Завръщане в бъдещето: 3D принтирани дрехи

x

Предстои ви пътешествие за повече от седмица и нямате достатъчно място в куфара си за всичките тоалети, които искате да вземете? Е, това е всеобщ проблем за повечето от нас. Представете си обаче, че можете да вземете само принтера си и да си направите дрехи сам-самички в хотела, след като пристигнете. Звучи невъзможно, но е истина. Един 3D принтер би могъл да ни осигури нови дрехи и в домашни условия!Благодарение на технологиите модата достигна точка, в която можем да създаваме синтетични материи от природни материали или от… пластмаса. Със сигурност в гардеробите на всички ни се крие поне по една дреха от полиестер, акрил или вискоза. По-интересно е обаче, че тези материи вече не са единствената синтетика, която откриваме в модния бранш. От доста години съществуват и 3D принтирани дрехи от пластмаса, но те все още не са намерили път към ежедневния стил.

Причината за това е, че дрехите, направени с 3D принтер, са непрактични. Техният най-малък проблем е, че не биват произвеждани от устойчиви материали. По-голяма беда от пластмасата е липсата на гъвкавост. Именно затова подобни модни творения са запазени само за подиума. Макар принтерите да могат да изработват дрехи в домашни условия, процесът е сложен и дълъг, а крайният резултат прилича на дреха, сглобена от лего части. Които дори бихме счупили, ако се опитаме да седнем.

Разбира се, не бихме искали да счупим тоалета си, след като за направата му ще са необходими най-малко 500 часа работа. Това е времето, нужно да се проектира дизайна на дрехата, да се принтира и да се полира след това. Затова за момента се радваме на 3D визии отдалеч. Те най-често са твърди и неподвижни технологични творения, защото гъвкавите облекла отнемат в пъти повече ресурси и време. Сред дизайнерите, посветили усилия на 3D принтирането в модата, са Iris van Herpen, Danit Peleg, Zac Posen Michael Schmidt. В момента и NASA експериментира с принтери, за да създаде нов вид костюми за космонавти.

Досега в историята на колаборациита между модата и технологията има едва няколко гъвкави аутфира, които са сглобени от хиляди малки частици. Първата подобна дреха е изработена от дизайнера Michael Schmidt за дивата на Бурлеска Дита Вон Тийз. Той е изработил роклята, вдъхновен от златното сечение, с помощта на което е създаден специален код за програмиране частите на тоалета – 3000 на брой. Роклята е инкрустирана и с 12000 камъка Swarovski, за да се постигне блестящ ефект и този проект да не бъде само сложна пластмасова рокля.


3D принтерите започват да играят все по-голяма роля в модата заради едно предимство: могат да се използват за изготвяне на орнаменти за дрехи и аксесоари. Например апаратът може да принтира директно върху тюл, коприна или шифон, създавайки форми и обеми, които не могат да бъдат постигнати с обикновени платове. Всичко това се случва само в ексклузивни шоута, шоуруми и модни ателиета. А ние все още чакаме момента, когато една 3D принтирана дреха ще бъде достъпна за крайния потребител като нас. И въпреки че футуристичните дизайни ни допадат, се питаме дали тази мода от бъдещето има място в гардероба ни. Искаме ли наистина да носим пластмасови рокли, с които ни е трудно да се движим? Е, клиширано, но времето ще покаже – 3D технологията се усъвършенства с всеки изминал ден и може много скоро принтерите да ни изненадат с нещо удобно, топло и красиво.


 

Текст: Мила Стоянова

Снимки: Pinterest

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Макси рокля от REBECCA VALLANCE

Макси рокля от REBECCA VALLANCE Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Шапка от MAISON MICHEL

Шапка от MAISON MICHEL Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Ленен панталон от NICHOLAS

Ленен панталон от NICHOLAS Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къс дънков панталон от KSUBI

Къс дънков панталон от KSUBI Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Обявяваме събота за ден на точките… останалото щастие вярваме, че само ще дойде!

Ако сте пропуснали
Най-четени