Нека бъде планина! Пет места, които да освежат лятото ви

x

 


Колкото са любителите на морето, толкова са и любителите на планината. Така, че ако имате желание да разнообразите ваканцията си, подбрахме няколко места в България, които да ви донесат прохлада и чист планински въздух.


 

uzana-1

 


Узана
„Старите хора казват, че хиляда километра път започват от една стъпка. За да “пребродиш” миналото – ти трябва памет, за да прекрачиш в бъдещето – ти трябва смелост, за да тръгнеш на път към себе си, ти трябва родна земя и сърце. А откъдето и да тръгнеш към географското сърце на България – винаги ще стигнеш до Узана!“ Не можехме по-добре да опишем мястото, от което стартираме планинското ни пътешествие. Местността се намира на 22 км южно от Габрово. Освен прекрасния планински въздух и спокойствието на извънградските условия, там е разположен и географският център на България.


 

dobursko-3

 


Добърско
Малкото планинско село в Пирин предлага спокойствие, тишина, прекрасна гледка към връх Вихрен, и многовековни потайности. 30-метров живописен водопад, антична керамична пещ и 500-годишна ела са другите забележителности, които съхранява Добърско. Навярно най-голямото богатство на селото е църквата „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“, която се намира точно в централната му част и съхравяна редки по рода си стенописи.


 

shipka-3

 


Шипка
В подножието на едноименния връх от южната страна на Стара планина, малкото градче ще ви посрещне с уют, топлина и красиви гледки към Долината на тракийските царе. В покрайнините му се намира и Шипченския манастир, а кубетата на църквата към него се виждат от километри разстояние. Ако ви се стори прекалено спокойно, в едната посока е върха, а в другата градът на розите – Казанлък.


 

glojene-3

 


Гложене
Разположено по пътя за Тетевен, в подножието на едноименния манастир. Селцето не е особено познато, но пък предлага възможност за пълен релакс и приятни разходки в региона. Ако обичате природните забележителности, тази посока ще се превърне в една от любимите ви. Там се намира водопада Вара, пещерите „Драганчовица“ и „Бездънния пчелин“ и местностите „Ямата“ и „Връа“.


 

mladejko-2

 


Младежко
Селцето се намира в Странджа планина, само на 50 км от Бургас. В околността са разположени „Леярниците“ – пещери, обитавани в още в Античността. На по-малко от два километра разстояние пък се намират руините на най-голямата късноантична крепост за българска Странджа – „Голямото кале“, както и още една по-малка – „Малкото кале“.

Текст: Ивайла Влахова

Снимки: Press

Вижте още:

Пет български плажа, които да посетите този уикенд

Минало от дълбините: Четири подводни града – цели светове

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Цял бански от Sun Diva swimwear

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дамска чанта от MARNI

Дамска чанта от MARNI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сандали от CHRISTIAN LOUBOUTIN

Сандали от CHRISTIAN LOUBOUTIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Фиба за коса със Swarovski

Фиба за коса със Swarovski Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Едно по-различно лятно вдъхновение!

Ако сте пропуснали
Най-четени