Видал Сасун и геометрията на всичко

x

Човекът, който подари на жените свободата да носят лесни за поддържане прически. Легендата, която изгради глобална империя в служба на изчистените форми, в които косите изглеждат себе си. Стилистът, който показа, че геометрията е красива и стои добре върху всяка женска глава. Това е Видал Сасун.Британският гений започва с малък салон на Бонд стрийт в Лондон. И както повечето икони на 60-те се обявява против всичко традиционно. Черпи вдъхновение от съвременната архитектура. И резултатът е удивителен! Стилни, изчистени форми, които не просто провокират сетивата, а създават нов вид възприятие. Във времето, в което жените се завръщат на работа и няма как да прекарват часове под сешоара, Видал Сасун им подарява увереността, че винаги могат да изглеждат добре.Като всеки новатор той не приключва с това, а го използва за отправна точка на своите експерименти в света на стайлинга. Отхвърля ортодоксалния стил на Бресон и започва да опитва налагането на ъглови и геометрични форми, вдъхновени от архитектурата отвъд Ламанша. Изведнъж неговите прически се превръщат в икони на времето наравно с миниполите на Мери Куант (която също е негов клиент).Голямата известност идва с филма „Бебето на Розмари“ на Роман Полански през 1968 година. Когато във филма героинята на Миа Фароу е попитана за късата си прическа, тя отговаря: „Това е Видал Сасун!“ Така света застава в краката на легендарния стилист и започва глобалната му експанзия. В това му помага бащата на Тамара Мелън, който отговаря за разрастването на веригата. Откъде знаем ли? Самата тя разказва за това в книгата си „Бизнес на високи токчета“. Там освен интересната история за това какво е или не е компанията Джими Чу, тя споделя и много практични бизнес съвети, част от които е получила от баща си.

Средващият пробив на великия стилист е спечелването на Пеги Моффитт. Модната муза на дизайнера Руди Хайнрих приема асиметричната претточкова прическа на Сасун за своя запазена марка. И днес, когато е малко над 70-те, тя продължава да носи единствено и само нея. „Сасун е за грижата за косата, това, което е Пикасо за изкуството!“, казва тя.
Да, последните десетилетия на 20-ти век са величествени за таланта и успеха на Сасун. И не мислете, че това се е променило днес повече от 60 години след първите му стъпки в коафьорството. Точно обратно! Всеки миг, в който някоя жена по света избере асиметричното каре, любимия ни боб или гръцкия стил, то тя отдава почит на Сасун. А така смелите му и революционни виждания за женските коси продължват да са живи. И са доказали непреходността си. Да, умеят да се трансформират, да израстват и да се променят, но в основата си остават онези точни, изчистени линии, които дават свобода, лекота и са наистина красиви на минутата – без сложни допълнения и часове пред огледалото.
Текст: Ивайла Влахова

Снимки: Sassoon.com/Pinterest

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Палто от GIVENCHY

GIVENCHY Paneled faux fur coat Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от REDVALENTINO

REDVALENTINO Ruffle-trimmed cotton sweater Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Вълнен пуловер от LOEWE

LOEWE Embroidered wool-blend sweater Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля от ROKSANDA

ROKSANDA Micah cotton-seersucker and hammered silk-satin dress Може да купите от тук

Look of the day
Ако сте пропуснали
Най-четени