Най-красивите паркове и градини на Европа

x

moschee-schwetzingen


В летните дни парковете и градините са добра алтернатива за бягство от жегите. Често пъти те съчетават зеленина и изящна архитектура, за да се получат идеални пейзажи, към които да се връщате отново и отново. Събрахме снимки на едни от най-красивите паркове и градини на Европа, които пленяват със свежестта и пъстротата си.


Чернобио


Чернобио, Италия

Перфектна хармония от растения и камък: италианската ренесансова градина на „Вила д’Есте” в Чернобио се намира на западния бряг на езерото Комо. Вилата е с един от най-красивите паркове в Европа. Намира се в Италия, в град Тиволи, на около 30 километра от Рим. „Вила д’Есте” е архитектурно-парков комплекс, включващ дворец и огромен ландшафтен парк с множество фонтани. Тя е обявена за част от световното културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО. Само на няколко крачки от нея е вилата на актьора Джордж Клуни.


Hampton-Court-F


Ийст Молсей, Великобритания

Геометрия с конуси: Кралската градина на двореца „Хемптън корт” се намира на 20 км югозападно от Лондон в Ийст Молсей. Две хиляди декара градини и лабиринт от висок жив плет. Крал Хенри VIII и пет от съпругите му са имали щастието да се разхождат из тази живописна красота. Отворен за посещения.


weikersheim


Вайкерсхайм, Германия

Разкошната барокова градина на замъка Вайкерсхайм е „охранявана“ от над 50 статуи. Намира се в едноименния немски град, разположен в провинция Баден-Вюртемберг. Създадена е през 1708 г. за граф Карл Людвиг фон Хоенлое. Оранжерията е върховият момент в градините на комплекса Вайкерсхайм. Днес тя е любимо място за много сватбени тържества и концерти, както и големи празници.


Jardines_de_Sabatini


Мадрид, Испания

В градините Сабатини, намиращи се в Кралския дворец в Мадрид, статуите имат специална подстрижка. Те са направени по проект на италианския архитект Франческо Сабатини, който ги аранжира в неоготически стил. Прекрасните паркове, зелени и цветни лехи, езера, фонтани и статуи на крале са подредени с изключителна симетрия.


versailles


Версай, Франция

След построяването на двореца Версай Луи ХІV поканил бележития майстор на парковото изкуство по това време Андре Льо Нотр, който да претвори в дело идеите на Краля-слънце за величие и хармония. Резултатът от работата на големия творец, ботаник, архитект, художник е забележителен: отводнени са земите около строящия се дворец, оформена е оста изток-запад в перспективата на двореца. Паркът се разпростира на огромно пространство от 101 хектара. Във Версай всичко – форма, размер, цвят, растения, вода и скулптури, е изградено в определено съответствие. Цветните лехи са разположени в близост до двореца и допълват хармонията. Важни за френската градина са романтиката и чувството за простор и свобода. В нея френският крал Луи XV обичал да се забавлява с любовницата си Мадам Помпадур.


pineaple


Фолкърк, Шотландия

Истинска екзотика! Паркът Дънмор във Фолкърк, Шотландия стана известен със сградата „Ананасът”, намираща се на територията му. Зданието е известно с 14-метровия си помпозен купол във формата на ананас. То е построено през 1761 г. от четвъртия граф Дънмор, последния британец, управлявал американския щат Вирджиния и е своеобразна имитация на паладианската вила Ротондата. В момента зданието е собственост на Националния фонд на Шотландия, който дава стаи под наем през почивните дни.


batalha


Баталя, Португалия

Скрит сред зеленина Кралският манастир в Баталя обгражда геометрично проектираната градина във вътрешния му двор. Манастирът е построен по нареждане на крал Джон Първи. Недалеч от него могат да се наблюдават и седем малки параклиса, които са издигнати, за да се пазят в тях гробниците на първите царе от династията Авис.

Текст: Велиана Симеонова

Снимки: Press

Вижте още:

НАЙ-ВПЕЧАТЛЯВАЩИТЕ МЕСТА, КОИТО НЯКОГА СТЕ ВИЖДАЛИ

10 РЕАЛНО СЪЩЕСТВУВАЩИ ЗАВЕДЕНИЯ, ИЗПОЛЗВАНИ ВЪВ ФИЛМИ

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Миди пола от CALVIN KLEIN

CALVIN KLEIN Pleated shell midi skirt Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Cat-eye слънчеви очила от PRADA

PRADA Cat-eye acetate and silver-tone mirrored sunglasses Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пръстен от бяло злато с диаманти от BOUCHERON

BOUCHERON Quatre Radiant Edition Small 18-karat white gold diamond ring Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Велурени чехли от MERCEDES CASTILLO

MERCEDES CASTILLO Irine suede mules Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

За повече лято!

Ако сте пропуснали
Най-четени