Денят и нощта се преплитат на Кръстовден

x


И днес на Кръстовден църковни и народни традиции се преплитат, за да създадат празник на вярата и природата. Християнската църква се покланя пред кръста, на който някога е бил разпънат Христос. А народа чества сеитбата и зараждането на нов живот в природата.

14 септември е единият от четирите дни в годината, които църквата е отредила за поклонение на кръста Господен. В древността, преди Божият син да бъде разпнат, кръстът е бил смятан за знак на безчестието. На него окачвали най-големите престъпници. Разпнат, Спасителят с кръвта си го е осветил, и така кръстът се е превърнал в свещена утвар, в олицетворение на жертвената любов, в символ на вяра за победа над злото.



В пълен контраст с това, в народното съзнание Кръстовден е символ на зараждането, на новото начало и на посяването на нов живот. Тогава се е чествало започването на новата селстостопанска година. В някои част на страната денят е известен като Гроздоберник, защото започва гроздоберът. Друга работа не се препоръчва освен брането на този плод и подготовката на виното.

От Кръстовден започват есенните седенки и идват дългите зимни нощи, когато работата е приключила и започват веселията.

В народните вярвания именно днес слънцето „тръгва назад“ към зимата и денят се „кръстосва“ с нощта. Времето застудява, водите на морето и реките изстиват. На Кръстовден се „осветява“ семето за посев.

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост, „говеее се за кръста“ и не се хапва нищо червено, като червен пипер, домати, репички, червени ябълки и червено грозде. На трапезата се слагат само постни храни – зелник с праз лук, печена тиква, грозде. Най-възрастната жена в семйствато меси и пече Кръстова пита, украсена с кръст.

14 септември е професионален празник имат огнеборците и чакръкчиите.

Днес празнуват Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана, Кана, Кънчо, Криста, Кристин, Кристина, Кристиян.

Текст: Ивайла Влахова

Снимки: Press

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

С маратонки към офиса.

Ако сте пропуснали
Най-четени