Неделните утринни магии

x


В неделя, по това време, момичетата от квартала, живеещ едни стъпала над града…, се събуждат – по никоето за вас време. Тях не ги събужда липсата на шум от улиците в неделя… Не, не, не! Те са твърде специални… Не ми ли вярвате?! Не, не мога да ви заведа при тях при всяка в дома ѝ… В неделя?! Не става! Неделните утринни магии не се развалят така!

Едната се буди от тишината на всички останали… Преди тях става, на пръсти минава покрай спалните, прави си кафе, завита с одеялото на по-голямото ѝ дете, и отваря широко прозореца…Там на терасата, пуши замислено и си благодари сама на себе си колко любов е дала, колко грижа са ѝ взели, колко много ѝ остава още да обича. И да я обичат, дай Боже! И в тези трийсет минути целият ѝ свят доспива по малко от предишната седмица, а тя се разхожда сама със себе си над града… из нейния квартал едно стъпало над. Почти в облаците…

Другата се буди, неясно защо, в 5… Да, в неделя, в 5! Стига сте се кокорили!… Борила се цяла седмица с вещици и призраци в училището и под леглото, закъсняла веднъж за работа и останала веднъж до късно, недопила виното от умора и неустояла на онзи безумно скъп шал… Обичала до скъсване и до откат… Никога няма да ви стане ясно кого! Или пък как се обича точно така – по нейния начин! Днес се събужда в пет, за да си почине от крясъка на всички искащи и даващи в живота ѝ. Два часа сама с последното си кафе за седмицата да ѝ измие сладкото на шоколада, изяден нагло пред огледалото и да ѝ довгорчи горчивото на виното, онова недопитото… Два часа сама с кафето си… Оставете я! спряла е времето си за малко, за да може и то да подиша облегната кротко на балкона в квартала, висящ едно стъпало над града.

И третата моя милост, принцесата на безсънните седмици, която в събота срещу неделя спи като бебе. Мен ме събужда разказът в главата ми хладното от оставения отворен прозорец… И си намирам моливите и листите оставени на масата, до кафето… Намирам и мислите си там, събрани след цялото това неистово безсъние, неистова наивност че …вярно живеем едно стъпало над града, почти до облаците.

Че наистина сме малко по-различни, по-шантави в идеалите си, подчинени на вярването, че живот „от седмица за седмица“ за нас няма.

По-смели в това да се уморяваме – всяка, както ѝ харесва, или както ѝ наложат онези, които обича…  Всяка неистова да оцелява – след седмицата живот, дето ако я изживеете, вярвайте ми, ще си кажете – „тези живеят в ада…“ Или в рая.

Не се пробвайте да ни го внушавате че животът е рутинен и смътно приключенски настроен и то само понякога! Няма да ви се получи нито скуката, нито присмехът! Излезте сутрин в неделя по същото време, и се опитайте да се качите едно стъпало по-нагоре, за да видите как се събуждат момичетата от квартала, построен едно стъпало над града…

Не можете ли?

Да ви дам стълба?

Стига да не ви е страх от високо…

Текст: Ева Колева

Снимка: Сергей Горбачев от Pixabay

Вижте още:

Има два вида жени – такива, които пътуват, и всички останали

Защо отказах да бъда принцеса?

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

На ръба на уикенда.

Ако сте пропуснали
Най-четени