. и произвежда панкреасен сок, за да сме заредени за обяда с най-важните храносмилателни ензими. Храните, съдържащи горчиви вещества го засилват.
Стомахът – Вечер стомахът е вече в своята фаза на почивка. Храната се смила много бавно, създава се гниене на хранителни вещества и сутрин човек често няма апетит.
Далакът – Това е органът, свързан с имунната система, но той участва активно и като орган на кръвта и кръвоносната система. Tрадиционната китайска медицина смята далака за най-важния храносмилателен орган. Той регулира транспорта и трансформирането на храната, извлича от нея и разпределя жизнената енергия Чи в целия организъм. В активната си фаза той има нужда от горчиво вещество.


yoga-autumn


Есен

През есента природата подкрепя така важната функция на белия дроб, като предлага повече кислород. Белите дробове и дебелото черво разгръщат максималната си активност през този период.
Бял дроб – В традиционната китайска медицина белият дроб управлява дишането и Чи.
Той е най-високопоставеният орган в тялото и е разпределителен център. Уязвим е, когато му въздействат патогенни фактори като студ, влага или вятър. Ако функцията на белия дроб е отслабена, при лошо време той получава по-малко кислород и е по-податлив на инфекции и чести боледувания.
Дебело черво – В традиоционната китайска медицина дебелото черво обхваща не само лигавицата на храносмилателната система, но и лигавиците на носа и синусите. То има защитна функция, защото се явява бариера срещу бактерии и вируси. Грижата за баланса на течностите в организма също е на дебелото черво.


winter


Зима

Зимата се смята за време на оттегляне за събиране на сили и вглеждане във вътрешния мир. Поради забавения енергиен поток и липсата на достатъчно физическа активност през този сезон, както и поради загубата на свежест в хранителните продукти, в организма се натрупват повече токсични вещества. С началото на зимата започва активният период на бъбреците и пикочния мехур.
Бъбреци – Те регулират електролитния и водния баланс, детоксикират, алкализират и премахват метаболитните отпадъчни продукти от кръвта. В традиционната китайска медицина бъбреците са свързани с ушите, което значи че чрез бъбречния меридиан могат да се лекуват ушни болести.
Пикочен мехур – Пикочният мехур е с най-висока енергия във времето от 15  до 17 часа. Изключително чувствителен е към промени в психичното състояние и реагира бързо на психически шок, лошо настроение и преохлаждане.


spring


Пролет

Черният дроб и жлъчният мехур разгръщат максималната си активност през този сезон.
Черен дроб – Посочен е от традиционната китайска медицина за седалище на душата.
Черният дроб се грижи за кръвоснабдяването на ставите, мускулите и сухожилията и  “съхранява” кръвта и я освобождава при необходимост. Подтиснатият гняв и непреживяната мъка водят до блокиране на чернодробната Чи, особено ако се случва за по-дълъг период от време.
Жлъчен мехур – Жлъчката е нужна за храносмилането на мазнините. В традиционната китайска медицина тя е подчинена на черния дроб.


summer


Лято

Сърцето, тънкото черво и кръвта са най-активни през лятото. Животът в природата и в нас, хората, е фундаментално свързан с ритъма на движение на течностите, а през лятото всички функции на кръвта се активират и инфекциите трудно се разпространяват в организма.
Сърце – Осигурява подхранването на всички органи. В традиционната китайска медицина сърцето се смята за господар на всички функционални области и насища тялото със съзнание, духовност, емоции и чувства. През лятото вкусовите рецептори на езика са по-чувствителни към храни, съдържащи повече горчиви субстанции.
Тънко черво – В традиционната китайска медицина то разделя чистото от нечистото.
Продължава преработката на хранителната каша, за да бъде максимално оползотворена от организма. Тънкото черво също така разделя поетите от околната среда впечатления и чувства.

Текст: Велиана Симеонова

Снимки: Press

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Палто от GIVENCHY

GIVENCHY Paneled faux fur coat Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от REDVALENTINO

REDVALENTINO Ruffle-trimmed cotton sweater Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Вълнен пуловер от LOEWE

LOEWE Embroidered wool-blend sweater Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля от ROKSANDA

ROKSANDA Micah cotton-seersucker and hammered silk-satin dress Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Неделята е пролетна!

Ако сте пропуснали
Най-четени