За времето, което е в нас

x

 


Цял живот отмерваме времето. Времето, което остава докато навършим пълнолетие, времето което остава докато се качим на самолета, десетте секунди преди новата година и дванайсетте месеца след това. Десет минути, пет минути, час, два – благодарение на стрелките умеем да различаваме времето. Ами ако нямаше часовници и ако нямаше стрелки? Сигурна съм, че пак, напълно безпогрешно, щяхме да познаваме времето. Щяхме да знаем, че има минало и бъдеще, и щяхме, както сега, да сме едно с времето в безкраен кръговрат.

Всеки от нас има по един часовник без стрелки в душата си, с който контролира и обработва времето по своему, точно както контролира любовта, емоциите и живота си. Днес имам повод да си помисля и да пиша за времето и неговото значение по две причини. Едната е, че то ми е спътник, с който се състезавам ежедневно и ми се иска да го удостоя с малко внимание. Другата е, че днес искам да си спомня за един велик българин, който преди 140 години написа в предсмъртното си писмо, че „времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.”

Какъв по-хубав повод от думите на Васил Левски ни трябва, за да си спомняме за философското ехо, което кънти и до днес, че времето продължава и, че сме участници в неговата безумно интересна игра?

Носталгията към училищните години, за пореден път ме кара да извадя думите му от контекста и да помисля, колко потребно ми е времето. Заключена между двете му стрелки измислени от хората, разбирам, че няма как да му избягам. Целият ни живот е събран в него, ние сме в него – успехите, радостта, симптомите на любовна мъка, закуските на верандата и вечерите на свещи и… всичко останало. До другото заключение, че времето е в нас, обикновено достигаме на един по-късен етап – когато забележим и първите признаци на старост по все още младата ни кожа. А как обичаме да се наслаждаваме на времето, как не искаме да го пускаме това скъпоценно отмерване на щастието. Как го помним и съзнателно удължаваме насладите в обикновените дни. А часовникът продължава да тиктака, да подсказва, че трябва да сме будни, да сме сигурни във вечната компания на времето.

Твърде много може да се каже за времето и за часовниците. Ще спра до тук, защото бързам да заключа един момент от днешния ден в безвремието на спомените си и да продължа надпреварата с часовете, които се нижат неусетно бързо днес.

Текст: Стефи Стоева

Снимка: БГНЕС

Вижте още:

Ако не си post-нал нещо във фейсбук, то случило ли се е наистина?

По една мисъл на ден за седмицата

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

На ръба на уикенда.

Ако сте пропуснали
Най-четени