Франка Созани – жената с неповторим стил и излъчване

x


Наричат Франка Созани „италианската Анна Уинтур”. Защото подобно на американската си колежка главен редактор на сп. Vogue, русокосата италианка се е превърнала в модна икона. Жена с неповторим стил и характер, с чаровна усмивка и категорично присъствие в света на модата. От 1988 г. насам Франка не просто оглавяваше италианското издание на модната библия, а бе обожавана от модни дизайнери, светски личности и почитатели на модата. Тя също така е и автор на няколко книги за фотографията, модата, изкуството и дизайна.
Родена в град Мантуа, Италия, Созани завършва философия и германска литература. Владее четири езика и е известна с филантропската си дейност. Била е посланик на добра воля на ООН. Сестра й Карла Созани пък е създател на концептуалния магазин 10 Corso Como.

Като оглавяваща легендарното издание на Vogue (в продължение на 28 години), Франка е носител на редица престижни отличия, между които и наградата на Swarovski за положителна промяна, и на наградата за мода на BFC. Созани никога не се е притеснявала да се включва в дебати за противоречията, експлоатацията и ръководенето в света на модата.

Под нейното ръководство списанието се превърна в най-влиятелното издание в областта на модната фотография, като Созани успя да стимулира кариерите на фотографи като Брус Уебър, Питър Линдберг, Елен фон Унверт и Паоло Роверси.
Във време, когато продажбите на хартиените издания драстично спадат, чаровната италианка успя да задържи изданието на върха. Освен главен редактор на Vogue Italia,   Созани бе и редакционен директор на издателство Condé Nast Italia от 1994 г. насам.

През последната година от живота си, тя бе обект на документален филм, режисиран от сина й – Франческо Карозини, в който различни коментатори разказват за нея с много обич.

„Франка е безстрашна и има отлично чувство за хумор”, споделя за нея легендарната главна редакторка на американския Vogue Ана Уинтур, която е нейна близка приятелка. „В САЩ всички се стараят да бъдат политически коректни, а Франка е част от традиция, която разбира и чувства, че списанието е мястото, където можеш да демонстрираш позиция и да разклатиш лодката – и не винаги е нужно да се безпокоиш дали това е правилно. Всъщност е и по-забавно, когато не е правилно.”
На 22 декември, на 66-годишна възраст Франка си взе последно сбогом с близки, приятели и почитатели. В писмо, публикувано на сайта на Vogue Italia, Джонатан Нюхаус – председател и издател на Condé Nast сподели по повод смъртта й: „Това е най-тъжната новина, която някога се е налагало да ви съобщя.”

В сайта на американския Vogue главният редактор Ана Уинтур припомни, че двете със Созани са започнали кариерите си на главни редактори приблизително по едно и също време. „Мисля, че през първите години, ние се навъртахме една около друга, съвсем деликатно. Шоу след шоу, сезон след сезон. Франка и аз имахме приятелство, което съм щастлива и поласкана да запазя в продължение на 30 години.”Франка за…

…работата си: „Аз не съм знаменитост, аз съм редактор. Ако смятате, че за да сте редактор на Vogue, трябва да бъдете знаменитост, в живота ви има нещо сбъркано.”

…личния си стил: „Обичам бижута, но в стила си съм пестелива, когато ги използвам. Моят стил не може да се опише с думи. За мен е важно да се чувствам себе си!”…модните блогъри: „Те не могат да навредят на никого, защото са като молци. Еднодневки. Ако славата им продължи по-дълго, това не е, защото са по-добри блогъри или пък са по-интересни. Това е тенденция и както се случва с всички тенденции в модата, тя гръмва и си създава много последователи.

Въпреки това са интересен феномен, защото променят отношението към модата. Това не са хора, които са работили в модата достатъчно, за да могат да критикуват всичко, а и нямат модна основа, така че мнението им не се основават на знания или интереси.”Текст: Fashion Inside

Снимки: Press

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кецове от Gucci

Кецове от Gucci Може да купите от тук 

Препоръки от седмицата

Oversized тренчкот от PUSHBUTTON

Oversized тренчкот от PUSHBUTTON Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къса рокля от тюл от RIME ARODAKY

  Къса рокля от тюл от RIME ARODAKY Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси панталони от деним

Къси панталони от деним Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Цветни детайли при мрачно време!

Ако сте пропуснали
Най-четени