Новото лице на суетата: Суетните жени са умни и красиви

x


Когато си купуваме чифт скъпи обувки, който ще обуем само веднъж… Когато те ласкаят, или ти ласкаеш някого… Когато ти се свива стомахът от факта, че всички те гледат, а ти си облечена с любимата си рокля… Когато, минавайки пред лъскава витрина, първо поглеждаме отражението си, а след това манекените… Когато правим всичко това,… не го ли правим от малко суета?

Суета е, разбира се. Тя не е присъща само на жените. Мъжете са суетни. Децата също. Една моя приятелка има домашен любимец, за който твърди, че е суетен. Всъщност женската суета е малко по-различна от останалите. Не съм сама в това свое мнение. Според Уилям Текери „най-големият комплимент за една жена е презрението, което получава от собствения си пол”. Съгласявайки се с това изказване, приемам, че суетата понякога страда от една необикновена жестокост. Но какви са другите нейни страни?

Според Уикипедия това е прекомерна вяра в собствените възможности. Според Ницше суетата е страх да изглеждаш оригинален. В контекста на Еклисиаста тя означава безсмислието на всичко земно. Аз не харесвам нито едно от посочените по-горе описания. Не харесвам едностранното разглеждане на суетата като нещо злободневно. Да речем, че предпочитам да анализирам нещата с презумпцията, че монетата има две страни. Аз съм суетна, разбира се, и в случая съм позиционирана от другата страна на монетата. Тъй като харесвам това качество, предпочитам да го разглеждам като нещо, което ме държи будна в търсене на хубавото. Така че, нека помислим върху това – е ли е суетата двигателна сила?

Свикнали сме да разглеждаме постиженията си като резултат на мотивация, воля и усилена работа. Свикнали сме после да се хвалим с тях. Искаме някой да се гордее с нас. После искаме хората около нас да са успешни, защото човек се обгражда с хора, които отговарят на положението му. После се борим за още успехи. Някъде между всичкото това аз лично отивам на фризьор, купувам си въпросните обувки, които са ужасно високи, неудобни и красиви. Обличам роклята, с която съм като модерна градска принцеса и Voila! С течение на времето осъзнах, че зад всичко това тихо е застанала суетата. Стои и не мърда от единия ъгъл на перфектната ми прическа. Можете да забележите суетата в прилежно подредените книги в хола ми. Суетата се подава от гардероба ми, където се стремя да слагам само хубави материи и красиви кройки. Има по малко от нея в дипломите ми, във всяка прочетена книга, във всеки успешен ден.

Суетата всъщност е първичната двигателната сила на себеуважението и себеусъвършенстването. Суетата предполага, ако слагате червило – ще знаете как, ако купувате книга – то знаете коя точно.  „Суетните жени освен умни са и  красиви”, казва един мой приятел и добавя: „Суетата кара жените да се стремят да показват най-красивото, на което са способни”. Дали е така, не знам. Надявам се да е така. Надявам се да спрем да бъркаме суетата с други неща като кича и безвкусицата. И мисля, че ако някой утре ме попита кое е качеството, което най-много харесвам в себе си,… е, то не е едно, но суетата със сигурност ще е  в челната тройка.

Текст: Стефи Стоева

Снимка: Roland Denes – Unsplash

Вижте още:

Колко е важно да бъдеш съпруга?

Защо отказах да бъда принцеса?

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Миди рокля с колан от SELF-PORTRAIT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен колан от SAINT LAURENT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дълъг елек от MAX MARA

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от ALTUZARRA

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

С бодра крачка към уикенда.

Ако сте пропуснали
Най-четени