Хайде, облечи една картина и да тръгваме

x

Имате ли си любим художник? Ако отговорът е да, то със сигурност имате и негова/нейна любима картина. А бихте ли я облекли?

Не, не се шегуваме!  Изкуството винаги е намирало начин да бъде максимално близо до хората, а добрата новина е, че вече може да го носите. В буквален смисъл!


 


През последните няколко години един моден бутик в Индонезия създава красиви поли, върху платовете на които са щамповани шедьоври на изобразителното изкуство. От фреските на Рафаело, през „Водни лилии” на Моне, та чак до „Звездна нощ” на Винсент ван Гог.

Щампите  са направени по репродукции. Картините не са в реалните си мащаби и част от детайлите не са достатъчно силно изразени, но въпреки това моделите са доста интересни, цветни и определено различни!
Вероятно ще ви бъде интересно да прочетете, че това далеч не е първата среща на изобразителното изкуство с модата.

През далечната 1965 година Yves Saint Laurent решава, че мястото на световно известните произведения на изкуството не е само върху стените. В колекцията есен/зима 1965 се открояват рокли, напомнящи изключително много на геометричните картини на холандския художник  Мондриан.Две десетилетия по-късно Yves Saint Laurent отново се вдъхновява от картини. Този път в пролетно-лятната колекция  от 1988 г.  френската марка отдава почит на Винсент Ван Гог, като пресъздава върху сака ирисите и слънчогледите от известните му картини. Интересно е, че цветята са не просто отпечатани върху плата, а ръчно избродирани, което ги прави изключително детайлни.През 2011 година американският бранд  Rodarte също се вдъхновява от платната на Винсент. Дори можем да кажем, че колекцията е не просто вдъхновена, ами буквално претворена! Щампите на роклите изглеждат толкова реалистично, че, гледайки ги, почти чуваме активиралите се аларми в музея!Препратка към Арт Деко и работата на Густав Климт откриваме и в колекция от 2013 година на Alexander McQueen. Емблематичната картина „Целувката”, както и редица други известни творби на Климт са послужили за чудесна отправна точка, при създаването на моделите.Отново през 2013 година Доменико Долче и Стефано Габана  вплитат щампи на части от златните мозайки на катедралата в Монреале в своята есенно-зимна колекция. По повод своето решение да използват точно мозайките двамата дизайнери коментират в пресата „изкуството на правенето на мозайки е бавно и точно, именно това ни възхити.“ Колекцията им от 2013 също е възхитителна!Изложбите… извинете – ревютата, носещи духа на изобразителното изкуство, продължават и през 2014 година. В колекцията Coture 2014  Dolce & Gabbana превръща жената в живо произведение на изкуството. Върху роклите и полите на моделите се открояват много цветя, но не какви да е, а ми – люляците на Мане, слънчогледите и ирисите на Ван Гог, както и маковете и лилиите на Моне.Louis Vuitton също избира да даде нов живот на творчеството на известните художници. Така през 2017 г. се появи цяла колекция чанти и аксесоари с емблематични картини. Върху различните по големина и стил чанти, освен логото на бранда, на централно място със златни букви бе изписано и името на художника, чиято картина е отпечатана. Със сигурност усещането да носиш, в буквален смисъл, изкуство в ръка е повече от вдъхновяващо!Най-скорошната ни среща с изкуството извън музеите ни осигуриха Vans, след като през юли 2018 ни изненадаха с цяла серия, вдъхновена от творбите на Ван Гог. Да, определено бяхме влюбени в кецовете със слънчогледите.Със сигурност подобни дрехи или аксесоари биха превърнали част от гардероба ни в наподобяващо галерия пространство. А нас самите – в определено забележими сред тълпата! Не можем да кажем, че открояващи се с лошо, обаче! Дори напротив!

Оставаме в очакване да разберем кой ще е следващият бранд, чийто дизайнери са били на разходка из музеите, в търсене на вдъхновение…Текст: Ани Георгиева

Снимки: Pinterest

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Къса рокля с колан от GIVENCHY

Къса рокля с колан от GIVENCHY Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Блейзер от Max Mara

Блейзер от Max Mara Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожена чанта от LOEWE

Кожена чанта от LOEWE Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожени сандали от BOTTEGA VENETA

Кожени сандали от BOTTEGA VENETA Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Имаме си лято, слънце и рокли… и не искаме това скоро да свършва!

Ако сте пропуснали
Най-четени