Какво прави кожата красива? Нейната гладкост, еластичност и здрав вид, нали? Всеки го знае … си мислите вече. И сте прави. Но това е само резултатът от усърдната работа на колагена, за който ще поговорим днес.
Какво представлява той? Един от най-важните и мощни белтъци, произвеждани от организма, който прави кожата стегната и гъвкава. Съществуват не един и два вида от така ценния белтък, а цели 28 разновидности. Някои се съдържат в сухожилията, други в тъканите, в костите, в хрущялите, в кожата. По примера на клетките и той постоянно се обновява в организма ни. Но с времето есественият му синтез намалява и това води до появата на бръчки и неравности.
Добрата новина е, че няма нищо непоправимо в това. Особено ако подпомогнете повишаването на производството му храни или с приемането му в чист вид под формата на съставка като част от изискано блюдо в някой от ресторантите за разкрасяване по света.
Грейпфрутът, вишните, червените ябълки, ягодите, цвеклото, червените чушки, доматите – всички те повишават синтеза на колаген в кожата заради съдържанието на естествения антиоксидант ликопен, който оздравява кожата и премахва следите от стареене.
Фасулът е следващият важен елемент в менюто, който подпомага производството на колаген. Защо? Защото съдържа голямо количество хиалуронова киселина, която също е от важно значение за младостта на кожата. Тя успява да задържи влагата в кожата и така запазва необходимите й полезни вещества по-дълго време. Като верен съюзник на младостта ще отделим специално внимание на хиалуроновата киселина в отделна статия.
Соевите продукти, които съдържат генистеин; морковите, богати на витамин А; черните и зелени маслини, които имат голямо количество сяра в състава си; лененото семе и орехите с техните омега-3 масни киселини са сред останалите храни, които ефективно подпомагат възстановяването на количествата колаген в организма и възстановяват красотата на кожата.
Освен в състава на храните, за които ви разказахме, в последните години се появи и една друга вкусна разкрасяваща тенденция. Блюда, в които една от съставките е превърнат в желе чист колаген. Тези подмладяващи ястия първоначално намират своите привърженици в Япония, но в последствие се разпространяват и в ресторанти за разкрасяване по целия свят.
Можете да изберете сред цяла плеяда от храни, сред които колагенова супа и дори колагенова бира. И въпреки ударната доза красота, която предлагат на кожата, външният вид на някои от тях, ни даде повод за размисъл… Но нали понякога красотата изисква жертви, тази не е от големите.
И накрая, след като показахме лицето на помощниците на колагена, ще обърнем внимание и на враговете му. А те са всеизвествни и познати – стресът, недоспиването, нездравослония начин на живот и хранене. Добре е да познаваме и тях, за да можем да намалим влиянието им върху здравето и красотата си.
Текст: Ивайла Влахова
Снимки: Unsplash
Вижте още: