Франка Созани – жената с неповторим стил и излъчване

x


Наричат Франка Созани „италианската Анна Уинтур”. Защото подобно на американската си колежка главен редактор на сп. Vogue, русокосата италианка се е превърнала в модна икона. Жена с неповторим стил и характер, с чаровна усмивка и категорично присъствие в света на модата. От 1988 г. насам Франка не просто оглавяваше италианското издание на модната библия, а бе обожавана от модни дизайнери, светски личности и почитатели на модата. Тя също така е и автор на няколко книги за фотографията, модата, изкуството и дизайна.
Родена в град Мантуа, Италия, Созани завършва философия и германска литература. Владее четири езика и е известна с филантропската си дейност. Била е посланик на добра воля на ООН. Сестра й Карла Созани пък е създател на концептуалния магазин 10 Corso Como.

Като оглавяваща легендарното издание на Vogue (в продължение на 28 години), Франка е носител на редица престижни отличия, между които и наградата на Swarovski за положителна промяна, и на наградата за мода на BFC. Созани никога не се е притеснявала да се включва в дебати за противоречията, експлоатацията и ръководенето в света на модата.

Под нейното ръководство списанието се превърна в най-влиятелното издание в областта на модната фотография, като Созани успя да стимулира кариерите на фотографи като Брус Уебър, Питър Линдберг, Елен фон Унверт и Паоло Роверси.
Във време, когато продажбите на хартиените издания драстично спадат, чаровната италианка успя да задържи изданието на върха. Освен главен редактор на Vogue Italia,   Созани бе и редакционен директор на издателство Condé Nast Italia от 1994 г. насам.

През последната година от живота си, тя бе обект на документален филм, режисиран от сина й – Франческо Карозини, в който различни коментатори разказват за нея с много обич.

„Франка е безстрашна и има отлично чувство за хумор”, споделя за нея легендарната главна редакторка на американския Vogue Ана Уинтур, която е нейна близка приятелка. „В САЩ всички се стараят да бъдат политически коректни, а Франка е част от традиция, която разбира и чувства, че списанието е мястото, където можеш да демонстрираш позиция и да разклатиш лодката – и не винаги е нужно да се безпокоиш дали това е правилно. Всъщност е и по-забавно, когато не е правилно.”
На 22 декември, на 66-годишна възраст Франка си взе последно сбогом с близки, приятели и почитатели. В писмо, публикувано на сайта на Vogue Italia, Джонатан Нюхаус – председател и издател на Condé Nast сподели по повод смъртта й: „Това е най-тъжната новина, която някога се е налагало да ви съобщя.”

В сайта на американския Vogue главният редактор Ана Уинтур припомни, че двете със Созани са започнали кариерите си на главни редактори приблизително по едно и също време. „Мисля, че през първите години, ние се навъртахме една около друга, съвсем деликатно. Шоу след шоу, сезон след сезон. Франка и аз имахме приятелство, което съм щастлива и поласкана да запазя в продължение на 30 години.”Франка за…

…работата си: „Аз не съм знаменитост, аз съм редактор. Ако смятате, че за да сте редактор на Vogue, трябва да бъдете знаменитост, в живота ви има нещо сбъркано.”

…личния си стил: „Обичам бижута, но в стила си съм пестелива, когато ги използвам. Моят стил не може да се опише с думи. За мен е важно да се чувствам себе си!”…модните блогъри: „Те не могат да навредят на никого, защото са като молци. Еднодневки. Ако славата им продължи по-дълго, това не е, защото са по-добри блогъри или пък са по-интересни. Това е тенденция и както се случва с всички тенденции в модата, тя гръмва и си създава много последователи.

Въпреки това са интересен феномен, защото променят отношението към модата. Това не са хора, които са работили в модата достатъчно, за да могат да критикуват всичко, а и нямат модна основа, така че мнението им не се основават на знания или интереси.”Текст: Fashion Inside

Снимки: Press

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Палто от GIVENCHY

GIVENCHY Paneled faux fur coat Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от REDVALENTINO

REDVALENTINO Ruffle-trimmed cotton sweater Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Вълнен пуловер от LOEWE

LOEWE Embroidered wool-blend sweater Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля от ROKSANDA

ROKSANDA Micah cotton-seersucker and hammered silk-satin dress Може да купите от тук

Look of the day
Ако сте пропуснали
Най-четени