Думите – инструмент на любовта или оръжие на омразата. Всеки си избира

x


Казват, че колкото повече думи знае човек, толкова по-добре общува със себе си и с останалите. И тъй като 24 май е празникът на словото, се замислих, знаем ли как да използваме това богатство? Правилно ли се разполагаме с него или го хабим все повече на вятъра?

Зависи. Поне така се подреждат нещата за мен. Зависи от това коя е движеща сила на словото. Ако то е продиктувано от обич, доброта и разбиране, не е необходимо да е казано като в произведение на Джейн Остин или на Маркес. Макар че би било красиво. И обратното, ако всяка дума, колкото и изискана да бъде е пропита с ненавист, то за мен тя е по-скоро пропиляна.

И както често се случва, след като претърсих на далеко потвърждение на думите си, се оказа че те са безкрайно близо. Открих ги в четири от българските мъдрости, които напоследък останаха позабравени.

Блага дума железни врата отваря.
Опитайте. Сигурна съм, че ще се изненадате от резултата. Няма да е лесно, защото често се смята за поза. Но това не бива да ви спира – бъдете искрени и оставете хората да приемат това, както желаят. Това не е ваша отговорност.

Голям залък лапни, голяма дума не казвай.
По отношение на обещанията, е добре да си припомняме често тази поговорка. Водени от добрите намерения и възпрепятствани от забързания ритъм, ние съвременните хора, по-лесно даваме обещания, които после доста по-трудно привеждаме в действие.

Дума дупка не прави,само хабер праща!
Или по друг начин казано, и то от големия Николай Хайтов: “Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто – да го направиш.”

Казана дума, хвърлен камък.
Вредите не се нуждаят от физическо оръжие, всички знаем колко дълбоки рани могат да оставят думите, ако умишлено са използвани за това. И ако имате своя пример, предизвикващ горчив привкус и днес, независимо колко отдавна се е случило, то връщайте се към това усещане винаги, когато емоциите се опитват да надделеят. Защо ви е да сте причина за подобна болка?

Всеки сам избира как да използва словото. Това звучи лесно, нали? Но човек трябва да поеме отговорност и за последствията, които предизвиква с него.

Текст: Ивайла Влахова

Снимка: Kreated Media – Unsplash

Вижте още:

Aвтор на емоцията

Любовта ухае. Пие кафе без захар. Извинява. Не разсъждава.

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Миди рокля с колан от SELF-PORTRAIT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен колан от SAINT LAURENT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дълъг елек от MAX MARA

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от ALTUZARRA

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

С бодра крачка към уикенда.

Ако сте пропуснали
Най-четени