И отново сме готови за Божоле

x

le-beaujolais-nouveau-est-arrive


Едва ли има вино, чието посрещане ежегодно да предизвиква такъв световен фурор. Да, става въпрос за новата реколта „Божоле Нуво 2016“, която ще бъде посрещната на 17 ноември от милиони ценители по света.

Успехът на „Божоле нуво“ по света се дължи най-вече на Жорж Дюбьоф, известен по целия свят като Кралят на „Божолето“. Той е най-големият производител на младото вино и неуморно го популяризира по света още от 1951 година.


macon-villages-nouveau-2016

Жорж Дюбьоф Макон Вилаж Блан Нуво 2016 – лимитирано


Божолетата на Дюбьоф всяка година пристигат с нова визия, представяща идеята му за празника. В Ню Йорк и Маями неговите вина се посрещат с фанфари, а касите се съпровождат от тържествен кортеж от шеф-готвачи, яхнали велосипеди.

Леко, свежо и плодово, виното на Божоле е повече от различно от онези тежки червени вина. Не можете да го объркате, дори преди да сте го опитали – свеж, сочен аромат, с апетитна киселинност, още преди да вкусите плодовия полъх. А благодарение на на септемврийското слънце, реколтата тази година предлага всичко, което можем да си пожелаем и да очакваме от едно голямо Божоле Нуво – вкусни, оживени и радостни вина, обвити с чар.

И след такава силна година, как да не сме нетърпеливи да се докоснем до видовете, които ни е подготвил Жорж Дюбьоф?


bvn-2016-serigraphiee

Жорж Дюбьоф Божоле Вилаж Нуво 2016


Неговото Божоле Нуво притежава ярък, хубав цвят, с оттенъци между кармин и лилаво. Интензивни млади аромати на черни и червени плодове, конфитюр от ягоди, повлияни от нотки на бели плодове. Плодовата експресия се разпростира забележително в устата, докато деликатност, свежест и закръгленост водят към свеж финал.

Божоле Вилаж Нуво Жорж Дюбьоф 2016, пък има брилянтен гранатово червен цвят. Младо вино с интензивни аромати на черни и червени плодове. Перфектно балансирана вино, чувствено, щедро, с нотка на свежест, с красива ароматна сложност. Магически финал, който разкрива плодовите характеристики на виното.

И накрая Божоле Розе Нуво Жорж Дюбьоф 2016 е с красив розов цвят. На нос се усещат интензивни плодови аромати на ягода, праскова и прясно изцедени цитрусови плодове. Финес, лекота и свежест в устата, истинско удоволствие.


beaujolais-rose-nouveau-2016

Жорж Дюбьоф Божоле Розе Нуво 2016


И за да предизвикаме още повече любопитството ви, допълваме няколко интересни факта за Божоле, които могат да ви направят част от милионите му почитатели… ако вече не сте.

1. Божоле Нуво винаги се реализира на пазара в 3-ия четвъртък на ноември, независимо от датата на гроздобера.

2. Регионът Божоле е дълъг 55 км и широк 11 -14 км. Там има приблизително 4000 вино производители. Регионът Божоле е част от големия регион Бургундия.

3. В Божоле гроздето се бере ръчно. Единствените региони във Франция, за които е въведен закон за ръчно бране на гроздето са Божоле и Шампан.

4. Гаме Ноар Жус Блан (Gamay Noir Jus Blanc), или на кратко Гаме, е единственият разрешен сорт грозде за вината Божоле. Сортът Гаме е още познат под следните имена: Гаме Ноар, Петит Гаме.

5. Божоле Нуво вината идват само от апелациите Божоле и Божоле-Вилаж.


bn-2016-etiq-166

Жорж Дюбьоф Божоле Нуво 2016


6. Божоле Нуво дължи своята лесна за пиене структура процес, наричан карбонична мацерация, или ферментация с цели зърна. Тази техника запазва свежото, плодово качество на виното, без да се извличат танини от ципата на гроздето.

7. Божоле Нуво е предвидено да се пие младо – то може да се консумира до няколко месеца след производството му, а в отлични реколти – то може да живее доста по-дълго време, и можете да му се наслаждавате до гроздобера на следващата година.

8. Сервирайте Божоле Нуво леко охладено, около 13- 15 градуса С – така виното е по-свежо и по-добре се подчертава плодовият му вкус.

9. Това вино се комбинира чудесно с широк списък от храни, тъй като е изключително приятелски настроено към различни типове и вкусове – печени на скара и фурна червени меса, карпачо, дивеч, барбекю, наденички, леки бели меса, стекове, паста с червени сосове, свинско. От сирената изберете козе сирене, камембер, бри.

10. Първите бутилки в света се отварят в Япония, където Божолето се транспортира със самолети.

И само след боени часове с удоволствие ще възкликнем: „Новото Божоле Дойде! / Le Beaujolais Nouveau est arrive!”

Текст: Fashion Inside/Жорж Дюбьоф

Снимки: Жорж Дюбьоф

Още по темата



Коментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Цял бански от Sun Diva swimwear

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кецове от JIMMY CHOO

Кецове от JIMMY CHOO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Риза от Prada

Риза от Prada Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Trench coat от ADEAM

Trench coat от ADEAM Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Точно такова лято!

Ако сте пропуснали
Най-четени