Щипка екзотика в лятното меню

x

tagliatelle-prep


Чудите ли се с какво да разнообразите лятното си меню? Оглеждате се за екзотична рецепта? Специалистът по вкусове Димитър Шопов от Food Connection със сигурност има с какво да ви изненада приятно! Бъдете сигурни, че ако любовта на мъжа наистина минава през стомаха, то тези две рецепти ще ви спечелят не малко бонус точки към сърцето на избраника ви…


tagliatelle


Талятеле Food Connection

Необходими продукти за 4 порции прясна паста:
300 гр. бяло брашно тип 500 (или оригинално италианско брашно „00“)
100 гр. твърда пшеница (пшеничен грис)// т.нар. semolina (semola di grano duro)
4 яйца (може да ползвате и само жълтъци, но тогава трябва да са 8-10 жълтъка)
щипка сол
2 супени лъжици зехтин

Приготвяне:
Прясната паста може да стане бързо, лесно и без ненужно цапане на кухнята. Препоръчвам да използвате кухненски робот (чопър), в който за около 10 секунди разбивате съставките до получаване на едри „трохи“ тесто. Не преработвайте тестото в чопъра, защото ще стане жилаво! Идеята е да си спестите време и усилия като се освободите от класическото „кладенче“, в което чуквате яйцата и се започва едно бъркане, месене и цапане. След първоначалното замесване в чопър, довършете работата с малко ръчен труд, докато тестото стане на една голяма топка. Препоръчвам да замесвате топката тесто в голяма купа, за да си спестите почистване на кухненския плот от брашно. Полученото тесто увийте плътно във фолио и приберете в хладилник за 20-30 минути, за да отдъхне и да стане по-еластично.
За разточването използвайте гладка повърхност, за да няма проблеми с почистването. Може леко да поръсите повърхността с оризово брашно (препоръчвам го, защото е по-фино) или с бяло брашно. Не прекалявайте с брашното за поръсване, тъй като това ще ви развали тестото.
Можете да разточвате с точилка, но ако имате машинка за паста – най-добре. Работата с машина за паста не е трудна, трябва ви само един път, за да свикнете. След като разточите корите за пастата, следва да ги нарежете. С машинка използвате приставката за талятеле, а ако ги режете на ръка, трябва да набрашните корите и след като ги завиете на ролка (внимавайте, да не се притискат, защото ще залепнат), с рязко движение на ножа ги режете на ивици с дебелина 7-8 мм (за талятеле). Предимството на машината е, че бързо и лесно прави еднаки по размер ивици, което е важно при варенето. Готовите ивици подреждайте или на приставка за сушене на паста, или на маса, но внимавайте да не слепват, образувайки една голяма „топка“ от паста.
Разбира се, ако нямате машинка за паста, точилка или желание и време за домашна паста, просто купете пакет хубави италиански талятеле.
Пастата се вари в подсолена с морска сол и вряща вода. Водата за варенето трябва да е със солеността на морската вода. Никога не изплаквайте пастата след варене! Забравете за съветите да се слага малко зехтин във водата, за да не слепва пастата. Не слагайте никаква мазнина по време на варенето, защото после пастата няма да поема хубаво от вкусовете на соса. Ако варите прясна паста, необходими са само 2 минути, за да е готова, не я преварявайте! Ако използвате сушена паста (от пакет), прочетете инструкциите за времето за готвене, обикновено италианците указват подходящото време, за да стане пастата “al dente”. Последното е от първостепенна важност, за да имате истински вкусна и по-лесно смилаема паста.

За овкусяване на пастата:
1 скилидка чесън
сушено люто чушле
аншоа
зехтин
сол
черен пипер
Нарежете на много фино лютата чушка. Ако попаднат семки, ще стане една идея по-люто, имайте го предвид. Ако не обичате люто, може да заместите със сушена червена чушка, която също ще даде хубав аромат и вкус. Скилидката чесън я нарежете на тънки филийки. Добавете 1-2 филенца осолена аншоа. Запържете аншоата, чесъна и чушката в зехтин, като внимавате да не прегорят, за да не станат горчиви. От топлината филетата аншоа ще започнат да стават на малки парченца, уверете се, че не е останало по-едро парченце. Оставете да поизстине и междувременно сварете прясната паста (от 2 до максимум 3 минути във вряща подсолена вода, в зависимост от дебелината, с която сте разточили пастата). Препоръчвам да извадите пастата малко преди 2-те минути, за да може да остане “al dente”, когато я разбъркате внимателно с топлия зехтин с чесъна, чушката и аншоата, които сте върнали заедно с пастата на среден огън колкото да се смесят вкусовете и ароматите. След като пастата се овкуси добре, отстранете тигана от огъня и подправете с малко сол Maldon (при необходимост, не забравяйте, че пастата е варена в подсолена вода) и малко черен пипер. Сервирайте и консумирайте веднага. Не е нужно друго освен чаша вино и добра компания, може и само чаша вино.


dessert


Запечен ананас с канела и кокосова захар

Необходими продукти:
пресен ананас
кокосова захар (може да я замените с нерафинирана тръстикова)
канела на прах

Приготвяне:
Обелете ананаса с нож и го нарежете на шайби с дебелина 1.5-2 см. Отстранете средата, която не се консумира. Почистете добре от семки и части от кората, които са твърди и ще ви пречат. Нагрейте много добре оребрен тиган и когато е много горещ, поставете шайбите ананас. Оставете за 4—5 минути от всяка страна, за да се получат красиви следи от грил. Поръсете грилования ананас с малко кокосова захар за екзотичен привкус и съвсем малко канела. Добавете захарта и канелата след като се отстранили ананаса от тигана, за да не прегорят и да дадат горчив вкус.
Можете да заместите ананаса с резени праскова, които също стават много добре гриловани и с кокосовата захар и канелата.
По желание гарнирайте с прясна мента и топка сладолед по ваш избор.

Текст и снимки: Food Connection

Вижте още:

ДИМИТЪР ШОПОВ: „ЩАСТИЕ Е, КОГАТО ХАПВАШ ПРЕКРАСНА ХРАНА, С ПРЕКРАСНО ВИНО И В ПРЕКРАСНА КОМПАНИЯ.”

ДО КАПРИ И НАЗАД С ДВЕ ВКУСНИ РЕЦЕПТИ

Още по темата



Коментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Цял бански от Sun Diva swimwear

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кецове от JIMMY CHOO

Кецове от JIMMY CHOO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Риза от Prada

Риза от Prada Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Trench coat от ADEAM

Trench coat от ADEAM Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Точно такова лято!

Ако сте пропуснали
Най-четени