Персийската приказка на Исфахан

x


Има градове, излезли сякаш от книгата „Приказки от 1001 нощ“. Градове на хиляди километри от нас, с древна култура и традиции, с красиви истории и автентичен чар. Места, на които с удоволствие бихме се изгубили, а след това и ще забравим да си тръгнем.

Исфахан е един от тези градове. Намира се на 340 км южно от столицата на Иран – Техеран и в  превод името му означава „половината свят“. Град на 2500 години, който някога е бил столица на Персийската империя (от 1598-1722 г.). Исфахан се пресича от важните търговски пътища, свързвали някога Китай с Османската империя и Персийския залив с Русия. Обявен е за един от най-красивите градове в света. И не случайно. Изпълнен е със стотици произведения на изкуството – от архитектурата на сградите и красотата и пищността на джамиите до парковете и античните забележителности, останали от народите, населявали тези земи. В Исфахан и до днес се е съхранил традиционният занаят – тъкане на персийски килими.

Ако сте се отправили в тази посока, имайте предвид, че градът не разполага със собствено летище. Най-близкото се намира в Техеран, откъдето спокойно можете да хванете автобус, такси или влак до Исфахан.



Най-интересните забележителности

Една от най-впечатляващите забележителности на Исфахан са великолепните мостове, повечето от които датират от 17-ти век, а най-старият от тях – Шахрестан е построен през XI век. Най-известните са Хаджу мост с два реда арки, Cи-o-Сех (33 арки), Маарнан и Жуи. Най-красиви са вечер, когато са потънали в светлини.

Прекрасен пример за жилищна архитектура е къщата на Борожерди, която е принадлежала на заможен търговец. Обърнете внимание на многоцветните прозорци с витражи и умело украсена мазилка, както и на изрисуваните тавани.



В списъка със забележителности ще добавим и Чахар Бак, Имамската джамия, Шейх Лотфула. В арменската част на града интересни са катедралата Ванк, Витлеемската църква и покрития пазар Кесария. Други забележителности са площадът на Имамите, високата порта Али Капу, Цветната градина на Мартир и гробището на загиналите във войната с Ирак.

Петъчната джамия е отворена в петък следобед. Тя  е един от най-интересните ислямски паметници в целия Иран, а комбинацията от различни архитектурни стилове я прави уникален музей на персийската архитектура. Петъчната джамия с купола Тадж ал Мулк е обявена за паметник на културата на ЮНЕСКО.



Какво да си купите?

Килимите на Исфахан са известни в целия свят и са признати за най-изящните персийски тъкани. По тази причина те често са изключително скъпи. Винаги се пазарете за разумна цена.

Интерес представляват и миниатюрните картини, изрисувани върху камилска кост. Повечето от тях се продават рамкирани и цената им започва от IRR 15 000. Разгледайте внимателно всички магазини преди да решите да купувате.

Дамите със сигурност ще останат пленени от сребърните бижута, изработени по стара бижутерска техника – филигран.



Какво да опитате?

Чело кебап – кебапът с ориз е специалитет, от който ще си оближете пръстите.

Берян – местно ястие, приготвено от овче месо и бял дроб. Като цяло е мазно, но можете да помолите за по-диетичния му вариант.

Корещ маст – популярен десерт, приготвян само в Исфахан. Жълт пудинг, който се превежда буквално като „яхния от кисело мляко“. Шафран, месо и кисело мляко са основните съставки на това ястие.



За какво да внимавате?

Обърнете внимание, че в магазините по главната улица се плаща допълнително 8% данък върху цената на покупката. Ако предметът не е уникат или на много ниска цена, по-добре е да го закупите от друго място. Най-ценните находки се намират на Закрития пазар.



Интересно за правене

Да се разходите или да карате колело край красивата река Зайанде и да се наслаждавате на добре поддържаните паркове и исторически мостове около нея. Можете да наемете велосипед безплатно от автобусната спирка в Стария град, като оставите личната си карта или паспорт.

Да се повозите на разходка с файтон из историческия площад „Накше-Джахан“.

Да отидете в кино „Sooreh“ на ул. „Амадегах“ и да гледате автентични ирански филми.



Да си направите пикник в градините „Назван“ и да се наслаждавате на красотата им.

Да се разходите по улица „Чахар-Багх“, похапвайки персийски сладолед с шафран.

Да посетите кулинарен курс, където ще се научите да приготвяте вкусна традиционна иранска храна. В края на занятието приготвената храна се споделя от курсистите и преподавателя.









Текст: Нора Атанасова

Снимки: Unsplash; Pixabay

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

„Елегантността не означава да изпъкнете, а да бъдете запомнени.“ – Джорджо Армани

Ако сте пропуснали
Най-четени