Нека бъде планина! Пет места, които да освежат лятото ви

x

 


Колкото са любителите на морето, толкова са и любителите на планината. Така, че ако имате желание да разнообразите ваканцията си, подбрахме няколко места в България, които да ви донесат прохлада и чист планински въздух.


 

uzana-1

 


Узана
„Старите хора казват, че хиляда километра път започват от една стъпка. За да “пребродиш” миналото – ти трябва памет, за да прекрачиш в бъдещето – ти трябва смелост, за да тръгнеш на път към себе си, ти трябва родна земя и сърце. А откъдето и да тръгнеш към географското сърце на България – винаги ще стигнеш до Узана!“ Не можехме по-добре да опишем мястото, от което стартираме планинското ни пътешествие. Местността се намира на 22 км южно от Габрово. Освен прекрасния планински въздух и спокойствието на извънградските условия, там е разположен и географският център на България.


 

dobursko-3

 


Добърско
Малкото планинско село в Пирин предлага спокойствие, тишина, прекрасна гледка към връх Вихрен, и многовековни потайности. 30-метров живописен водопад, антична керамична пещ и 500-годишна ела са другите забележителности, които съхранява Добърско. Навярно най-голямото богатство на селото е църквата „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“, която се намира точно в централната му част и съхравяна редки по рода си стенописи.


 

shipka-3

 


Шипка
В подножието на едноименния връх от южната страна на Стара планина, малкото градче ще ви посрещне с уют, топлина и красиви гледки към Долината на тракийските царе. В покрайнините му се намира и Шипченския манастир, а кубетата на църквата към него се виждат от километри разстояние. Ако ви се стори прекалено спокойно, в едната посока е върха, а в другата градът на розите – Казанлък.


 

glojene-3

 


Гложене
Разположено по пътя за Тетевен, в подножието на едноименния манастир. Селцето не е особено познато, но пък предлага възможност за пълен релакс и приятни разходки в региона. Ако обичате природните забележителности, тази посока ще се превърне в една от любимите ви. Там се намира водопада Вара, пещерите „Драганчовица“ и „Бездънния пчелин“ и местностите „Ямата“ и „Връа“.


 

mladejko-2

 


Младежко
Селцето се намира в Странджа планина, само на 50 км от Бургас. В околността са разположени „Леярниците“ – пещери, обитавани в още в Античността. На по-малко от два километра разстояние пък се намират руините на най-голямата късноантична крепост за българска Странджа – „Голямото кале“, както и още една по-малка – „Малкото кале“.

Текст: Ивайла Влахова

Снимки: Press

Вижте още:

Пет български плажа, които да посетите този уикенд

Минало от дълбините: Четири подводни града – цели светове

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Палто от GIVENCHY

GIVENCHY Paneled faux fur coat Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от REDVALENTINO

REDVALENTINO Ruffle-trimmed cotton sweater Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Вълнен пуловер от LOEWE

LOEWE Embroidered wool-blend sweater Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля от ROKSANDA

ROKSANDA Micah cotton-seersucker and hammered silk-satin dress Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Неделята е пролетна!

Ако сте пропуснали
Най-четени