Диандра Форест: Грозното патенце, което промени света на модата

x

b4c86eabf34e4b1a4ec716c3e7907dbe


В плеядата от супермодели тя е уникална. Не само защото е различна. А и защото порцеланово бялата кожа и русата й коса повдигат някои глобални въпроси относно етноса и расата. За толерантността. Готов ли е светът на модата да приеме смущаваща красота като нейната?

Диандра е бяла. Но не съвсем. Косата й е естествено руса, кожата – млечно бяла, очите й са зелени, но устните и носа й са отчетливо афро-американски. Диандра Форест е албинос и един от най-изумителните супермодели на всички времена.


d8ebb5ca302f6ad8ce19f9a93e916161


Едно необикновено дете

Родена в Бронкс, на 22 октомври 1989 г. в семейство на афро-американски родители. Тя не е единственият албинос в семейството си – съдбата й споделя и един от братята й.

В ранните си години Диандра не се чувствала много по-различна от останалите тъмнокожи членове в семейството й. Фактът, че е албинос започнал да я притеснява, когато съседските деца я запитали дали не е осиновена. Проблемите в квартал с предимно афро-американски жители, както и в училище, в което повечето ученици са тъмнокожи, били неизбежни. Децата я наричали с различни прякори: „бяло момиче” и „Каспър”. „Прибирах се у дома разплакана”, спомня си години по-късно Диандра. „Пораствайки някои хора променят навиците и недъзите си, но няма как да промениш факта, че си албинос, нали?”

Диандра била толкова силно травмирана от отношението на околните, че родителите й били принудени да я запишат в Института за специално обучение в Ню Йорк, където се учели и много деца с албинизъм.


c83034eb7eb0ca7640a7721978b1d60e


e4e2d6a8d2b609aaf8b6cfb5793d1c37


Пътят към модните подиуми

Пораствайки, животът й се превърнал в отражение на класическата приказка за Грозното патенце, което станало красив лебед. Някога подигравана заради външния си вид, в юношеска възраст Диандра не веднъж била спирана по улиците и в метрото на Ню Йорк от непознати, които се възхищавали на уникалната й красота.

Един ден, докато пазарувала в бутик в центъра на Голямата ябълка, я спрял млад фотограф на име Шамир Кхан. „Ти си красива, трябва да станеш модел”, убеждавал я той.

След няколко пробни фотосесии Диандра се присъединила към моделите на Elite Models. Това е първият случай на модел албинос, подписал договор с голяма модна агенция. Фактът, че е различна, се превръща в нейна печеливша карта. „Харесва ми, че не съм стандартно момиче”, споделя тя.


15-things-to-know-about-diandra-forrest-shaun-ross-6


Оттогава до днес Диандра, която преди близо две години роди първото си дете – Рейн, е гвоздеят на не едно модно ревю. Работила е за големи имена като MAC, Gypsy Sport, Vivienne Westwood и Jean Paul Gaultier.

Същевременно 27-годишната красавица става говорител на албиносите с афро-американски произход, след като научава, че са малтретирани в Източна Африка. Заради местните суеверия повечето албиноси живеят в постоянен страх от отвличане и осакатяване. Диандра работи с организация в Танзания, наречена Assisting Children in Need (ACN), която се бори с дискриминацията срещу албиноското общество.


b8a6fc09b79f8dc7788958b66aee1c34


Впечатляващият й външен вид и позитивната й позиция на защитник на албиносите, бързо я избутват на първа линия. „Аз съм символ на обединените раси. Аз съм тъмнокожо момиче, което живее в кожата на бял човек и това само по себе си въплъщава човешката цялост”, споделя Диандра.

През юли 2015 г. тя се появи на корицата на списание Ebony, посветено на тъмнокожите модели, а малко по-рано през същата година красавицата бе избрана за лице на есенната колекция на дизайнера с ганийски произход Мими Планже.Текст: Велиана Симеонова

Снимки: Press

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Цял бански от Sun Diva swimwear

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дамска чанта от MARNI

Дамска чанта от MARNI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сандали от CHRISTIAN LOUBOUTIN

Сандали от CHRISTIAN LOUBOUTIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Фиба за коса със Swarovski

Фиба за коса със Swarovski Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Стил, класа и удобство!

Ако сте пропуснали
Най-четени