Два неустоми ябълкови сладкиша

x

gedeckter-apfelkuchen


Няма да сбъркаме, ако кажем, че ябълковите сладкиши носят вкуса на детството: ябълки, бадеми, стафиди, ванилия и канела се комбинират по невероятен начин, за да събудят спомените за дъждовни дни и кухнята на баба, в която се свещенодействат кулинарни вълшебства. Само ароматът на ябълковите сладкиши, носещ се от фурната, може да накара любителите на десерти да аплодират от радост. Деликатният им вкус и хрупкава основа ще погалят небцето ви и ще накарат сетивата ви да изтръпнат от удоволствие!

Покрит ябълков сладкиш

Продукти
За тестото
375 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
180 г захар
1 пак. ванилова захар
1 щипка сол
1 яйце
1 белтък
180 г студено масло
брашно за разточване
За плънката
1,25 кг ябълки
30 г стафиди
30 г бадеми
1 щипка канела
За поръсване
100 г пудра захар
2 с. л. лимонов сок

Приготвяне
Пресейте брашното и бакпулвера в дълбок съд. Направете в средата кладенче и в него изсипете захарта, ваниловата захар, солта, яйцето и белтъка. Разбийте на сняг маслото и го добавете към сместа. Смесете продуктите, за да се получи меко тесто. Увийте го във фолио и го оставете да се охлади за поне един час.
Обелете ябълките, срежете ги на четири части, почистете от семенната част и нарежете на малки парченца. Смесете ябълките, стафидите, бадемите и канелата. Загрейте фурната на 200 градуса. Размесете тестото още веднъж и разточете 2\3 от него. Покрийте тава с хартия за печене и поставете в нея разточеното тесто като оставите отстрани ръбче около 3 см.
Разпределете отгоре ябълковата смес. Останалата част от тестото разточете на тънко и покрийте с нея отгоре. Ръбчетата на тестото притиснете добре с вилица. Печете сладкиша в предварително загрята фурна около 40 мин.
Смесете лимоновия сок с пудрата захар на гъст сироп. Залейте с него топлия ябълков сладкиш. Сервирайте веднага.


apfelkuchen-mit-beeren-fs


Ябълков галет с боровинки

Продукти
За тестото
200 г брашно от лимец
2 с. л. царевично брашно
кората на един лимон, настъргана
2 с. л. захар
1 ч. л. суха мая
160 г фина обезмаслена извара
1 яйце
щипка сол
За плънката
750 г ябълки
150 г боровинки
20 г пудра захар (за поръсване)

Приготвяне
Смесете двата вида брашно, лимоновата кора, захарта и сухата мая. Към тях прибавете фината извара, яйцето и солта и размесете добре, за да получите гладко тесто. Покрийте го и оставете на топло място за около час, за да втаса. Загрейте фурната на 200 г. Покрийте форма с хартия за печене и разстелете в него тестото с длани, притискайки го леко.
Нарежете ябълките на резени, разпределете ги върху тестото и поръсете отгоре с боровинки. Печете сладкиша около 25 мин., докато добие златист цвят. Оставете да изстине върху решетка и още докато е топъл поръсете с пудра захар.

Текст: Fashion Inside

Снимки: Press

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Свежо зелено с нотки на оптимизъм.

Ако сте пропуснали
Най-четени