За тайните на италианките, красивите тела и la dolce vita

x


Италианците са дали много неща на света. Като започнем от Караваджио, Микеланджело и Ботичели и стигнем до Вивалди и Пучини. Като започнем от Ferrari, Bugatti, Maserati и стигнем до Prada, Gucci, Armani и Versace. Ами прекрасната София Лорен и цялото италианското кино? Обожаваме и италианска храна – спагети, пица, ризото… А колко красиви са италианките само! И понякога се чудим какво ли правят те, за да имат красиви и изваяни тела като произведения на известен скулптор. Попитахме няколко наши познати, които са ходили там, преровихме интернет и ето какво открихме и до какви изводи достигнахме:


 


Всичко е въпрос на малки порции и умереност. За разлика от много култури, като американската например, в Италия порциите, които ще ви сервират, са предимно малки. Нещо като национална черта е, че италианците никога не преяждат. Затова и те почти никога не броят калории. След като се нахранят, те често пият кафе и продължават със своя la dolce vita по своему. В Италия количеството и качеството на храната са много балансирани: в нея почти няма излишни мазнини, внимателни са с червеното месо, затова пък спокойно похапват риба и пиле.

Мазнината е само една и нейното име е зехтин. В дългата история на Италия хората често са наричали зехтина „течно злато“. Всъщност зехтинът е изиграл много важна роля в живота на всички средиземноморски народи. Италианската кухня не би съществувала без него, както испанската и гръцката също. Зехтинът е известен с полезните си свойства, но и той трябва да се консумира в малки количества.

Прясната и свежа храна е на почит. Всички полуфабрикати се избягват и не цялата храна преминава през термична обработка. В Южна Италия всичко, от домати, подправки, каперси, лимони до риба и паста се яде приготвено с минимална термична обработка. Затова и там биха ви сервирали сварена паста, в която всичко друго е нахвърляно сурово, а отгоре просто е залята с малко зехтин.

Passeggiare, Passeggiare и пак Passeggiare! Тази италианска дума означава „да се разхождаш“. След като италианците се нахранят, те често излизат на разходка. Вечер е прохладно, приятно за ходене, а всичко това – предпоставка за горене на излишни калории.


 


Денят винаги започва със закуска. Нещо малко – кроасан или бисквита и кафе с мляко. Няма какво повече да добавим.

В Италия сладките безалкохолни напитки не са на почит. Рядко ще видите някой местен да пие газирани безалкохолни. Минералната вода обаче винаги присъства на масата по време на хранене, както и чаша вино.

Никакви опаковани храни. Добре де, почти никакви. Имаме предвид онези неща като чипсове, снаксове, вафли и други подобни. В италианските магазини те заемат много малко пространство на рафтовете, за сметка на други продукти. За италианците не е привично да се хранят с бързи храни. Десертът им обикновено е пресен плод.

Ах, тази пица! Не си мислете, че италианците ядат пица постоянно. Напротив, традициите там са такива, че пица се яде предимно събота или неделя, когато се излиза с приятели. Традиционната италианска пица се прави само със сирене и зеленчуци.

Леки вечери. Как не се бяхме сещали?! В Италия хората понякога вечерят със супа или нещо дребно от средиземноморската кухня.

Задължителното диетично правило е: не се спазват никакви диети! Ако вие живеехте там и искахте да отслабнете, вероятно щяхте да направите така, както правят италианците. Те заменят малкото пържени храни с нещо прясно или пастата със салата и магията се случва. Или поне така ни казаха, а не пречи да проверим дали е така наистина!

Текст: Стефи Стоева

Снимки: Press

Вижте още: 

Храните, които избелват зъбите

Чайовете, които ви помагат да бъдете в добра форма

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Макси рокля от REBECCA VALLANCE

Макси рокля от REBECCA VALLANCE Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Шапка от MAISON MICHEL

Шапка от MAISON MICHEL Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Ленен панталон от NICHOLAS

Ленен панталон от NICHOLAS Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къс дънков панталон от KSUBI

Къс дънков панталон от KSUBI Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Обявяваме събота за ден на точките… останалото щастие вярваме, че само ще дойде!

Ако сте пропуснали
Най-четени