Нара Смит: новата образцова съпруга

x

В края на миналата година, когато Нара Смит започна скорострелно да набира популярност, си мислех, че ще е поредното чудо за три дни. Е, грешал съм! 

Наскоро се разболях и когато в ръката ми не бе чашата чай или капките за нос, телефонът се превръщаше в естественото ѝ продължение. Реших да си дам малко почивка и guilt free да скролна в TikTok, където ме посрещна Нара с нежния си глас, тънък хумор и изобилие от естетически кадри на тесто, подправки и съпруга й супермодел… И друг път съм попадал на видеата й, но този път истински ме омая. Реших да я проуча, а следващите редове са резултата… 


 

View this post on Instagram

 

A post shared by nara (@naraaziza)


За тези от вас, които не са попадали на видеата й, нека обрисувам как стоят нещата. 

Нара Пелман се ражда в Южна Африка, но когато е едва на три месеца семейството й се мести в Франкфурт, Германия, откъдето е баща й. Прекарва по-голямата част от съзнателния си живот там, но когато е на осмемнадесет решава, че ще се премести в Щатите, за да преследва амбициите си на модел. Става част от IMG – модната агенция, представляваща имена като Клаудия Шифър, Бела и Джиджи Хадид, Ашли Греъм и още много от лицата, формиращи облика на съвременната модна индустрия. 

През 2020 се омъжва за един от най-разпознаваемите мъже модели на времето ни: Лъки Блу Смит, появявал се на корицата на всяко major модно списание, както и на подиумите на марки като: Fendi, Chanel, Tom Ford, Balmain, Ralph Lauren… 

Двамата имат три деца – две момичета и едно момче, като Лъки има още едно дете от предишната си партньорка – моделът Сторми Бри. 


 

View this post on Instagram

 

A post shared by nara (@naraaziza)


Дотук добре, но ето какво ме заинтригува да ви разкажа малко повече за тази дама, която правейки паста за зъби от нищото, спечели вниманието на Marc Jacobs. 

Нара Смит е представител на движението от жени, категоризирани от потребителите като tradwife (б.р. традиционна съпруга), публикуващи съдържание в социалните мрежи, което показва живота им като домакини и майки. Във видеата им обикновено липсва задължителният елемент работещо момиче, който сякаш се е превърнал в синоним на модерната жена. Именно това поражда вълна от негативизъм, насочена към представителките на жанра, заклеймявани като заплаха за феминизма. 


 

View this post on Instagram

 

A post shared by nara (@naraaziza)


Друг емблематичен пример за движението е Хана Нийлман, по-известна като @ballerinafarm. Балерина, преследваща мечтите си в престижния университет за танц, музика и драма  Джулиард в Ню Йорк, Хана среща Даниел – едно от десетте деца на бизнесмена Дейвид Нийлман, основател на пет авиолинии. Двамата се влюбват и се женят три месеца след първата им среща, като Хана се превръща в първата бременна студентка в историята на университета. Тя изоставя кариерата си, мести се във ферма в щата Юта, ражда осем деца (б.р. Хана и Даниел са мормони) и сега публикува съдържание в социалните мрежи, отразяващо любопитната й действителност. Превърна се в сензация, благодарение на материал, описващ историята й, публикуван в  The Times този юли. 



И Нара, и Хана са част от естетическия tradwife лексикон. И двете разбират, че естетиката може да се превърне в бизнес – и я монетизират. Оказва се, че подобно съдържание изключително много се харесва на аудиторията. Към момента, в който пиша този материал, Нара Смит има 10.2 милиона последователи и 495.9 милиона харесвания в TikTok, докато Хана Нийлман се радва на 9.8 милиона последователи и 158.6 милиона харесвания в същата платформа.

Ако изследваме съдържанието на Нара, ще забележим, че то е сравнително еднообразно. Или децата, или Лъки искат нещо за хапване и тя веднага се заема с подготовката му от нищото, облечена в haute couture и с перфектна прическа и грим. От време на време може да забележим семейството на разходка, почивка или в ресторант. О, да – и на шоуто на марки като Gucci, Bottega Veneta или Burberry. Просто приятен семеен уикенд. На хората не им омръзва да ги гледат… 


 

View this post on Instagram

 

A post shared by nara (@naraaziza)


След време обаче се явява проблемът. Немалко потребители смятат, че пропагандирането на подобни поведенчески модели (тип съпруга домакиня) е по-скоро регресивно, отколкото прогресивно.

Tradwife представителките, от своя страна, често се защитават с аргумента, че феминизмът се корени в правото на избор, на което Хедли Фрийман, колумнист в The Guardian, още през 2022 г. отвръща: 

Tradwives усърдно дават интервюта за това как те са истинските феминистки в избора си да не работят, на което всеки, който има малко познания за феминизма, би казал: „Дадохме на жените избор – това е смисълът! Печете бананов хляб, докато слънцето изгрее, ако ви прави щастливи!“ Дали те все още са истинските феминистки, като твърдят, че „съпрузите винаги трябва да са на първо място, ако искате щастлив брак“, е по-спорно. Непризнато е, че и колкото и традиционните жени да мислят, че са бунтовници-ренегати, като не работят, техният бунт се основава на това, че съпругът им печели достатъчно, за да издържа цяло домакинство. Уау, малки бунтовници!

Но всъщност не става въпрос за борба със системата, а за жените, които се борят срещу собствената си несигурност в живота си. И поради тази несигурност те настояват, че са потиснатите, смелите говорители на истината. С други думи, това е още една безсмислена културна война… 


Текст: Наско Фотев

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Препоръки от седмицата

Пуловер Бежов Regular Fit от AMI PARIS

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер Exeter Червен Regular Fit от Desigual

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожено яке Lonie Кафяв Loose Fit от Gestuz

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Животински принтове в градската джунгла.

Ако сте пропуснали
Най-четени