Вино на клечка (1 част)

x

Естествено, че можем да продължим и само с традиционната по чаша вино и през лятото. Само че сме в настроение за експерименти, каквито само слънцето и високите температури провокират. Ето 10 неща, в които може да превърнете виното си това лято и пак да е прекрасно.



Ледени конуси със сангрия и нар

Звучи приключенски. Необходими са ви малко време и желание за резултат, от който трудно ще се откажете в края на лятото.

Съставките (за 6 малки снежни конуса)
1/2 ч.ч. прясно изцеден портокалов сок
1/2 ч.ч. сок от нар
3/4 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. захар
10 къпини
2 канелени пръчки
2 ч.ч. тъмно червено вино

Начин на приготвяне
В голям съд смесете захарта и водата и загрейте на бавен огън, докато се стопи захарта. Добавете соковете от нар и портокал, къпините и канелените пръчици. След като заври го оставете на бавен огън още 15 минути, докато се получи еднородна смес и капините се обезцветят. Извадете ги и добавете виното. Оставете още пет минути на огъня. Извадете и пръчиците канела. Изсипете течността в дълбок метален съд и оставете във фризера за през нощта. Използвайте вилица, за да сложите сангрията в конусите. Можете да декорирате с къпина и канелена пръчица.



Сладоледени близалки с праскова и сангрия

Всъщност вариантите за летни изкушения, включващи вино са малко повече от звездите по небето. Комбинацията на бяло вино, прасковен ликьор и свежи плодове държи следващото място в собствената ни класация. Ето как да я приготвите.

Съставки (за 10 бр.)
3 праскови, разделени
¾-1 ч.ч. пресни малини
1 с. л. гранулирана захар
1 ч. ч. и 1 с. л. бяло вино (отделно)
3 с. л. прасковен ликьор

Начин на приготвяне
Нарежете на тънки резени 1 праскова. Добавете в купа малините, заедно със захарта и 1 с. л. бяло вино. Разбъркайте внимателно. Оставете за 20 минути.
Обелете и нарежете на едно другите две праскови. Сложете ги в блендер или кухненски робот заедно с чашата вино и ликьора. Пюрирайте докато се получи еднородна смес.

Изсипете прасковената смес във форми за сладолед, като ги напълните на 2/3 от обема. Добавете няколко резена праскова и малини към всяка формичка. Сложете пръчици и охладете докато се втвърди напълно, поне за няколко часа. Извадете от формата и се насладете!



Боровинкови чийзкейк близалки с каберне

Може и сега да обичате чийзкейк, но ще се влюбите отново в тази богата, плодова и кремообразна текстура, която имат боровинковите близалки с каберне.

Съставки (8 порции)
боровинки
1/2 ч.ч. каберне
1/4 ч.ч. сироп (по рецепта)
1/4 ч.ч. готварска сметана
1/4 ч.ч. твърда сметана
4 с. л. захар
1/4 ч.ч. едри бисквитени трохи

Обикновен сироп
1/2 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. захар

Начин на приготвяне
Пюрирайте боровинките, виното и захарния сироп. Разбийте сметаната и захарта в студена купа докато се получат меки връхчета. Добавете в крема сиренето. Отделете около 1/4 от получената смес в отделна купа и добавете бисквитените трохи. Поставете смесите три найлонови поша и отрежете долният ъгъл, за да се получи малък отвор. Изстискайте 2 супени лъжици от боровинковата и винената смеси във всяка форма. След това повторете с една супена лъжица от чийзкейк сместа върху боровинките, а върху нея от тази с бисквитените трохи. Продължете да редувате докато се напълнят формите догоре. Покрийте формата с фолио и разположете клечките по средата. Оставете да във фризера за една нощ.

Лесният захарен сироп може да приготвите като поставите водата и захарта в съд и да го поставите на печката на средна температура. Загрейте и бъркайте докато захарта се разтвори. Охладете преди да го използвате.



Сладолед от червено вино

Кой каза, че червеното вино е само за зимата?! Ето че перфектно допълва и лятото. Особено нашето. Присъединете се.

Съставки
1 бутилка червено вино (Мерло)
2/3 ч.ч. кафява захар
2 ч.ч. твърда разбита сметана
1 ч.ч. заквасена сметана
4 яйчени жълтъка
1 ванилена шушулка (1 пакетче на прах)

Начин на приготвяне
Първо виното трябва да се редуцира до гъст сироп. Изсипете бутилката в голям съд и оставете на ниска или средна температура докато се получи около една чаша гъста течност. Това отнема около час, но може да стане и по-бързо, така че е добре да го наглеждате. Редуцираната течноност оставете настрани.

В средно голям съд смесете захарта и разбитата сметана. Срежете по дължина ванилената шушулка и с върха на ножа минете по продължението й, за да отделите вътрешността й. Добавете и нея към другите съставки. Разбърквайте непрекъснато на средна температура докато започне да се издига пара, но преди да започне да ври.

Разбийте яйчените жълтъците с вилица или миксер, докато станат светли на цвят. Добавете сметаната към тях. Важно е да я добавяте бавно за да не се свие. След това сложете готовата смес обратно в съда и върнете на огъня докато се получи яйчен крем. Когато започне да се задържа върху обратната страна на дървената лъжица, значи е готово. Отместете от огъня. Прецедете течността в голяма купа. Смесете с редуцираното вино и сложете в хладилника за час или два. Ако все още текстурата е мека, оставете за още няколко часа. Поднесете чаша от винения сладолед с чаша червено вино.



Розе сорбе

Всички го обичаме и в традиционния му вид, но пък разнообразието на никого не е навредило.

Съставки (за 4 порции)
бутилка Розе
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
прясна мента за декорация

Начин на приготвяне
Смесете всички съставки в съд на средна температура. Разбърквайте непрекъснато докато захарта се разтопи напълно и сместа започне да ври, отместете я от котлона. Оставете да се охлади напълно, след това я сложете в хладилника за около половин час. Поставете я в плик за готвене преди да я оставите в съда да се охлади.

След 30 минути я добавете към сладоледа и разбъркайте. След като е добре смесена поставете в кутия с капак и оставете във фризера за 4 до 6 часа.

Сервирайте с листа прясна метна или като добавка към чаша с шампанско или вино. Наздраве!

Следва продължение…

Вижте какво сме подготвили и във втората част.

Текст: Ивайла Влахова

Снимки: Press

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

На ръба на уикенда.

Ако сте пропуснали
Най-четени