6 интересни факта за пенливия дух на Просеко

x


Всички му се наслаждаваме. Но да си го кажем честно, приемаме Просеко за даденост. Заради добрия вкус и така любимите балончета. Има още много какво да научим и с какво да го оценим. Събрахме шест интересни факта, които ще направят Просеко още по-любимо. Неслучайно е най-продължителният съперник на шампанското.

Има място с такова име

Пенливото удоволствие, което познаваме и обичаме, произлиза от селцето Просеко, предградие на Триест. Всъщност името „prosecco“ произлиза от словенското „prozek“, което означава „пътека през гората“. Преди да стане Просеко, районът е бил известен като Пучино. Създаването на виното днес се простира далеч извън територията на селцето, но то все пак си остава мястото, откъдето всичко е започнало.

Просеко не се прави по метода на шампанското

Италианският пенлив съперник на шампанското се произвежда по съвсем различна технология, наречена „шармат“. Всъщност съществува един вид Прсоеко, който прави изключение, но всички останали са резултат от този метод. При него вторичната ферментация на виното протича в големи стоманени резервоари, а не в бутилки. Така се постига по-малък контакт с „утайките“.



Оригиналната рецепта за Белини е с Просеко

Не с шампанско. Създаден е през 1948 година в прочутия Бар на Хари във Венеция, в който находчив барман е създал напитка, превърнала се в емблема на моминските партита през следващите няколко десетилетия. Питието се отличава със семпла елегантност – свежи бели праскови, направени на пюре и пенливия дух на Просеко.



Не всички Просеко имат балончета

Виното има три нива на „перлаж“ – странна дума за толкова апетитните мехурчета. Най-пенливите са spumante, тези със средна пенливост – frizzante, а най-малко пенливите – tranquillo (едва ли по случайност).



Просеко не е било пенливо до 19 век

Макар да е било любимец на римляните, а и днес италианците да го предпочитат, никой не е свързвал Просеко с пенливост докато Антонио Капрене не се намесва. Винарната е първата, която произвежда Просеко във вида, в който го познаваме днес.



Просеко е печеливш

Според Sparkling Wine Observatory през 2013 година са продадени 307 милиона бутилки Просеко, срещу 304 шампанско. Цифрите безспорно отреждат победа за Просеко над шампанското, поне в последните години. Но тази надпревара едва ли някога ще има финален рунд. Ние ще продължаваме да опитваме и от двете, защото не можем да излъчим само един победител.

Текст: Ивайла Влахова

Снимки: Press

Препоръки
Още по темата



Коментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

PRADA – Printed mohair-blend coat

Препоръки от седмицата

JOHANNA ORTIZ – Caravan off-the-shoulder cotton and silk-blend poplin top

Препоръки от седмицата

ELIE SAAB – Lace-paneled crepe dress

Препоръки от седмицата

JIMMY CHOO – Romy glittered leather pumps

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Когато търсите провокация, добре е да рискувате докрай!

Ако сте пропуснали
Най-четени