Roo’Bar: За суровите десерти, суперхраните и едно кенгуру

x

 

 


 

Как изглежда 100% органичен и суров десерт? Колкото добре на вид, толкова и на вкус! Идеята е на Анита Класанова, която започва да експериментира, създавайки кулинарните изкушения първо на ръка. С течение на времето хрумването ѝ се разраства и към нея се присъединяват Яни Драгов – собственик на най-големия дистрибутор за органични продукти за България и Калин Класанов – създателят на философията на „Курабийница” и Roo’Bar. Какво ни разказа био триото за мистерията около суровите десерти, вижте в следващите редове.

Откъде идва името Roo’Bar и каква е асоциацията, която да прочетем между редовете му?

Искахме да подчертаем, че произвеждаме наистина здравословен продукт, който дава много енергия. Това, че всички негови съставки не преминават през топлинна обработка и така запазват всички свои ценни витамини и минерали, също е важно за нас и най-вече за хората, които похапват от десерта. Затова се спряхме на „roo“. Първо, това е кратката дума за кенгуру – животно издръжливо, известно с придвижването си на подскоци, с голямата енергия, която има и с това, че не яде месо. Второ, когато се произнася, думата “roo“ звучи почти като “raw” – суров.

Според нас името Roo’Bar успява да изрази това, което е най-важно за продукта ни. Освен това е кратко, звучно и закачливо.

 


 

 


 

Освен че са създадени от сурови продукти и супер храни, какво друго е характерно за органичните десерти?

За органичните десерти по принцип е характерно това, че се създават при много строг хигиенен контрол, без никакви консерванти и химикали и задължително от сертифицирани био продукти.

Roo’bar се прави само от сурови продукти, без топлинна обработка, от сертифицирани био продукти и супер храни. Рецептите ни са простички, с не повече от 4 съставки.

Освен това, залагаме и на нестандартните комбинации от вкусове, които действат освежаващо. Някои от десертите са по-сладки, други с по-екзотичен вкус, трети са по-скоро киселички. Предлагаме изкушения за всеки – независимо дали обича сладко, или не – при това полезни, използващи само силата на природата.

Един от видовете, които предлагате, е с вкус на чили и сладък корен. Какви са неговите полезни свойства?

Чилито действа загряващо и ускорява обмяната на веществата. Според някои последни изследвания, то е страхотен помощник при контролирането на теглото. Освен това е богато на витамин С. Сладкият корен пък е около 50 пъти по-сладък от захарта без да е толкова калоричен. Освен това е богат на флавоноиди, фитоестрогени и антиоксиданти. Комбинацията на двете съставки дава десерт с екзотичен вкус – сладък и лют едновременно – и е чудесен за похапване, когато се опитвате да отслабнете, гладът ви мъчи и имате нужда от енергия.

Кои супер храни са „пò супер“? Разкажете ни за Вашия топ 3, например.

Всъщност няма „по-супер“ храни. Всички зеленчуци, плодове, ядки, билки и водорасли, които влизат в тази категория, са вкусни и полезни едновременно. Нашата тайна е, че хапваме от всичко по малко. Стараем се менюто ни да включва всеки ден разнообразни плодове, зеленчуци и ядки. Така ни е по-вкусно, а и сме сигурни, че си набавяме всички необходими хранителни вещества. Същия приницип прилагаме и при измислянето на рецепти за Roo’Bar.

 


 

 


 

Трудно ли се намират био продукти на българския пазар? Има ли начин да ги разпознаваме?

Всъщност производство има. Все повече хора се захващат с био земеделие и отглеждат чисти продукти. Преди години, когато направихме първия Био магазин в страната, положението беше много по-тежко. Сега, освен вносните продукти, има и много български и то с отлично качество. Сертифицирането е по-големият проблем. Повечето от био стопанствата са малки и не всички имат сертификат. Много често не са направили постъпления за това поради финансови причини. Фактът обаче е, че има няколко сертификата – валидни за България и за Европа, които удостоверяват, че предлаганите продукти са био и е добре хората да купуват най-вече от тях. Нашите десерти например се правят само от сертифицирани продукти и самите те притежават био сертификат.

Възможно ли е да направим ежедневните си хранения изцяло от полезни храни? Ако да – как би изглеждало примерното меню за един ден? Има ли тайна как да изключим вредните съставки от него?

Да, напълно е възможно и не изисква кой знае какви усилия. Хапването на полезни храни не означава да се ядат само неща с отвратителен вкус. Напротив. Сладкишите също не са забранени. Важно е от какви продукти са приготвени.

Можете да ядете снаксове, но ако са от сушени плодове и печени ядки. Хапвайте сладкиши, но да са направени от био продукти, без оцветители и консерванти (и разбира се, не прекалявайте). Яжте повече зеленчуци и плодове, по-малко месо и мазни сосове. Ние самите сме вегетарианци, но това вече е въпрос на личен избор. Здравословното меню е да ядете това, което обичате, без да прекалявате и като внимавате да подбирате качествени продукти. Уверявам ви, че ако изкарате една седмица без чипс, вафли и джънк фууд, после дори няма да се сетите за тях.

Като заговорихме за вредни съставки, можете ли да ни дадете пример за такива, част от традиционната ни кухня? С какво бихме могли да ги заменим?

В българската кухня има прекрасни рецепти за зеленчукови ястия. Те стават богати, вкусни и са здравословни. Вредни съставки може да се каже, че има по-скоро в месните, традиоционно български ястия. Те често са много тежки, много мазни. Добре е дори да ядете месо, да избягвате тежките сосове и многото подправки. Приготвяйте го по-скоро на скара, с много зеленчуци за гарнитура. Яжте пълнозърнест хляб и не го комбинирайте с картофена салата. Избягвайте пърженото и мазното. Хапвайте по малко от всичко. Това е достатъчно, за да се храните здравословно.

 


 

 


 

Коя е любимата Ви здравословна рецепта? Бихте ли я споделили с нашите читатели?

Сигурно трудно ще повярвате, че десертът от снимката е здравословен. Може би на пръв поглед предизвиква смесени чувства на желание и вина. А не трябва – това е суров, здравословен, ароматен, опияняващ десерт. A и има много място за експерименти – заменяте 1-2 съставки и излъчването вече е съвсем друго.

Шоколадово-Лешникова Торта с прясно изцеден сок от портокал

Блатът напомня рообарче: лешници, орехи, кокосово масло, какао, домашен био мед и фурми, защото те винаги са в основата.

Кремът е плътен но свеж: кашу, подплатено с още малко мед и агаве, както и няколко изцедени портокалчета за по-изтънчен вкус.

Тук спойката е Индийски Живовляк (хуск) или иначе казано – фибри с незаменимо полезни качества.

Наближават Коледните и Новогодишните празници – как планирате да изглежда трапезата ви тогава?

На Бъдни вечер с удоволствие подреждаме традиционна трапеза – сарми, чушки, леща, ошав. За Коледа вероятно ще пробваме някоя нова интересна рецепта. Това е време, в което цялото семейство сме си у дома и можем да споделим общата си страст към готвенето като експериментираме.

Не забравяйте, че празниците са най-вече време за поделяне и освен от здравословното хранене, това да сме здрави и да се чувстваме добре зависи от любовта, която даваме и получаваме.

Интервю: Станислава Добрева

Снимки: Roo’Bar

Вижте още:

Как да си приготвим: Шведски коледни бисквитки

Как да си приготвим: Безглутенова пица с карфиол

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Миди рокля с колан от SELF-PORTRAIT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен колан от SAINT LAURENT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дълъг елек от MAX MARA

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от ALTUZARRA

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

С бодра крачка към уикенда.

Ако сте пропуснали
Най-четени