Вечно като страстта… или поглед върху историята на червеното червило

x


Ако диамантите са най-добрите приятели на едно момиче, то червеното червило със сигурност е най-верният й съюзник в борбата за автентичност и незабравимост. Подобно на фаталната жена и червеното червило може да се похвали с бурно минало. То е един от най-ярките символи на женската красота и сексуалност в западния свят, но силата, която носи, е причината червеният цвят на устните да бъде определян като  „измама за мъжете” и „подкопаване на класовите различия”. И ако съставите на червилото са се променяли през годините, то едно нещо остава постоянно: жените са съгласни да сложат върху устните си почти всичко, за да съблазнят с перфектно червен цвят, дори ако това означава да се изложат на токсични материали и да рискуват неодобрението на обществото.Така започва всичко…

Мнозина историци смятат, че древните шумери са създателите на червилото (заради откритите козметични чантички от 3 500 г пр. Хр.). Други посочват като истинска родина на оцветяването на устните Древен Египет, когато и мъже, и жени са начервявали устните си със смес от червена охра, кармин, восък и мазнина.

Жените притежавали минимална власт в Древна Гърция и били ограничавани от носенето на червило на публични места, с изключение на проститутките, които притежавали повече власт и можели да оцветяват устните си ярко червени.

През Средновековието оцветяването на устните се разпространило и в Европа и се използвало от различни религиозни групи, които се гримирали, за да „предизвикват Бог и неговото могъщество”. През този период червилото се използвало и за разграничаване на отделните социални класи. През 13 в. светските дами от висшите кръгове на Италия носели ярко розово червило, а тези от по-низшите – тъмно червено.През 16 в. британските проповедници се опитали да обявят оцветяването на устните за „дяволско творение”, но това не спряло кралица Елизабет I да използва смес от кохинил, гума арабика, белтък и мляко от смокини и да я превърне в основна част от т.нар. „елизабетинска мода”.

През 19 век в западния свят оцветяването на устните се случвало под влиянието на кралица Виктория. Според историците 1860 г. се смята за новото начало за козметиката в световен мащаб. През 1880 г. парижката козметична марка Guerlain създава първия червило стик, направен от смес на грейпфрут, масло и восък.Триумфът на червилата

В началото на 20 век гримът най-сетне се смятал за социално приемлив. Първото официално заявяване на червеното червило било през 1921 г., когато суфражетките превзели улиците на Ню Йорк, гримирани с ярко червено червило, и така червеното се превърнало в символ на жените бунтарки.

Предразсъдъците по отношение на ярко червеното червило намалели в САЩ след нарасналата популярност на кино филмите, в които участвали млади актриси с тъмни устни. Зрителките се опитвали да подражават на любимките си с помощта на червила.

През 1933 г. сп. „Vogue” обявява червилото за „най-важната козметика за жените” вследствие все по-нарастващото търсене на пазара.По време на Втората световна война козметичните стратези започнали да използват политическа агитация в кампаниите и нарекли някои от цветовете „Победоносно червено”, за да насърчат жените да поддържат красотата си. Един от рекламните слогани от това време гласи: „Едно червило не може да спечели войната. Но то символизира една от причините защо се борим – скъпоценното право на жените да бъдат женствени и прекрасни при всякакви условия.”

През 50-те години допълнително гориво в огъня наливат актриси като Елизабет Тейлър и Мерилин Монро, които винаги са с червило в пурпурен нюанс и превръщат червеното червило още по-желано и вездесъщо от всякога.Изкушение, оцветено в червено

През 60-те години на миналия век се забелязва спад на популярността на червените устни, които отстъпват на неутралните цветове, налагани от света на модата и от желанието за естествена красота, популяризирана от хипи културата. Междувременно феминистките групировки започват да отричат червилото като средство за удоволствие на мъжете.

С разцвета на блясъка от диско времената черешово червените устни се завръщат отново във висшата мода. Глем и пънк рокът също бележат възход в използването на червило и от господата, въпреки че това не е нещо ново. Мъжете в Древен Египет оцветявали устните си хиляди години преди Дейвид Бауи да посегне към червилото.През 80-те години червените устни са хит благодарение на емблематичните ярки устни на Мадона. В края на века повечето жени предпочитали за цвят на червилото си онзи, който отговаря на настроението и излъчването им, а не онзи, който е модерен.

И днес яркочервените устни изглеждат също толкова шик, колкото преди стотици години. За щастие, новите червила не съдържат толкова много токсични съставки. В повечето части от съвременния свят жените имат свободата да показват дръзките си червени устни, както и да използват червилото като средство за себеизразяване (независимо от пола или социалния си статут). Вероятно най-голямата трудност, която срещаме днес по отношение на червеното червило, е как да изберем перфектния за нас  нюанс.

 

Текст: Велиана Симеонова

Снимки: Press

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

GUCCI – Embellished wool coat

Препоръки от седмицата

DOLCE & GABBANA – Welcome large printed leather tote

Препоръки от седмицата

GALVAN – Signature Corset crepe jumpsuit

Препоръки от седмицата

VALENTINO – Embroidered intarsia wool and cashmere-blend sweater

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Сряда на точки!

Ако сте пропуснали
Най-четени