Диандра Форест: Грозното патенце, което промени света на модата

x

b4c86eabf34e4b1a4ec716c3e7907dbe


В плеядата от супермодели тя е уникална. Не само защото е различна. А и защото порцеланово бялата кожа и русата й коса повдигат някои глобални въпроси относно етноса и расата. За толерантността. Готов ли е светът на модата да приеме смущаваща красота като нейната?

Диандра е бяла. Но не съвсем. Косата й е естествено руса, кожата – млечно бяла, очите й са зелени, но устните и носа й са отчетливо афро-американски. Диандра Форест е албинос и един от най-изумителните супермодели на всички времена.


d8ebb5ca302f6ad8ce19f9a93e916161


Едно необикновено дете

Родена в Бронкс, на 22 октомври 1989 г. в семейство на афро-американски родители. Тя не е единственият албинос в семейството си – съдбата й споделя и един от братята й.

В ранните си години Диандра не се чувствала много по-различна от останалите тъмнокожи членове в семейството й. Фактът, че е албинос започнал да я притеснява, когато съседските деца я запитали дали не е осиновена. Проблемите в квартал с предимно афро-американски жители, както и в училище, в което повечето ученици са тъмнокожи, били неизбежни. Децата я наричали с различни прякори: „бяло момиче” и „Каспър”. „Прибирах се у дома разплакана”, спомня си години по-късно Диандра. „Пораствайки някои хора променят навиците и недъзите си, но няма как да промениш факта, че си албинос, нали?”

Диандра била толкова силно травмирана от отношението на околните, че родителите й били принудени да я запишат в Института за специално обучение в Ню Йорк, където се учели и много деца с албинизъм.


c83034eb7eb0ca7640a7721978b1d60e


e4e2d6a8d2b609aaf8b6cfb5793d1c37


Пътят към модните подиуми

Пораствайки, животът й се превърнал в отражение на класическата приказка за Грозното патенце, което станало красив лебед. Някога подигравана заради външния си вид, в юношеска възраст Диандра не веднъж била спирана по улиците и в метрото на Ню Йорк от непознати, които се възхищавали на уникалната й красота.

Един ден, докато пазарувала в бутик в центъра на Голямата ябълка, я спрял млад фотограф на име Шамир Кхан. „Ти си красива, трябва да станеш модел”, убеждавал я той.

След няколко пробни фотосесии Диандра се присъединила към моделите на Elite Models. Това е първият случай на модел албинос, подписал договор с голяма модна агенция. Фактът, че е различна, се превръща в нейна печеливша карта. „Харесва ми, че не съм стандартно момиче”, споделя тя.


15-things-to-know-about-diandra-forrest-shaun-ross-6


Оттогава до днес Диандра, която преди близо две години роди първото си дете – Рейн, е гвоздеят на не едно модно ревю. Работила е за големи имена като MAC, Gypsy Sport, Vivienne Westwood и Jean Paul Gaultier.

Същевременно 27-годишната красавица става говорител на албиносите с афро-американски произход, след като научава, че са малтретирани в Източна Африка. Заради местните суеверия повечето албиноси живеят в постоянен страх от отвличане и осакатяване. Диандра работи с организация в Танзания, наречена Assisting Children in Need (ACN), която се бори с дискриминацията срещу албиноското общество.


b8a6fc09b79f8dc7788958b66aee1c34


Впечатляващият й външен вид и позитивната й позиция на защитник на албиносите, бързо я избутват на първа линия. „Аз съм символ на обединените раси. Аз съм тъмнокожо момиче, което живее в кожата на бял човек и това само по себе си въплъщава човешката цялост”, споделя Диандра.

През юли 2015 г. тя се появи на корицата на списание Ebony, посветено на тъмнокожите модели, а малко по-рано през същата година красавицата бе избрана за лице на есенната колекция на дизайнера с ганийски произход Мими Планже.Текст: Велиана Симеонова

Снимки: Press

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Палто от GIVENCHY

GIVENCHY Paneled faux fur coat Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от REDVALENTINO

REDVALENTINO Ruffle-trimmed cotton sweater Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Вълнен пуловер от LOEWE

LOEWE Embroidered wool-blend sweater Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля от ROKSANDA

ROKSANDA Micah cotton-seersucker and hammered silk-satin dress Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Неделята е пролетна!

Ако сте пропуснали
Най-четени