Искам да съм 100% жена

x


Когато ролите вече се размиха, жените станаха способни да се справят и сами, а мъжете се оправят без проблем с домакинството и уюта на дома, с отглеждането на децата – добре, че още не са започнали да раждат, се чудя редно ли е да закачам въпросите за задълженията и ценностите, с които растем и тe помогат ли ни, или ни ограбват?

Условно обявявам, че това е моята теза и да, аз искам да съм жена. Такава съм родена и ми е приятно. Искам да съм 100% жена и нямам нищо против мъжете да са силните, смелите, успешните! Стига да оставят нас, жените, да сме нежните, красивите, крехките. Да сме майките и това да е повече от важно. Да бъдем домакините, съпругите и това да е много ценно. Да ни обичат такива с цялата важност и признателност за тези ни качества. Не спирам да се питам какво се е случило в последните години, та всички си объркаха ролите? Дали феминизмът обърка нещата – една изначално добра идея, която ние, хората, извратихме? Жените станаха инициативни, комбинативни, изкарват си хляба и могат да се оправят и сами, а мъжете… Трябва да внимаваме с тях и техните чувства. Ние, жените, ли им направихме нещо, или е въпрос на възпитание на поколенията?

Тук не пропускам жените като основна част от това възпитание и отговорността ни да даваме увереност и личен пример на децата си по начините, които знаем. Обаче какво знаем, в какви ценности вярваме? Вярваме и учим дъщерите си, че трябва да са силни, независими и да бъдат борбени, че иначе ще им е трудно да се справят с живота. Така са учили и нас… Да си женствена, майка или съпруга в днешно време е нещо твърде обикновено, за да възпитаваме момичетата да бъдат добри в това. За момчетата пък отговорност, чест, доблест и себеотрицание звучат като странни обети от отминали времена и други епохи.

Да, съгласна съм, не е лесно да си мъж в днешно време, но това важи със същата сила и за жените. Ето защо не бих обяснявала на мъж колко малко трябва, за да си такъв “истински”, защото не е вярно. Нито пък ще ги оставя те да ми разказват колко е лесно да си жена. Всеки има своята функция в една връзка, партньорство и общество и затова се раждаме с полова принадлежност. Моите уважения към гей ориентираните хора. Искрено вярвам, че те имат основание и причина да правят точно това, което искат и правят, но тук, в този текст, не говоря за това.

Кога обаче избледня границата и всеки иска да изземе функциите на другия, за да се докаже? Да, можем всичко, но когато хвърлиш жените на “бойното поле”, а мъжете излизат по майчинство, целите и ценностите на децата в съвременната действителност са един съвсем естествен резултат.

А ето какво казва речникът:

Женственост – за жена: изящество, нежност, грациозност. Женствени форми. Женствен глас.

Синоними: нежен, слаб, деликатен.

Мъжество: Храброст, юначност, самообладание при някаква опасност.

Синоними: мъжественост, неустрашимост, храброст, доблест, смелост, непоколебимост, твърдост, решителност, самоотверженост, сърцатост, безстрашие, себеотрицание, кураж, сърце.

И така, очевидно жените отдавна не са слабия пол, но по-добре ли се чувстваме в “новото си амплоа”? И изплашихме ли господата, или ги ограбихме, когато станахме смели, силни, оправни и борбени?

За съжаление, дамската ми природа допуска, че и тяхната “работа” вече е съвсем объркана и дори да знаем какво искат жените, остава само да се надяваме, че все още има и мъже, които знаят какво искат и какво ценят. Та било то и от отминали епохи.

Текст: Марлена Манолова

Снимка: Engin Akyurt – Unsplash

Вижте още:

Женственост – серия поредна във вид на ферман

Какво забелязват мъжете в една жена?

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Миди рокля с колан от SELF-PORTRAIT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен колан от SAINT LAURENT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дълъг елек от MAX MARA

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от ALTUZARRA

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Забров принт и нотка екстравагантност.

Ако сте пропуснали
Най-четени