Брижит Бардо – вечното френско момиче на 90

x


Брижит Бардо е родена в Париж на 28 септември 1934 г. Тя и сестра й израстват в семейство със строги порядки.Освен към пеенето има голяма страст и към танците. В тийнейджърските си години е балерина.

През 1950 г. Брижит краси корицата на списание ELLE. Работи като модел, когато среща режисьора Роже Вадим, който не може да откъсне очи от нея.



През 1952 г. Брижит Бардо се появява в първия си филм, но големият й пробив е филмът от 1956 г. „И Бог създаде жената“, режисиран от Вадим, неин съпруг по това време (първият от общо четири).

Преди да се оттегли от киното през 1973 г. (преди 40-ата си годишнина), за да стане активист за правата на животните, тя е родила сина си Никола Жак-Шарие, имала е още два неуспешни брака, снимала се е в почти 50 филма, включително шедьовъра на Жан-Люк Годар от 1963 г. „Презрение“, и е записала над 60 песни. Днес живее в Сен Тропе.



Влиянието на Брижит Бардо върху модата е огромно. През 50-те и 60-те години на миналия век тя популяризира редица тенденции и стилове, много от които са актуални и днес.

Характерната й руса разрошена коса също й помага да се наложи като модна икона, утвърждавайки емблематичната й визия. Прическата й често е имитирана. Много обем, небрежност, понякога и панделка.



Гримът й е с акцент върху очите, силно опушено котешко око, което допринася за безгрижното й бохемско излъчване.



Бардо често носи блузи с отворени рамене. Смятан за смел по онова време, този стил допринася за статуса й на секссимвол.

Брижит Бардо е известна и с ултракъсите си панталони. Това е друг смел моден избор за времето. Прилепналите панталони, като тесни дънки и клинове, също попадат в тази графа.



Анималистични принтове. Брижит обича леопардова и тигрова шарка. Типично в неин стил, носи ги дръзко и явно.



Гингам карето. За сватбата си с актьора Жак Шарие бъдещата булка се обръща към дизайнера Жак Естерел. На големия ден, 18 юни 1959 г., Брижит се появява в розово-бяла рокля на гингам каре. Същото лято цял Париж е облечен в гингам каре. Естерел, под ръководството на художничката на костюми Розин Деламар, създава и тоалетите, носени от Брижит Бардо във филма „Искате ли да танцувате с мен?“.



Моряшкото райе. Преди Брижит Бардо да помогне за превръщането на Сен Тропе в едно от най-горещите места за почивка, това е уютно рибарско селище, което тя обича да посещава.



Както на екрана, така и в личния си живот тя често носи класически моряшки фланелки и капри панталони, типични за рибарския град. След главната й роля в „И Бог създаде жената“ много млади жени откриват у нея модел за подражание, така този стил се превръща в тендеция.



Обувките балеринки. През 1956 г. Брижит Бардо си партнира с френската марка Repetto, на която е голям почитател. Желанието й е да създадат обувки, които приличат на тези, носени от балерините. Така се появяват балеринките, които носим и до днес. Брижит допълва почти всяка своя визия с тях.



Банските с бикини. Дължим ги на Брижит Бардо. Тя ги популяризира с появата си във филма от 1952 г. „Manina, la fille sans voiles“. Година по-късно на кинофестивала в Кан позира на плажа облечена в бански с бикини. През 1949 г. бикините са забранени в страни като Франция, Белгия, Италия и Испания, където банските костюми трябва да отговарят на определени изисквания за дължина. Но благодарение на влиянието на икони като Брижит Бардо нещата се променят.



Влиянието на Брижит Бардо не се ограничава само до модните й избори, а обхваща и нейното поведение и начин на живот. Възприемана е като свободен дух и бунтар, което подсилва нейната харизма.



Нейното влияние върху модата помага да се промени начина, по който се възприемат жените, и да се проправи пътя за бъдещите модни икони. Емблематичният й външен вид и стил продължават да вдъхновяват колекции, кампании, фотосесии.



„Дадох красотата и младостта си на мъжете. Ще дам своята мъдрост и опит на животните.“

„Не се чувствам стара или изтощена и нямам време за губене в мисли за остаряването, защото живея само за каузата си.“

„Разбрах, че най-важните неща са нежността и добротата. Не мога без тях.“




Текст: Деси Найденова

Снимки: Getty/Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Лачени обувки Mary Jane от Potamy

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожена чанта от Potamy

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата
Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Бяла риза и кожено яке – класика в действие.

Ако сте пропуснали
Най-четени