Какво да прочетем от тазгодишния Нобелов лауреат за литература?

x

 


Преди броени дни 69-годишният френски писател Патрик Модиано спечели тазгодишната Нобеловата награда за литература. Писателят е роден в Булон Биянкур и има издадени няколко кратки романа, в които често се смесват автобиография и фикция.

Основни теми в неговото творчество са паметта, идентичността и времето. Пише също детски книги и киносценарии. Кариерата си започва през 60-те години и още първите му книги печелят престижни отличия.

На бълграски език са преведени следните негови творби: „Вила Тъга“, „Улица Тъмните магазинчета“, „Добри момчета“, „Сватбено пътешествие“ и „Дора Брюдер“. Критиката например провъзгласява „Вила Тъга” за едно от най-ярките постижения на френската художествена проза през последните години, а Патрик Модиано — за неин особено интересен представител.По някои от романите му има и филмови адаптации. В тях обикновено се залага на реaлизма в тескстовете на писателя.

Отличието, както и сумата от 8 милиона шведски крони или 1,1 милион долара, ще бъдат връчени на Патрик Модиано на церемония в Стокхолм на 10 декември.

Припомняме ви, че Нобеловата награда за литература е учредена през 1901 година и се присъжда от Шведската академия по литература в Стокхолм.

Текст: Fashion Inside

Снимки: Press

Вижте още:

Лара Фабиан за първи път в България

Наръчник за оцеляване на „нормалните“ жени

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

JOSEPH – Nina floral-print cotton-twill and wool-felt coat

Препоръки от седмицата

JOSEPH – Layered intarsia wool sweater

Препоръки от седмицата

ALEXANDER WANG – Eri studded leather ankle boots

Препоръки от седмицата

CHOPARD – Happy Sport 36 18-karat rose gold, stainless steel, diamond and mother-of-pearl watch

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Прибрана коса и супер очила!

Ако сте пропуснали
Най-четени