Витамин D – витаминът на красотата

x


Наричат витамин D „витаминът на красотата”. Вероятно защото точно той е един от основните заподозрени за отслабването, имунитета и блясъка в очите. Редица изследвания показват, че без достатъчно количество витамин D костите отслабват, кожата остарява по-бързо, менструалният цикъл се нарушава, имунитетът се влошава и се наблюдават проблеми с теглото и либидото.

Бременните и кърмачките, децата на възраст под пет години и хората на възраст над 65 години са по-податливи на дефицит от този витамин. Ако стоите затворени за дълъг период от време (например работещите в офис), не можете да приемате достатъчно от богатствата на слънцето. За щастие, има много храни, богати на витамин D, и благодарение на тях с една здравословна диета можете да си наваксате недостигът.Най-добрите храни, с чиято помощ можете да сте сигурни, че получавате достатъчно витамин D, са мазната риба и яйцата. Можете да си наваксате недостига на витамин D и с обогатените зърнени закуски и сирената за мазане, но не ги препоръчваме, тъй като те са със значително по-лоша хранителна стойност.

По-добре заложете на мазната риба, сьомгата, сардините, рибата тон и скумрията, които са богати на витамин D. Те също така са отличен източник на дълговерижни омега-3 мастни киселини, които са полезни за сърцето, очите и ума.

Световната здравна организация препоръчва да приемате поне два пъти седмично риба, като поне единият път това да е мазна риба. Важно е да купувате рибата от проверени източници. При някои риби като сьомгата, например, изберете дивата пред обикновената, защото дивата е с по-високо съдържание на хранителни вещества и с по-ниско съдържание на вредни вещества като живак.

Още един бърз съвет по отношение на мазната риба: костите на някои от тях могат да се ядат. Херингата и консервираните сардини ще повишат нивата на калций и фосфор в организма ви, като по този начин ще поддържат костите ви здрави и силни.Яйцата са вторият най-достъпен източник на витамин D. За разлика от мазната риба, няма препоръчително ограничение за броя яйца, които трябва да се изяждат. Яйцата съдържат също така и витамин E, витамин K, витамин B6, калций и цинк.

Колкото до витамин D, в две големи яйца се съдържат около една десета от дневната ви доза на витамин D. Не забравяйте да изберете яйца, които са от кокошки, отглеждани по свободен начин. Ако е възможно, отглеждайте пилетата си сами или ги купувайте от съседи или приятели, тъй като това дава гаранция, че яйцата ще са с по-добри хранителни качества и с по-добър вкус!Други страхотни храни, богати на витамин D, са гъбите шийтаке, говеждият черен дроб и сиренето рикота. Ако можете да ги включите в диетата си, както и мазната риба и яйцата, ще сте сигурни, че се справяте с недостига на витамин D.

Най-приятният начин за зареждане с витамин D със сигурност остават разходките на открито и продължителните слънчевите бани.

 

Текст: Fashion Inside

Снимки: Press

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Миди пола от CALVIN KLEIN

CALVIN KLEIN Pleated shell midi skirt Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Cat-eye слънчеви очила от PRADA

PRADA Cat-eye acetate and silver-tone mirrored sunglasses Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пръстен от бяло злато с диаманти от BOUCHERON

BOUCHERON Quatre Radiant Edition Small 18-karat white gold diamond ring Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Велурени чехли от MERCEDES CASTILLO

MERCEDES CASTILLO Irine suede mules Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Розово и елегантно!

Ако сте пропуснали
Най-четени