Философията на лятото!

x

 


Нещата, които научих това лято, на брой са почти колкото дните му. Нещата, които ме развълнуваха и изненадаха са два пъти повече, а любовта ми към него си остана същата – голяма е-е-е-й толкова много! Бих протегнала двете си ръце встрани, както малките деца го правят, за да покажа, че обичам този сезон безкрайно много, толкова колкото си представям, че мога да достигна с двете си ръце – безкрайно много или всичко. През цялото лято гледаме философски на нещата, забавляваме се, работим и празнуваме, защото така се прави, не само когато си на 27, а по принцип.

Panta rei!* Едно от нещата, които ме развълнуваха безкрайно през това лято беше точно това, че всичко тече и всичко се променя. Според Хераклит движението е основна категория, промяната е реална, а устойчивостта – илюзия. И ето, през това лято основната категория на живот, до която достигнахме беше движението – два полета и няколко ходения до морето. Промяната ни настигна по средата на лятото, когато разбрахме, че компанията ни ще се увеличи с още един член, който ще се роди през януари. Устойчивостта на лятото бе опровергана от кратка лятна буря и морска болест, която хванахме по време на една разходка с лодка. Това разбира се са все неща, от които се учим и ние свикваме с тях за ден, два, девет месеца или цял живот.

Carpe diem!** Следващата лятна философия дойде от Хораций и краткия половин час, в който гледахме падащите звезди преди няколко дни. Да сграбчиш деня, нощта или мига е най-приятното нещо, което може да се случи на една група приятели през лятото. Така направихме ние, хванахме моментите и моментите ни хванаха, къде подготвени, къде не…на един площад, където чакахме да стане тъмно, след това на плажа или на беседката пред блока. Много моменти, няколко падащи звезди и всичко това изглеждаше безкрайно и ще бъде, щом го помним всички заедно, значи наистина се е случило. Успели сме да сграбчим всеки миг, значи сме взели лятото в ръцете си! До тук добре!

Amor Vincit Omnia!*** Картината на Караваджо с това име, изобразява ликуващия Купидон, който е стъпил върху останалите човешки стремежи и щения. Нейно копие видяхме на изложба в Милано, а прототипа в компанията май съм аз. В началото на лятото, ми се случи да разбера, че наистина любовта побеждава всичко. Купидон, Амур или Ерос, както искате я наречете, но имайте предвид, че лято без любов не съществува, както и любов без лято. И ако още  чакате вашата, знайте, че сезонът не е свършил и всички приключения и философии може да се повторят и потретят.

Никога не губете вярата си в лятото, защото иначе ще загубите онова ваше Аз, което някога е чакало ваканциите с нетърпение. Не губете вяра в падащите звезди, нито се плашете, че в крайна сметка нещата се променят. Това е магията на всичко, а лятната магия се състои в това, лятото да свърши, за да дойде следващото и отново да ни развълнува и учи, както то си знае.

_____

*от древногръцки – „Всичко тече”. Афоризмът принадлежи на древногръцкия философ Хераклит.

**популярен израз на латински от поема на Хораций. В превод означава „Грабни момента“, „Живей днес“. Carpe е със значение на  „вдигам, отскубвам, събирам“, но Хораций използва думата като „наслаждавам се, използвам“.

*** от латински – „Любовта побеждава всичко”

Текст: Стефи Стоева

Снимка: Amelia Bartlett – Unsplash

Вижте още:

Изневярата на лятото, любовта към септември

По една мисъл на ден за седмицата

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

На ръба на уикенда.

Ако сте пропуснали
Най-четени