Виртуално кулинарно пътешествие: как се празнува Великден по света?

x


Христос Воскресе!

Днешният ден отбелязва надмощието на живота над смъртта и се празнува тържествено и пищно – като започнем от шествията в католическите страни по време на Страстната седмица и стигнем до богатите празнични трапези във всеки дом по целия християнски свят. Дали празнуваме Великден, Возкресение, Pascua, Easter, Ostern, Pâques, Pääsiäinen, Påsk, Pasti или Πάσχα, всички почитаме едно и също християнско събитие. А вижте как го правят по света, благодарение на сп. „Меню”.

По случай Възкресение, финландците приготвят един старинен десерт, наречен меми, чиито съставки включват вода, ръжено брашно, ръжен малц, меласа и портокалова кора. Традиционно се пече на ниска температура в нещо като тавичка от брезова кора. Яде се студен със захар и сметана, но днешният индустриален вариант се продава навсякъде в страната в картонени съдове.

В Полша на празничната трапеза се поднасят най-различни ястия от месо, млечни продукти и тестени вкуснотии като мазурка сладкиш с плодове, ядки и марципан, както и бабка – кекс от козуначено тесто. На масата се слага фигурка на агне, направена от захар или масло. Но се поднася също и настърган хрян, за да напомня, че не всичко в живота е сладко.

В Русия на празничната трапеза се сервира пасха сладкиш от пресована извара и кулич (козунак), боядисани яйца и също като в Полша, сладко агне, изпечено от тесто с много захар и масло. Тъй като Великден е празник на възкресението, на масата се слагат и житни или овесени кълнове: зърното символизира смъртта, а покаралите листенца – възраждането.

Чехите пък пекат мазанец – сладки кръгли кифли със стафиди и бадеми.



Гърците празнуват Великден тържествено и пищно. Празничният обяд започва с магирица  овнешка или агнешка шкембе чорба със застройка от яйца и лимонов сок. Пече се цуреки – козунак, който, също като у нас, понякога се украсява с боядисани яйца. Традиционни десерти са баклавата и кулуракия  деликатни маслени курабии във формата на венец с глазура от яйце, с аромат на ванилия и поръсени със сусам.

В Елзас Великден идва заедно с аспержите, гъбите смръчкула и омарите. Празникът носи също така младо агънце и всякакви пролетни зеленчуци. Обичан едновремешен специалитет е бекьофе, подобие на мусака с резени картофи, лук и парченца агнешко, мариновано в бяло вино. Ястието се приготвя в плитък гювеч с капак и се сервира на масата направо в него, заедно с кълнове от хмел за гарнитура.



В Англия, освен с боядисани яйца, се черпят с печено агне със зеленчуци и великденска торта или simnel cake – с много плодове, покрита с марципан и украсена с марципанова фигура на Христос плюс 11 марципанови топки, символ на апостолите, без Юда. В неделя сутринта на закуска се поднасят кифлички, украсени с кръст това са прочутите hot cross buns.

Сладкишът, който испанците приготвят за празника и е еквивалент на козунака, се нарича Мона де Паскуа. Тестото му, съставено от брашно, захар, яйца и сол, се меси много дълго и изисква поне един час почивка, преди печене. В неделя на испанската великденска трапеза не липсват и агнешки котлети, печен заек, празнична паеля и вино. Великденската наденица (longaniza de Pascua) е сух колбас с дължина около 30 см, типичен за района на Валенсия и Арагон, приготвян от постно свинско месо и подправки.



Постът, налаган от католическата църква, изключва рибата. Така че и преди, и по време на Великден в Аржентина се приготвят емпанадас (вид банички с пълнеж) с риба тон и яхния с треска.

В Чили пък тези емпанадас ги предпочитат с морски дарове, със зеленчуци и в различни сладки вариации. Друго великденско ястие, фритас де кесо или пържени банички със сирене, се приготвя с хилядолистно тесто и плънка от сирене. Всякакви риби и морски дарове са обичайни за великденските празници. Сред тях емблематични са севиче и куранто. Последното е ястие от чилийския юг и представлява нещо като хайдушки гювеч от пресни морски деликатеси, приготвени сред нажежени камъни в земята.

Великден в Еквадор се почита с празнично ястие, наречено фанеска  вид супа със зеленчуци, зърна от житни растения и солена треска, която обикновено се придружава от моло (вид картофено пюре) и от смокиново сладко със сирене. На някои места приготвят чоклотандас (или умитас) – нещо като сандвичи от смляна млада царевица с мляко, яйце, сирене и масло, увити в царевични листа и приготвени на пара, подобни на мексиканските тамалес.

Храната, без която не минава Великден в Парагвай, е чипа. Под това име се подвизават различни видове малки кръгли хлебчета или сладки най-често чипас се приготвят с брашно от маниока, мляко, сирене, яйца и масло. Фино смляното брашно ги прави леки и ефирни и позволява на топеното сирене да доминира вкуса. Понякога ги поръсват със семенца от анасон.

Боливийското куняпе е със същите съставки, но в различни пропорции.



В Австралия менюто на Великден най-често е съставено от печено овнешко, говеждо или пилешко със зеленчуци. А за десерт поднасят торта, наречена „Павлова“ с киви, ягоди, ананаси и мандарини. Там също са популярни кръглите кифлички със стафиди.

Текст: Fashion Inside

Снимки: Press

Вижте още:

„Изкуството да готвиш с най-добрата си приятелка”: Победителките

Как да си приготвим: Малинов чийзкейк в буркан

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Свежо зелено с нотки на оптимизъм.

Ако сте пропуснали
Най-четени