Колко е важно да бъдеш съпруга?

x

 


Бяла рокля, бижу, което украсява безименния пръст и символизира вечността, подписи и лист хартия със заглавие „Свидетелство за сключен граждански брак”. И после си съпруга. Различен статут, еднакви ценности. И ако си нямала ценности, няма как да ги придобиеш след сватбата, нито пък съпругът ти. Така че, задавам си въпроса, колко е важно да бъдеш съпруга? Никакви рецепти не ме вълнуват в момента, нито бебешки каши. Говоря за женските ни амбиции да застанем зад олтара, като си мислим, че това променя всичко и с магическа пръчица решава проблеми. Може би поглеждам нещата едностранно и може би бракът има много измерения, с които не съм запозната, но съм сигурнa в това, че за да имаш семейство не е нужен брак. Понякога за нас, жените, това е въпрос с голям приоритет и трябва да се реши на всяка цена. Необходимо ли е да заставаме зад тези уж идеални цели и нужно ли е да положим подпис, за да градим семеен уют, да отглеждаме дете и да бъдем щастливи? Според писанията в много форуми, които ми се наложи да изчета по темата, установих, че жените споделят еднозначни отговори. „Бракът дава сигурност”, или „бракът е да гледаш в една посока с човека до себе си”, а „любимото” ми определение за него е „романтична законова рамка”. Истината е, че бракът и съжителството са такива каквито ги направим със собствените си дела и отношения. Няма правила, няма меродавно единомислие за това как е по-добре да се живее в свещеното тайнство на брака. Радвам се за щастливо женените ми приятелки, за майка ми и за една моя братовчедка, която се омъжи наскоро. Те са съпруги и не са отчаяни, поне за сега. Ако и за вас е важно да сте съпруга, за да сте щастлива, имате цялата свобода на света, за да се преборите за тази не лека традиция.

Но познавам и много не-съпруги, с деца и мъж, досущ като семейство с брак. Всъщност, те са щастливи и без тази подробност. Предпочитат да не превръщат взаимоотношенията си в сделка, а брака в ООД. Новият модел на съжителство е не по-малко качествен, не по-малко обвързващ и не по-малко вълнуващ. Той може би е в противоречие с амбицията на родителското тяло – баща ви и родителката – майка ви, но е също толкова ефективен и полезен. Здравословно е да поддържаме щастлива връзка и да се храним с витаминозните плодове на добрите отношения, които не винаги зависят от юридическата намеса на държавата.

Моят искрен съвет е да бъдете откровени в отношенията си с човека до вас, да уважавате традицията, без да се чувствате подтиснати от нея и да се стремите да съхранявате основния градивен елемент на обществото, със или без официална декларация пред когото и да било.

Текст: Стефи Стоева

Снимка: БГНЕС

Вижте още:

Комплексно обслужване на брака

Росни ми, росни, росице

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

На ръба на уикенда.

Ако сте пропуснали
Най-четени