Кан, Джони Деп и блясък от червения килим

x

76-ото издание на кинофестивала в Кан започна на 16 май и ще продължи до 27 май. Правим кратък обзор на бляскавия му старт и на заглавията в конкурсната програма.



Едно от нещата, за които най-много ще се говори тази година, е завръщането на Джони Деп. Няма изобщо да е преувеличено, ако кажем, че Деп е в центъра на вниманието засега. Филмът „Жана дю Бари“, в който той играе ролята на крал Луи XV, откри фестивала и си спечели бурни овации. Мейуен льо Беско се превъплъщава в образа на графиня дю Бари, любовницата на френския монарх. Мейуен льо Беско е и режисьор на лентата.



„Жана дю Бари“ е френска продукция. Припомняме, че заради скандала около развода с Амбър Хърд и обвиненията в домашно насилие звездата от „Карибски пирати“ и „Фантастични животни и къде да ги намерим“ изгуби всичките си ангажименти в Холивуд. Сега обаче актьорът се завръща на екран и под светлините на прожекторите, а хората във Франция, по всичко личи, го обичат – неслучайно този филм открива фестивала („Жана дю Бари“ е извън конкурсната програма). А и Джони е живял все пак в Париж, по време на връзката си с певицата Ванеса Паради, от която има две деца.

Джони Деп остана верен на стила си – черен грим около очите, масивни пръстени по ръцете и тъмни очила. Облеклото му, разбира се беше Dior.



Официалният плакат на 76-ото издание на фестивала е с актрисата Катрин Деньов. Черно-бялата снимка е кадър от филма „La Chamade“. Заснет през 1968 г. на плажа Пампелон, близо до Сен Тропе, филмът е с участието на Деньов в ролята на Лусил, която фестивалът описва като живееща „светски и повърхностен живот, изпъстрен с лекота и вкус към лукса. Сърцето й бие трескаво, забързано, страстно“. Водеща на откриващата фестивална вечер беше дъщерята на Катрин Деньов – Киара Мастрояни.



Майкъл Дъглас получи почетна „Златна палма“. На червения килим актьорът грееше от щастие в компанията на съпругата си Катрин Зита Джоунс (в червена рокля Elie Saab Couture) и 20-годишната им дъщеря Карис.



По червения килим се разходиха още много звезди. Впечатлиха ни Хелън Мирън (в синя рокля Del Core), Ел Фанинг (в Alexander McQueen), Бри Ларсън (в Chanel), Наоми Кембъл (в Celine), Алесандра Амброзио (в Elie Saab), Ума Търман (в Dior) и др.

Надпреварата за „Златна палма“ вече започна, ще спечели един от общо 19 филма. Тази година има рекорден за фестивала брой жени режисьори (шест). В основната състезателна програма попадат две френски имена на жени режисьори – Катрин Брея с „Миналото лято“ и Жустин Трие с „Анатомия на едно падение“. Към тях се присъединяват дебютантката от Сенегал Рамата Тулайе Си с „Банел и Адама“, Каутер Бен Хания от Тунис с „Четири дъщери“, австрийката Джесика Хауснер с „Клуб Нула“ и италианката Аличе Рорвахер с „Химера“.



Жените се изправят срещу утвърдени мъжки имена в киното, сред които Вим Вендерс, Аки Каурисмаки, Уес Андерсън и др. Някои от тях вече са печелили „Златна палма“.

Вим Вендерс тази година е в селекцията с два филма – „Съвършени дни“ и документалния „Анселм“. Финландецът Аки Каурисмаки представя новия си филм „Паднали листа“. Уес Андерсън дава силна заявка с „Астероиден град“, в който участват Марго Роби, Скарлет Йохансон, Тилда Суинтън, Том Ханкс, Ейдриън Броуди, Едуард Нортън.

Сред останалите претенденти за „Златна палма“ са Тод Хейнс с филма „Май, декември“, в който участват Натали Портман и Джулиан Мур; Джонатан Глейзър със „Зона на интерес“, италианският ветеран Марко Белокио с „Похитен“, Кен Лоуч, Хирокадзу Корееда, Нури Билге Джейлан.



Председател на 9-членното международно жури е двукратният носител на „Златна палма“ Рубен Йостлунд. През 2017 г. той спечели наградата за филма си „Квадратът“, а миналата година – за „Идиотският триъгълник“.



Сред холивудските продукции извън конкурсната програма са „Убийците на цветната луна“ на Мартин Скорсезе (с Леонардо ди Каприо, Брендън Фрейзър, Робърт Де Ниро) и „Индиана Джоунс и реликвата на съдбата“ на Джеймс Манголд (с Харисън Форд, Мадс Микелсън, Антонио Бандерас). Извън конкурса ще бъде показан и новият филм на Алмодовар – късометражният „Странен начин на живот“ с Педро Паскал и Итън Хоук.







Текст: Деси Найденова

Снимки: Getty/Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

„Елегантността не означава да изпъкнете, а да бъдете запомнени.“ – Джорджо Армани

Ако сте пропуснали
Най-четени