Водата, без която не можем. Особено в жегите.

x

young teenager drinking water after exercise.


Доказано е научно: организмът ни се състои от над 50 процента вода. Освен всичко друго, водата в тялото ни е отговорна и за регулирането на телесната температура и по този начин предпазва организма от прегряване. Ето защо в горещите дни е особено важно да се приема голямо количество вода. При обилното потене организмът ни губи голяма част от приетите течности. Важно е обаче не само какво количество вода се пие, но и колко често.

Какво количество вода ни е достатъчно?

Има едно правило, според което трябва да изпиваме най-малко осем чаши вода дневно. За някои хора това е прекалено много, но за един активен спортист е прекалено малко. Много по-лесно е да се запомни правилото: след всяко ходене до тоалетна изпивайте по една чаша вода. Ако имате съмнения, че пиете недостатъчно вода, погледнете цвета на урината си. Колкото по-светла и бистра е тя, толкова по-добре. Ако е мътна, организмът ви има спешна нужда от допълнително течности. Принципът е съвсем прост: организмът на един възрастен индивид се състои от около 70 процента вода. Чрез отделителната система и през кожата ние губим дневно около 2,5 литра. Загубата на течности трябва да се изравни, затова е нужно да влеете в организма си отново 2,5 литра вода: 1,5 под формата на течности, а останалата част идва от твърдата храна.


Water


Започнете деня си с чаша вода

През нощта организмът ни се поти и губи около половин литър течности. Заради тази загуба на вода често сутрин се будим с усещане за жажда. За да започнете деня ни максимално добре, трябва още със ставането от леглото да възстановим дефицита на течности, настъпил през нощта, с помощта на голяма чаша вода или разреден плодов сок.

Важен е ритъмът, а не количеството 

Когато организмът ви е изгубил половин процент вода, жаждата бързо се обажда. Най-лесното решение в този момент е да посегнете към чашата с вода. В жегата е важно повечето от приеманите напитки да са бедни на калории. Не е проблем, ако съдържат малко количество захар: чистата вода е супер, но не обръщайте гръб и на чайовете и разредените с вода плодови сокове.

Важно е количеството течности, което пиете, да е равномерно разпределено през деня. Презапасяването с течности няма ефект, защото организмът може да преработва само малки количества, останалата част отново се изчиства през отделителната система.


water5


Дилемата: топли или студени напитки

Обикновено при температура на въздуха над 30 градуса инстинктивно посягаме към леденостудената свежест. Но бъдете предпазливи: напитките, извадени директно от хладилника могат да натоварят кръвообращението. Защото колкото по-голяма е разликата между телесната температура и температурата на напитките ни, толкова повече се загрява организмът. А прекалено студените напитки могат да предизвикат стомашно-чревни усложнения.

Идеални за горещите летни дни са топлите чайове (дори ако не са по вкуса на всеки) с добавени няколко кубчета лед.

За баланс на минерални вещества в организма

Когато времето навън е топло, при потене организмът ни губи не само вода, но и минерални вещества. Можете да възстановите тези загуби чрез адекватен прием на течности. Активните спортисти например могат да се възползват от специалните електролитни разтвори. Зеленчуков бульон или леко подсолен билков чай в комбинация със здравословно хранене са напълно достатъчни, за да се възстанови отново баланса на минерали в организма.

Заложете на магнезия

Хладката минерална вода е особено освежаваща в горещите летни дни. Особено, ако е обогатена с магнезий. Магнезият е от минералните вещества, които са от основна важност за енергийното възстановяване на човешкия организъм. При недостиг на магнезий започвате да се оплаквате от умора и силна податливост на стрес. Ето защо минералната вода с повишено количество магнезий е перфектното средство за разхлаждане през горещите летни дни.

Текст: Fashion inside

Снимки: Press

Вижте още:

НЕВЕРОЯТНИТЕ СВОЙСТВА НА ВОДАТА С КРАСТАВИЦИ И ПРОБЛЕМИТЕ, КОИТО ОТСТРАНЯВА

ДЕТОКС – КАЖЕТЕ „ДА” НА НОВОТО СИ АЗ!

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Палто от GIVENCHY

GIVENCHY Paneled faux fur coat Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от REDVALENTINO

REDVALENTINO Ruffle-trimmed cotton sweater Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Вълнен пуловер от LOEWE

LOEWE Embroidered wool-blend sweater Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля от ROKSANDA

ROKSANDA Micah cotton-seersucker and hammered silk-satin dress Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Неделята е пролетна!

Ако сте пропуснали
Най-четени