Vitoshka, която ще промени дома ви

x

PANCAKES-VITOSHKA-18


Не, няма правописна грешка. Днес ще говорим за Vitoshka, но не тази, по която обичате да се разхождате обикновено, а една друга, която звучи екзотично, мелодично и малко по френски. Брандът, носещ името на софийския булевард, привлече вниманието ни с умелото съчетание на френски дизайн и български фолклорни мотиви. „Нищо ново“, ще си кажете вие, но сме готови да ви опровергаем, защото колекцията на Жоана Бенатар и Деница Христова е много повече.


kilim blanc laine


„Двете с Жоана сме архитекти и приятелки от студентските години – казва Деница с усмивка – Идеята да създадем нещо заедно обмисляхме от известно време. Дизайнът и декорацията се наложиха от само себе си като продължение на интересите и уменията ни, а желанието да се потопя в „корените“ си също беше узряло в мен – и така се превърна в нашето вдъхновение.“


papeterie vitoshka


Целта на двете е да популяризират богатствата на българските народни изкуства и занаяти като ги впишат в съвременната визия на дизайна. При разработването на елементите, създателите на Vitoshka комбинират фолклорното вдъхновение със съвременни материали и производствени процеси. Заедно с това си поставят и още една цел – да пробудят и подпомогнат запазването на някои от традиционните занаятчийски умения, като ръчното тъкане на килими, например.


affiche coussin et raisin


Vitoshka е само на година и половина, не повече от две, но показва потенциал за развитие, който ще следим отблизо.


Jeravna_4


Името на проекта е избрано в чест на едноименния булевард като символ на нестихващата енергия на постоянно кипящ живот с всичките си заведения, магазини и историята си, той много напомня на „Шан-з-Елизе“. Но и заради звученето на думата, която за французите звучи „източно“ и мелодично и подсказва откъде идва вдъхновението за него.


vitoshka kilim coussins affiche


В момента Жоана и Деница работят по новата, графична „чипровска“ колекция на бранда, която очакваме с интерес. С голяма доза любопитство ще следим и за резултата от сътрудничеството на Vitoshka с едно от новите заведения в Страсбург, в което интериорът ще е с български почерк.


PANCAKES-VITOSHKA-31


Цялата колекция на бранда може да разгледате тук. Сайтът е и онлайн магазин с възможност за доставка до всяка точка по света. Селекция на продуктите може да видите и на vitoshkaeng.bigcartel.com.

Текст: Fashion Inside

Снимки: Vitoshka

Вижте още: 

Louis Vuitton показва как се строи архитектура на бъдещето

Парти в градината – идеите, с които ще стане по-цветно

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Палто от GIVENCHY

GIVENCHY Paneled faux fur coat Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от REDVALENTINO

REDVALENTINO Ruffle-trimmed cotton sweater Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Вълнен пуловер от LOEWE

LOEWE Embroidered wool-blend sweater Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля от ROKSANDA

ROKSANDA Micah cotton-seersucker and hammered silk-satin dress Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Неделята е пролетна!

Ако сте пропуснали
Най-четени