Петя Богданова и нейните бижута от цимент и душа

x


Мислите ни полетяха като размечтани чайки над Варна и се спуснаха към брега, за да се срещнат с една не по-малко странна, но и изящна птица – Петя Богданова. Момичето, което укроти цимента, за да го превърне в сърца по ревера и диаманти около шията. Само че малко по-необикновени, също като нея самата.

Петя, разкажи ни малко повече за теб самата.
От Варна съм, живея и творя тук. Занимавала съм се с много и различни неща, но изкуството във всичките му форми е било водещо в интересите ми. Завърших езикова гимназия, учих Tуризъм, после Инженерен дизайн, по-късно и Пространствен. По едно време исках и архитект да ставам. Много бързо разбрах, че туризмът не е моето нещо. Всичко визуално ме привлича и целият процес по визуалното представяне на даден продукт – от идейния проект през осъществяването му до рекламата.

Как циментът запали въображението ти и успя да те провокира да твориш толкова приказни бижута от така необичаен материал?
По образование съм интериорен дизайнер и като такъв ме привличат строителните материали, както и използването им за нетипични цели. Циментът е интересен материал, иска се доста опит за работа с него, говорейки конкретно за бижута. Привидно е здрав, тежък материал, но бижутата всъщност стават леки и понякога доста крехки. Каквито сме и жените в последно време.Спомняш ли си какво беше първото бижу, което създаде?
Невъзможно е. Бижута правя откакто се помня. Майка ми имаше една приятелка, която си правеше бижутата сама. Винаги си тръгвах с нещо нейно, когато й ходехме на гости, като дете. Явно има известна вина за сегашната ми работа.

Какви са жените, които се припознават в стила ти и носят твоите колиета, брошки, обици?
Работя предимно онлайн и познавам клиентките си задочно. Аз не обичам да нахалствам и да ги разпитвам с какво се занимават, но тези, които лично познавам са отдавна минали тийнейджърската възраст.  Повечето са момичета и жени, които са здраво стъпили на земята, уверени в себе си, не се страхуват да бъдат различни и са смели в стила си. В стила си и на обличане, на поведение, на мислене. С гордост заявяват материала, от който е изработено бижуто им, което само може да ме радва.

Как се зареждаш с вдъхновение?
Не разглеждам бижута. Колкото повече бижута на други дизайнери гледам, толкова повече риск има неосъзнато да заимствам нещо. Вдъхновение намирам в интериорите. Постоянно гледам снимки, купувам списания по темата, чертая, чета, мисля. И нещата си идват като естествено продължение от едната страст в другата.Цимент, медни тръби, естествена кожа – не се страхуваш да експериментираш. Има ли нов материал, който се изкушаваш да опиташ?
С бижута се занимавам от много години и минах през най-различни материали. В момента бижутата от цимент и строителни материали са ми наистина страст, в която съм се задълбочила и имам още много да уча, затова ми е трудно да погледна към нещо друго с интерес.

Изработвала ли си бижу по индивидуална поръчка?
Изработвала съм, предизвикателство е. Опознаваш клиента по-отблизо, което си е нож с две остриета. Това, което откриваш, може и да не ти хареса и трябва да внимаваш да не го отразиш в работата си.

Ти си от Варна, разходи ни виртуално из любимите ти места, които би препоръчала и на нас – уютните барове, скътаните магазинчета със съкровища, ресторантите, в които храната е удоволствие, и гледките, които си струва да уловим?
Поживях няколко години в София, но реших да се върна тук, така че не минава ден без да сляза до плажа. От години не ми се е случвало да се уговарям с някого за кафе и да се питаме къде, Кубо е ежедневна дестинация. Био-пекарна Хатори е място с различна, вкусна храна и слънчеви хора. А относно гледките… ако се вижда море, гледката си заслужава!
За интервюто: Александра Тошева

Снимки: личен архив на Петя Богданова

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

GUCCI – Embellished wool coat

Препоръки от седмицата

DOLCE & GABBANA – Welcome large printed leather tote

Препоръки от седмицата

GALVAN – Signature Corset crepe jumpsuit

Препоръки от седмицата

VALENTINO – Embroidered intarsia wool and cashmere-blend sweater

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Сряда на точки!

Ако сте пропуснали
Най-четени