Мушкатото – истинско лятно великолепие

x

Помните ли мушкатото? Онова скромно цвете от детството ни, което растеше в къщите на бабите ни?

Е, то отдавна напусна детските ни спомени и се настани трайно и удобно в градската среда. Пеларгониумът, както е латинското му название, е абсолютната звезда сред градинските и балконските растения. Със своето разнообразие от пищни цветове и форми, то създава атмосфера на безметежно лято, с усещане за покой и щастие. В същото време, това толкова обичано у нас растение от южноафрикански произход е всичко друго, но не и капризно. Мушкатото е перфектен избор, независимо от начина ви на живот. То може да краси градските балкони и тераси, да придаде колорит на градините, да блести като лятна украса на масата, да бъде окачено на стената в домашната трапезария и дори да стане жива част от аксесоарите ви. Нищо чудно, че все повече млади хора откриват очарованието на това скромно, но ефектно лятно цвете. Експертите от инициативата за популяризиране на мушкатото, Pelargonium for Europe, подсказват колко голямо всъщност е разнообразието от възможности за приложенията му в дома, на терасата или в градината.Пеларгониумът превзема градските балкони и тераси

Цветен рай в градска среда: растенията са чудесен начин да превърнете градските балкони и тераси в райски кътчета за себе си и близките си. Мушкатото е перфектен избор за бягство от напрегнатото ежедневие на слънчеви или полусенчести места. То расте бързо, има пищни дълготрайни цветове, устойчиво е на атмосферните промени, а грижата за него е изключително лесна. Ако изберете вариант в ярко червен цвят, той ще контрастира чудесно с кафяви кашпи.

Пеларгониумът пасва страхотно и на ръчно изработените домашни мебели и декорации, като например тази модерна комбинация от вертикална мини-градина и бюро от обикновени палети. Ако имате късмета да разполагате с тераса на покрива, изобилието от пеларгониуми в различни цветове ще ви създаде усещането, че сте във ваканция, дори когато работите. На градския балкон: с няколко обикнвени автомобилни гуми, наредени една до друга или стъпаловидно, можете да преобразите пространството в истински цветен рай с помощта на малко мушкати, други цветя и зелени растения.

Съвет: За да дадете своя принос към жизненоважната за цялата екосистема работа на насекомите, особено на пчелите, комбинирайте мушкатото с други привлекателни за тях слънцелюбиви растения. По този начин вашият цъфтящ градски балкон се превръща в убежище както за хората, така и за дивата фауна.
Райска градина

Градината, независимо дали е в провинцията, или в градска среда, е идеалното скривалище за малко бягство от ежедневието. Най-сигурният начин да потънете в блажено спокойствие и да отпочинете истински е да се заобиколите със зеленина и цветя. Със своите живописни цветове пеларгониумът, и като саксийно, и като градинско растение, придава динамичен колорит и създава неустоима лятна атмосфера. Уверете се, че има достатъчно светлина, когато избирате къде да поставите саксиите или да засадите пеларгониите, тъй като тези южноафрикански представители на флората се нуждаят от слънчево до полусенчесто място, за да се развиват и да цъфтят пълноценно. Мушкатото не само предлага разнообразие от свободно цъфтящи, лесни за отглеждане сортове и цветове, но и се комбинира прекрасно с други слънцелюбиви растения.

Градинският чай, мандевилата и белият равнец принадлежат към същата почитаща слънцето растителна група като пеларгониума. В комбинация те са примамлив източник на значително количество храна за пчелите и другите насекоми.
Мушкатото като цвете за вазата

Независимо дали са като лятна декорация на масата ви, окачени на някоя стена у дома или са „жив“ елемент от аксесоара ви за коса, със своите разнообразни цветове, форми и размери пеларгониите изглеждат впечатляващо и без да са посадени. Дори отделните им цветчета могат да се използват за създаване на декоративни детайли.

Ефектът „Уау!“ е гарантиран: Подобна декорация от отрязани цветове мушкато и свещи в  хармониращи тонове  в центъра на масата неминуемо ще прикове вниманието на гостите по време на следващото ви градинско парти. С малко сръчност и свободно време бихте могли да създадете декорацията сами.

Украсете стилно подредената маса с ярки цветове мушкато в подбрани стъклени вазички, за да създадете лятна атмосфера, изпълнена с добро настроение. Добавете и флорални акценти на местата за гостите, като оставите по един цвят мушкато върху всяка от чиниите.
Зеленият дом: мушкатото като декорация в интериора

Добра новина за хората без балкони и тераси: Не е нужно да се отказвате от предимствата и разнообразието на пеларгониума. С подходящата грижа, това многолико растение може не просто да оцелее в светли закрити пространства, но и да допринесе с изобилие от цветове и форми за разкошната лятна атмосфера в дома ви.

Най-подходящо за целта е кралското мушкато. Със своите наситени цветове, често с тъмно „око“ в центъра на съцветията, то е кралят на пеларгониите. Първоначално е отглеждано като стайно растение и за разлика от класическите сортове мушкати, отглеждани на открито, то цъфти в началото на пролетта. Има обаче и сортове, цъфтящи през лятото, които се развиват добре на открити пространства, защитени от дъжд и вятър.
Текст и снимки: Pelargonium for Europe

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Свежи цветове за добро настроение.

Ако сте пропуснали
Най-четени