Витамин D – витаминът на красотата

x


Наричат витамин D „витаминът на красотата”. Вероятно защото точно той е един от основните заподозрени за отслабването, имунитета и блясъка в очите. Редица изследвания показват, че без достатъчно количество витамин D костите отслабват, кожата остарява по-бързо, менструалният цикъл се нарушава, имунитетът се влошава и се наблюдават проблеми с теглото и либидото.

Бременните и кърмачките, децата на възраст под пет години и хората на възраст над 65 години са по-податливи на дефицит от този витамин. Ако стоите затворени за дълъг период от време (например работещите в офис), не можете да приемате достатъчно от богатствата на слънцето. За щастие, има много храни, богати на витамин D, и благодарение на тях с една здравословна диета можете да си наваксате недостигът.Най-добрите храни, с чиято помощ можете да сте сигурни, че получавате достатъчно витамин D, са мазната риба и яйцата. Можете да си наваксате недостига на витамин D и с обогатените зърнени закуски и сирената за мазане, но не ги препоръчваме, тъй като те са със значително по-лоша хранителна стойност.

По-добре заложете на мазната риба, сьомгата, сардините, рибата тон и скумрията, които са богати на витамин D. Те също така са отличен източник на дълговерижни омега-3 мастни киселини, които са полезни за сърцето, очите и ума.

Световната здравна организация препоръчва да приемате поне два пъти седмично риба, като поне единият път това да е мазна риба. Важно е да купувате рибата от проверени източници. При някои риби като сьомгата, например, изберете дивата пред обикновената, защото дивата е с по-високо съдържание на хранителни вещества и с по-ниско съдържание на вредни вещества като живак.

Още един бърз съвет по отношение на мазната риба: костите на някои от тях могат да се ядат. Херингата и консервираните сардини ще повишат нивата на калций и фосфор в организма ви, като по този начин ще поддържат костите ви здрави и силни.Яйцата са вторият най-достъпен източник на витамин D. За разлика от мазната риба, няма препоръчително ограничение за броя яйца, които трябва да се изяждат. Яйцата съдържат също така и витамин E, витамин K, витамин B6, калций и цинк.

Колкото до витамин D, в две големи яйца се съдържат около една десета от дневната ви доза на витамин D. Не забравяйте да изберете яйца, които са от кокошки, отглеждани по свободен начин. Ако е възможно, отглеждайте пилетата си сами или ги купувайте от съседи или приятели, тъй като това дава гаранция, че яйцата ще са с по-добри хранителни качества и с по-добър вкус!Други страхотни храни, богати на витамин D, са гъбите шийтаке, говеждият черен дроб и сиренето рикота. Ако можете да ги включите в диетата си, както и мазната риба и яйцата, ще сте сигурни, че се справяте с недостига на витамин D.

Най-приятният начин за зареждане с витамин D със сигурност остават разходките на открито и продължителните слънчевите бани.

 

Текст: Fashion Inside

Снимки: Press

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Палто от GIVENCHY

GIVENCHY Paneled faux fur coat Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от REDVALENTINO

REDVALENTINO Ruffle-trimmed cotton sweater Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Вълнен пуловер от LOEWE

LOEWE Embroidered wool-blend sweater Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля от ROKSANDA

ROKSANDA Micah cotton-seersucker and hammered silk-satin dress Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Неделята е пролетна!

Ако сте пропуснали
Най-четени