Ирина Червенкова: „Новата ми колекция е вдъхновена от предложението за брак, което получих“

x


Ирина Червенкова е един от творците, които не изпускаме от поглед. Защото има магия в нейните колекции, има характер и почерк. Дрехите, които създава носят парченца от личната й вселена на вдъхновения, пътешествия и мечтания.

Пътуваш много, какво ти носят пътешествията по света – заряд, муза, завършеност?
Дават ми това, от което имам най-силна нужда… свобода в най-чиста форма! Чувствам се свободна и пълна с идеи, които впоследствие използвам като ресурс. Обожавам да пътувам, зависима съм толкова, колкото би бил зависмият от своята доза. Не бих заменила пътуването и срещата с други култури и ценности. Старая се всеки един предоставен момент да бъде на път, защото именно тогава се доближавам до себе си – по-силно и по-истински. 

Какво е черният цвят – особен уют или добра основа да изпъкне персоналността и личният почерк на човека, който го носи? Черното изобилства в личния ти стил на обличане, но като че само подчертава номадската ти душа и майсторство в стайлинга.
Зависи от случая и ситуацията, в който се прилага, разбира се! Най-често той е бързо решение, тъй като всички знаем – за черния цвят не се изисква и не е задължително силно въображение. Намирам го за лесен вариант да се преобразим и да сме сигурни, че не сме сбъркали в избора си. Универсалният цвят! Персонално за мен той е спойка, база или връзка, която правя, когато използвам други цветове. Но пък има и такива случаи, в които ясно отразява вътрешната ми „светлина“ или просто период, в който съм по-свързана с него. 

В последните ти две летни колекции деликатно успя да се прокрадне една доста по-ярка и нетипична за теб палитра с цветове. Има ли послание в тях?
Както често казвам – душата ми прогледна! Да, има послание, и то е да не ограничаваме вътрешните си възможности! Нека бъдем по-смели и цветни в нашите решения. Нека предоставим шанс на някой нов цвят, който никога преди не сме харесвали. Не знаем каква вратичка на въображение може да ни отвори той. Какви са ключовите акценти в Пролет-Лято 2017 на I.Chervenkova? Играта с пропорциите, комфортните обеми и деконструкцията остават ли константа в моделите, които създаваш?
Константа остава бунтарската и андрогенна визия, излъчване и чувство, без което не създавам и не се впускам в нови колекции. Поне на този етап. Утре може да стана жена, не знам (смее се). В SS17 виждаме доста нетепична за мен женственост и ефирност, но това си има ясно обяснение. Колекцията бе вдъхновена от предложението за брак, което ми бе отправено, и тази емоция явно пренесох успешно тук. 

Кои са съвършените аксесоари, които допълват духа на актуалната ти колекция?
Пръстeните и бижутата! Без тях не мога, а и не искам да мога! Шапките са ясни – те са неразделна част от мен. Тях ги включвам към органите си, а не към нещо, което добавям като аксесоар.

Имаш татуировка с емблематичната корона на Жан-Мишел Баскиа? С какво неговото изкуство те е вдъхновявало?
Да, имам една, но скоро смятам да пренеса още нещо от него по себе си! С какво ме вдъхновява ли? Неограничеността, напредничавият му израз и свободата, с която заявява себе си, страшно ме възхищават и вдъхновяват. А и неяснотата в творбите му също – те ме карат да бъда по-любопитна и да разучвам в дълбочина какво всъщност е имал предвид, въпреки че това е абсолютно невъзможно! 

Кои са другите съвременни артисти, които успяват да ти въздействат и докоснат?
Футуристичният поглед на Ron Arad много ме впечатлява. Той е докоснат от някакво друго измерение, както всъщност и работата на покойната Zaha Hadid, имам усещането, че една и съща сила ги е водила. Харесвам страшно много творчество на Chiharu Shiota и символиката, която носи тя. Daniel Arsham – изключителен артист! Той е в листа ми на чакащите и нямам търпение да се докосна до работата му на живо! Да не забравя и Христо Явашев, който прослави България с прекрасните си и толкова мащабни инсталации из целия свят. Kelly Beeman – чудесен художник! Гледайки творчество й, отчасти ми напомня на моя живот, някак си долавям себе си. René Gruau е от имената, които са оставили отпечатък в мен, както, разбира се, много, много други.

А любимите ти арт спотове по света, които обичаш да посещаваш?
Обичам да посещавам галерии, експозиции, изложения и различни арт пространства, но не намирам нито едно от тези места за любимо. Всяко едно от тях ми носи нещо особено и вълнуващо и често ме карат да се връщам към тях. Ти самата къде твориш в България или навън?
Творя независимо къде се намирам. Това е сила, която не може да се контролира и обуздае. Тя взима решение, тя определя точно къде и кога да го прави. Често го прави, когато не трябва, но искрено мога да кажа – с удоволствие й се подчинявам.  Но, ако говорим за практическата част, в България реализирам продукция си, а в чужбина я изнасям. 

Разкажи ни за жените, които от години се доверяват на бранда ти. Усещаме ги като парадокс между дързост и деликатност, близо ли сме?
Да, близо сте! Жените, които носят нещата ми, са по-дръзки и свободомислещи, или поне се стремят да бъдат такива, и чрез мен го изразяват. За да носиш I. Chervenkova, се изисква малко смелост и увереност. Те не се притесняват или смущават от това кой и как би ги възприел. При тях такова чувство не съществува. Те желаят свободата и я постигат с мен.

Какви са другите брандове, които доминират в гардероба ти, освен I.Chervenkova?
Моят гардероб е много разностранен. В него може да видиш както много скъпи брандове, така и second hand дрехи. Купувам всичко, независимо откъде е, въпросът е да ми хареса и да го почувствам. Не може да си представите от какви места съм купувала – това винаги е било така, и всъщност много се радвам, че успях да се запазя точно такава. 

Позволи ни да надникнем в бъдещето. Загатни ни какво ни готвиш за есента и зимата!
Аз вярвам в недоброжелателната намеса на енергия и почти никога не говоря предварително за моите бъдещи планове, докато не ги материализирам. Само мога да кажа, че работя върху проект, свързан с чужбина, но подробностите нека да ги оставим на бъдещето. За интервюто: Александра Тошева

Снимки: Костадин Кръстев и личен архив  I.Chervenkova 

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

GUCCI – Embellished wool coat

Препоръки от седмицата

DOLCE & GABBANA – Welcome large printed leather tote

Препоръки от седмицата

GALVAN – Signature Corset crepe jumpsuit

Препоръки от седмицата

VALENTINO – Embroidered intarsia wool and cashmere-blend sweater

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Сряда на точки!

Ако сте пропуснали
Най-четени