Най-красивите паркове и градини на Европа

x

moschee-schwetzingen


В летните дни парковете и градините са добра алтернатива за бягство от жегите. Често пъти те съчетават зеленина и изящна архитектура, за да се получат идеални пейзажи, към които да се връщате отново и отново. Събрахме снимки на едни от най-красивите паркове и градини на Европа, които пленяват със свежестта и пъстротата си.


Чернобио


Чернобио, Италия

Перфектна хармония от растения и камък: италианската ренесансова градина на „Вила д’Есте” в Чернобио се намира на западния бряг на езерото Комо. Вилата е с един от най-красивите паркове в Европа. Намира се в Италия, в град Тиволи, на около 30 километра от Рим. „Вила д’Есте” е архитектурно-парков комплекс, включващ дворец и огромен ландшафтен парк с множество фонтани. Тя е обявена за част от световното културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО. Само на няколко крачки от нея е вилата на актьора Джордж Клуни.


Hampton-Court-F


Ийст Молсей, Великобритания

Геометрия с конуси: Кралската градина на двореца „Хемптън корт” се намира на 20 км югозападно от Лондон в Ийст Молсей. Две хиляди декара градини и лабиринт от висок жив плет. Крал Хенри VIII и пет от съпругите му са имали щастието да се разхождат из тази живописна красота. Отворен за посещения.


weikersheim


Вайкерсхайм, Германия

Разкошната барокова градина на замъка Вайкерсхайм е „охранявана“ от над 50 статуи. Намира се в едноименния немски град, разположен в провинция Баден-Вюртемберг. Създадена е през 1708 г. за граф Карл Людвиг фон Хоенлое. Оранжерията е върховият момент в градините на комплекса Вайкерсхайм. Днес тя е любимо място за много сватбени тържества и концерти, както и големи празници.


Jardines_de_Sabatini


Мадрид, Испания

В градините Сабатини, намиращи се в Кралския дворец в Мадрид, статуите имат специална подстрижка. Те са направени по проект на италианския архитект Франческо Сабатини, който ги аранжира в неоготически стил. Прекрасните паркове, зелени и цветни лехи, езера, фонтани и статуи на крале са подредени с изключителна симетрия.


versailles


Версай, Франция

След построяването на двореца Версай Луи ХІV поканил бележития майстор на парковото изкуство по това време Андре Льо Нотр, който да претвори в дело идеите на Краля-слънце за величие и хармония. Резултатът от работата на големия творец, ботаник, архитект, художник е забележителен: отводнени са земите около строящия се дворец, оформена е оста изток-запад в перспективата на двореца. Паркът се разпростира на огромно пространство от 101 хектара. Във Версай всичко – форма, размер, цвят, растения, вода и скулптури, е изградено в определено съответствие. Цветните лехи са разположени в близост до двореца и допълват хармонията. Важни за френската градина са романтиката и чувството за простор и свобода. В нея френският крал Луи XV обичал да се забавлява с любовницата си Мадам Помпадур.


pineaple


Фолкърк, Шотландия

Истинска екзотика! Паркът Дънмор във Фолкърк, Шотландия стана известен със сградата „Ананасът”, намираща се на територията му. Зданието е известно с 14-метровия си помпозен купол във формата на ананас. То е построено през 1761 г. от четвъртия граф Дънмор, последния британец, управлявал американския щат Вирджиния и е своеобразна имитация на паладианската вила Ротондата. В момента зданието е собственост на Националния фонд на Шотландия, който дава стаи под наем през почивните дни.


batalha


Баталя, Португалия

Скрит сред зеленина Кралският манастир в Баталя обгражда геометрично проектираната градина във вътрешния му двор. Манастирът е построен по нареждане на крал Джон Първи. Недалеч от него могат да се наблюдават и седем малки параклиса, които са издигнати, за да се пазят в тях гробниците на първите царе от династията Авис.

Текст: Велиана Симеонова

Снимки: Press

Вижте още:

НАЙ-ВПЕЧАТЛЯВАЩИТЕ МЕСТА, КОИТО НЯКОГА СТЕ ВИЖДАЛИ

10 РЕАЛНО СЪЩЕСТВУВАЩИ ЗАВЕДЕНИЯ, ИЗПОЛЗВАНИ ВЪВ ФИЛМИ

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Палто от GIVENCHY

GIVENCHY Paneled faux fur coat Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от REDVALENTINO

REDVALENTINO Ruffle-trimmed cotton sweater Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Вълнен пуловер от LOEWE

LOEWE Embroidered wool-blend sweater Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля от ROKSANDA

ROKSANDA Micah cotton-seersucker and hammered silk-satin dress Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Неделята е пролетна!

Ако сте пропуснали
Най-четени