Грета Тунберг – гласът на бъдещето, който всички трябва да чуем

x

Спомняте ли си какво правихте на 20 август 2018-та? Бяхте ли на ваканция или може би вече отново в офиса? Слънчево ли беше или преваляваше? Признаваме си, че на нас би ни отнело малко време за да отговорим на тези въпроси. Всъщност поне да опитаме! За едно шведско момиче обаче именно това е денят, който със сигурност ще помни цял живот! И светът ще го помни… за щастие!


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Greta Thunberg (@gretathunberg) на


Момичето е Грета Тунберг, 16-годишна жителка на Швеция със Синдром на Аспергер. За хората със този синдром е характерно да проявяват интерес към дадена област, граничещ с обсесия. И любимата тема на Грета я кара в края на август миналата година да спре да посещава училище. Преди да прецените, че тя е поредното момиче в пубертета, което търси внимание, чрез противообществени прояви, ще ви кажем, че причината за непосещаването на учебни часове е повече от смислена! Тя стачкува… заради околната среда! Искането й е шведското правителство да намали въглеродните емисии в съответствие с Парижкото споразумение, а формата на протест е мирна, както се очаква от една 16-гадишна. Всеки ден Грета седи пред шведския парламент в Стокхолм, по време на учебните си часове със саморъчно направен плакат, който гласи „Училищна стачка за климата“. Първоначалната идея на шведската активистка е да протестира до общите избори в Швеция (9 септември), но след тях избира да продължи със своята стачка и тъй като не може да отсъства прекомерно дълго от училище, избира това да се случва в петък. Всеки петък!

Постепенно инициативата й започва да набира все по-голяма популярност. Ученици от Канада, Германия, Австралия и дори Индия взаймстват идеята, а отзвукът в световен мащаб е огромен. Седмичните протести на Грета се превръщат в нещо традиционно, към тях се присъединяват не само ученици, но и родители, учени, други активисти. А цялата инициатива се обединява под името „Петъци за бъдеще”Създава се и хаштаг #FridaysForFuture, който за огромна радост на Грета се използва ежедневно и то в нереално големи мащаби.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Greta Thunberg (@gretathunberg) на


През изминалите 12 месеца Грета Тунберг се срещна с папата, беше в Европарламента, на грандиозно киносъбитие в Берлин, както и на форума в Давос, Швейцария. До всички места, на които я канят младата активистка пътува с влак, лодка и по възможно най-природосъобразните начини, макар това да и отнема понякога близо седмица пътуване, защото вярва, че трябва да дава пример. Добър пример!

За една година Грета Тунберг успя да се превърне във феномен, за който действията са по-силни и важни от думите и разните написани и подписание документи. Тя „събуди“ световните лидери,  не разказвайки им приказки за климатичните промени, застрашаващи планетата ни, ами говорейки директно, смело, дръзко и лично. Грета се превърна в гласа на една от най-големите международни еко акции, организирани досега, макар да признава, че никога не е дори мечтала нейният самотен протест пред парламента да се превърне в нещо толкова глобално, каквото е днес. И да, само на 16 е!


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Greta Thunberg (@gretathunberg) на


Инициативата на шведската тийнейджърка очаквано получава голяма подкрепа от обществото – норвежките опозиционни политици смятат инициативата й за повече от достойна да бъде отличена с Нобелова награда за мир и я номинират за отличието. Генералният секретар на ООН Антониу Гутереш заявява, че одобрява училищните стачки, инициирани от Грета и определено с не голяма гордост признава, че неговото поколение далеч не е успяло да се справи толкова успешно, в отговора на драматичното изменение на климата.

Разбира се, както в повечето случай – зад всяко успяващо дете, стоят подкрепящи го родители. Тези на Грета са оперна певица и известен шведски актьор – Малена и Сванте Тунберг. Повче от очаквано семейство Тунберг подкрепят своята дъщеря в отговорната й кауза, дори се отдават изцяло на нея. Освен да придружават Грета по време на пътуванията й и да я насърчават, те издават книга (преведена на немски и шведски за момента), която има заглавието „Сцени от сърцето” и разказва за това как и защо се променя животът им, борейки се за една мечта. Детска, но и толкова смислена и мащабна!


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Greta Thunberg (@gretathunberg) на


Светът имаше нужада точно от една Грета, от един  плакат, от една кауза, от няколко петъка, от малко вдъхновение… които да ни обединят! Защото си заслужава, защото околната среда го заслужава!

Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Instagram

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Макси рокля от REBECCA VALLANCE

Макси рокля от REBECCA VALLANCE Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Шапка от MAISON MICHEL

Шапка от MAISON MICHEL Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Ленен панталон от NICHOLAS

Ленен панталон от NICHOLAS Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къс дънков панталон от KSUBI

Къс дънков панталон от KSUBI Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Обявяваме събота за ден на точките… останалото щастие вярваме, че само ще дойде!

Ако сте пропуснали
Най-четени