Rara Avis Айрис Апфел

x

 


„Имате само едно пътуване и е по-добре да му се насладите” са думи на колоритната Айрис Апфел, която и до ден-днешен, на 92 години, продължава да се наслаждава на живота. Родена и израснала в Ню Йорк, Айрис получава своята известност, защото е от онези хора, за които единствената спирка е пред фотообектива, за кратко, след което продължава да работи и твори. Тя завършва история на изкуствата в родния си град. В ранните години от професионалното си развитие работи за интериорния дизайнер Елинор Джонсън, но през 1948 година се омъжва за Карл Апфел и заедно, две години по-късно, те стартират свой бизнес с текстил. Управляват го до 1992 година, когато се пенсионират. Айрис Апфел е участвала в много проекти по реставрация като най-забележителните в автобиографията й остават тези в Белия дом за девет различни президента. И до сега госпожа Апфел бива канена да изнася лекции по стил и мода, и все още изпълнява значителна консултантска дейност в сферата на интериозния дизайн. В страна, в която няма значение на колко години си, а какво можеш, Айрис живее със същите амбиции както в миналия век и се радва на живота и успехите си.

 


 


Един поглед върху нейни снимки, моментално ще ви наведе на мисълта, че тя притежава огромна колекция от дрехи и аксесоари, които облича и комбинира в абсолютно налудничави и екстравагантни комбинации. Усетът ѝ за мода и стил се гради на личните и предпочитания и усещания, и всичко бива пречупено през погледа й, за да може да стане ясно, че това е Айрис, а цветовете и аксесоарите са нейния подпис. Тя казва, че е наследила афинитета към аксесоарите от майка си, която я е научила че, „ако имаш хубава, малка, обикновена черна рокля и различни аксесоари, може да имаш 27 различни облекла.”

 


 


През 2005 година в музея „Метрополитън“ в Ню Йорк, е организирана изложба посветена на интериорната дизайнерка и модна легенда. Изложбата е кръстена Rara Avis, което в превод от латински означава „рядка птица”, именно за да се подчертае неуловимия и неописуем моден заряд, който е понесла със себе през двата века, в които живее. Допълнителните занимания на тази толкова творчески настроена личност са свързани с пускането на собствена серия бижута, колекциониране на дрехи, а и да не забравим и за колаборацията ѝ с марката MAC за лимитирана серия гримове, вдъхновени от цветната персона, тази рядка птица Айрис Апфел.

текст: Стефи Стоева

снимки: Press

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Панталон от GIORGIO ARMANI

Панталон от GIORGIO ARMANI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пола тип молив от ALTUZARRA

Пола тип молив от ALTUZARRA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожени пантофки с леопардов принт от JENNIFER CHAMANDI

Кожени пантофки с леопардов принт от JENNIFER CHAMANDI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Oversized жилетка от MIU MIU

Oversized жилетка от MIU MIU Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Въпрос на акценти…

Ако сте пропуснали
Най-четени