Мъжът, който ме научи да играя шах

x

 


Шахът е игра за двама, която аз не мога да играя. Мъжът, който се опитва да ме учи, обаче е играч. От тези, които ти взимат и мислите и пешките и те матират много бързо. Това не е поредната любовна история. Това е чисто и просто описание на мъжа, от когото трябва да се пазя, може би и ти. Избирам да прекарам събота вечер сама, защото той, мъжът-играч е с друга. Подхващам да чета любимия ми Кастанеда. Слагам мъничко тъга на дивана до мен за компания и много мартини на масата. Последните две са в обратна пропорционалност. Когато мартинито намалява, тъгата расте. В този случай оставям книгата за Дон Хуан и започвам да го нищя този фен на шаха. Стигам до няколко заключения.

Мъжът играч прави дебют в мислите на жената и с една рокада се настанява между разума и сърцето й. Между тези двете му е най-добре, за да може по-трудно да му се противодейства. Винаги мисли с няколко хода напред и знае как най-лесно да лавира в душата ти. Мъжът-играч винаги е пръв на ход. Обикновено не спира да говори докато не се влюбиш лудо в него. Говори за звездите, които може да свали и те кара да му вярваш. Говори за Бернини и за Реноар и винаги поръчва бяло вино с френски сирена. Убедителен е с първия си ход. След това започва да те моделира. Изпробва всичките си умения на склуптор професионалист върху нежната ти душа. Обикновено не дочаква да види резултата.

Мъжът-играч е много красив. Като от филм на Фелини. Кара те да мечтаеш за сладкия живот като посажда желания и в сърцето и в разума ти. След всяка среща съзнателно оставя по някой запомнящ се детайл в главата ти – последната хапка камембер подадена с неговата вилица, запалената цигара, която догаря в пепелника докато ти шепне изкусните лъжи…

Мъжът-играч е изкусен лъжец, да! Лъжите му са два вида. Лъже за броя на жените като теб и лъже за намеренията си към теб. За целта използва висш словесен пилотаж и малко философски методи. Общо взето винаги му вярваш! Мъжът-играч се появява веднъж в живота и не се застоява много, а само колкото да ти разкаже играта! Миналата събота дочетох книгата за Дон Хуан без мартини и тъга. В неделята след това видях мъжа-играч случайно. Вече можех да му кажа: „Аз знам това, което знаеш и ти, но знам и нещо повече, което няма да ти налагам да знаеш”. Цитирах Кастанеда, а той отново ме излъга.

На мен обаче играта ми е ясна, ясни са и правилата вече. В крайна сметка се оказва, че шахът е игра за двама, в която царицата е най-силната фигура, нейните ходове са неограничени и може да матира царя безапелационно. Моята игра е с щастлив край, защото вече разполагам фигурите в благоприятни позиции, обявявам „мат” по правилата и продължавам да играя следваща игра с нови ходове, но със същата царица.

Текст: Стефи Стоева

Снимка: Minh Pham – Unsplash

Вижте още:

Красивият хищник от бара

Новото лице на суетата: Суетните жени са умни и красиви

Въпроси без отговори

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

С маратонки към офиса.

Ако сте пропуснали
Най-четени