Повече от половин век класика, повече от половин век Christian Dior

x


Christian Dior е една от най-старите, класически френски марки, устояли на времето и запазили непреходното си съвършенство. Нейната история започва през 1947 година и преминава през куп нововъведения в модата, редица главни дизайнери и сериозна конкуренция.


1950 г.


Любопитно е, че дебютната колекция, която представя, се появява под името Corolle (corolla – венчелистче), но главната редакторка на Harper’s Bazaar Кармел Сноу я преименува на запомненото и до днес, съвсем не толкова поетично име New Look (нова външност).


1950 г.


И стегнатите корсажи и поли във формата на камбанка наистина са революционни. След ужасите на Втората световна война се появява дизайнер, който създава рокли сякаш от приказките, за които не пести никакви средства.

„Ние изплувахме от един период на война, униформи, на жени – войници със структура на боксьори. Аз създавах жени – цветя, с нежни рамене, напъпили гърди, тънки кръстчета като лиана и широки поли като цветя”, споделя самият Диор.


1950 г.


През 1952 година творецът въвежда костюма от три части, състоящ се от плетена жилетка, семпла горна част и мека пола, всички те издържани в пастелни тонове.

След смъртта на Диор през 1957 година той е наследен от 21-годишния Ив Сен Лоран. По-късно поста заемат Марк Боан и Джанфранко Фере, а между 1996 и 2011 година ролята на главен дизайнер се пада на Джон Галиано.


1951 г.


През април 2011 Раф Симънс оглавява Christian Dior. Той е известен със своя минимализъм, което го превръща в пълна противоположност на ексцентричния Галиано. Линиите на неговите творения са семпли и изчистени, извисяващи бранда до нови шикозни висоти.На 3 май тази година в град Гранвил, Франция, който е родното място на Кристиан Диор, в посветения на него музей ще бъде открита изложба, проследяваща дългогодишната история на модния бранд. The Legendary Images: Great Photographers and Dior ще представи над 200 снимки, дело на най-великите модни фотографи.


1956 г.


Ще бъдат показани и най-знаменитите рекламни кампании, създавани през последните години. Но специално внимание ще се обърне на позабравените и не толкова известни кадри, чиято история датира от преди повече от половин век.


1958 г.


2004 г.


2007 г.


2010 г.


2013 г.


Текст: Станислава Добрева

Снимки: Press

Вижте още:

Мъжът на „Агресия” – когато контрастите и дързостта вървят ръка за ръка

Как да носим: коженото яке, като символ на градската мода

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Палто от GIVENCHY

GIVENCHY Paneled faux fur coat Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от REDVALENTINO

REDVALENTINO Ruffle-trimmed cotton sweater Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Вълнен пуловер от LOEWE

LOEWE Embroidered wool-blend sweater Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля от ROKSANDA

ROKSANDA Micah cotton-seersucker and hammered silk-satin dress Може да купите от тук

Look of the day
Ако сте пропуснали
Най-четени