Dior, Киара и 4 рокли, които ще помним дълго

x

Dior написа история на тазгодишния музикален фестивал в Сан Ремо. Направи го заедно с чаровната Киара Ферани, определяна като най-известния моден инфлуенсър в света.

Киара Ферани бе ководещ на откриващата фестивална вечер на 8 февруари, а на 11 февруари ще бъде водеща на последната вечер.

Синеоката италианка има близо 29 млн. последователи в Instagram, над 50 корици на списания, собствена марка за обувки и аксесоари, автор е на книга, майка е на две деца. Неин съпруг е рапърът Fedez. Киара, която днес е на 35, става известна с модния си блог The Blonde Salad.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Chiara Ferragni ✨ (@chiaraferragni)


В The Blond Salad е разказана накратко историята зад четирите рокли Dior, които самата Мария Грация Киури създава за Киара Ферани. Кадрите с Киара и роклите станаха вайръл в Instagram буквално за часове. И няма как да е по друг начин, защото това са рокли, които говорят на висок глас.

РОКЛЯТА МАНИФЕСТ


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Chiara Ferragni ✨ (@chiaraferragni)


Първата рокля е наречена рокля манифест или с други думи, това е манифест на феминизма. Изработена е от черна коприна и допълнена с бял шал. На шала е избродиран с надпис, който в превод от италиански означава „Мисли свободно“. Думите са заимствани от произведение на Клер Фонтейн – визуален артист. Посланието има за цел да вдъхнови всички жени да се чувстват свободни да излязат от ролята, наложена им от обществото.

Pensati Libera („Мисли свободно“) призовава жените да се откъснат от емоционалното изнудване на ежедневието си. Свободата на жените не включва безотговорност, а възможност за истинска любов, защото любовта може да се случи само когато не живеете в страх от насилие от страна на другия. Насилието над жени е пропорционално на степента на тяхната свобода, а не на тяхното подчинение. Свободата на жените в тази фраза предизвиква свят, в който любовта е възможна за мъжете и жените без страх.

РОКЛЯТА НА ОМРАЗАТА


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Chiara Ferragni ✨ (@chiaraferragni)


Тази рокля, приличаща на празен лист хартия, препраща към целия хейт, с който Киара Ферани се е сблъсквала в социалните мрежи относно външния си вид, тялото си, (не)свободата да се чувства свободна и пълноценна жена с многостранни интереси, мечти и амбиции, след като е станала майка. Фразите, които са реални обиди, писани от потребители под постове на Киара в Instagram, са избродирани с черни мъниста върху белия плат.

Киара Ферани приканва всички жени да отхвърлят механизмите на емоционалното изнудване и да се откажат от ролята на жертвата. Тези обиди представляват вербално насилие, което предшества и оправдава физическото. Майчинството и брачният живот не налагат жертването на всички други аспекти на съществуването. Роклята отхвърля яростно речта на омразата и насилието над жени, които гордо работят с красотата и таланта си.

БЕЗСРАМНАТА РОКЛЯ


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Chiara Ferragni ✨ (@chiaraferragni)


Тази рокля ни шокира, признаваме си. В първия момент си зададохме въпроса това прозрачна рокля ли е или е рокля с принт – все пак Киара Ферани е на сцената на фестивала в Сан Ремо.

Роклята е репродукция – възпроизвежда много прецизно чертите на тялото на Киара чрез бродерии, ръчно изработени от служителите на Dior Haute Couture. Идеята е да се промени негативната представа за женското тяло, да се пренесе на сцената еманципацията на самото тяло чрез тялото на Киара Ферани. Направени са около седем напасвания, докато се стигне до крайния резултат.

Тази рокля казва на всички жени по света, че когато се чувстват секси или се облекат секси, това не следва да оправдава никакво насилие над тях. Те не трябва да бъдат съдени, нито да се чувстват виновни или застрашени например защото са излезли някоя вечер с къса пола. Така тялото най-накрая изглежда освободено от срама (и страха), наложен му от обществото.

Това е тялото на всички жени. Нека този, които е безгрешен, да хвърли първи камъка.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Chiara Ferragni ✨ (@chiaraferragni)


От сцената на фестивала в Сан Ремо Киара Ферани, облечена с тази рокля, прочете емоционално писмо до своето по-младо Аз.

„Здравей, мъничка моя, реших да ти пиша. Всеки път когато си помисля за теб, ми идва да заплача“, започва Киара.

„Винаги съм се опитвала да те накарам да се гордееш, правя го за теб, за малкото момиче, което бях. Едно нещо ме кара да се чувствам зле – че във всеки етап от живота ми я е имало тази мисъл в главата ми: не се чувствам достатъчна. Като се замисля, просто искам да те прегърна силно. Когато си помислех нещо негативно, го мислех дори и да не го заслужаваш. Бих искала да ти кажа, че си достатъчна и че винаги си била. Всеки път когато не се чувстваше достатъчно красива, достатъчно умна, ти беше.“

„Да започнем, малка Киара, да поговорим за живота ти. Докато растеш, ще преживееш много неща, мигове на чисто щастие и на безпокойство. Наслаждавай се на вятъра, живей със себе си, плачи, ядосвай се, забавлявай се. Никой не се реди на опашка за скучното влакче в увеселителния парк. Изживей пълноценно тези влакчета, изживей ги без страх. Страхът е лошо чувство, което ще те съпътства много пъти. Най-голямото предизвикателство винаги е в теб самата.“

„Ще се чувстваш виновна, че имаш други мечти освен семейството, защото нашето общество ни е научило, че когато станеш майка, си просто майка. Колко пъти обществото ви е карало да се чувствате виновни, защото жените са далеч от децата си? И кога същото отношение го е имало относно мъжете? Почти никога. Но аз ти казвам едно нещо: ако винаги правиш всичко възможно за децата си, не се съмнявай. Ти си добра майка, не идеална, но достатъчно добра. Празнувай успехите си, големи и малки. Никога не се омаловажавай пред никого. Ние, жените, се правим малки пред неуверените мъже… Като жена ще се сблъскаш с много битки и ще работиш двойно повече. Колкото до тялото: ако го скриеш, си монахиня, ако го покажеш, си кучка. То предизвиква предразсъдъците.“

„Бих искала да те прегърна, малка Киара, накрая всичко ще бъде наред, гордея се с теб.“

РОКЛЯТА КЛЕТКА


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Chiara Ferragni ✨ (@chiaraferragni)


Четвъртата рокля е по идея и проучване, направено лично от Мария Грация Киури. Вдъхновена е от пърформанс на Джана Щербак и поставя въпроса за свободата на жената. Полата във формата на клетка напомня на тези, които жените са носили през 17 и 18 век. Роклята се състои от две части, гащеризон от еластично трико, избродиран с кристали, и широка пола. По този начин посланието е да се освободи новото поколение жени от половите стереотипи.

Споделяме с вас и видео, в което могат да се видят детайли на роклите отблизо.Текст: Деси Найденова

Снимки: Instagaram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Освен бански, не ни хрумва какво друго да облечем днес.

Ако сте пропуснали
Най-четени