Тези девет ресторанта сами по себе си са история, защото са най-старите в света. Имат какво да разкажат не само с автентичната си атмосфера, но и запазените в продължение на столетия традиции. Ето какво имаме предвид.
St. Peter Stiftskeller (Залцбург, Австрия)
Заведението работи без прекъсване от 803 г., което както и да го погледнем са си 1213 години. Това е страноприемница, която са харесвали и посещавали Волфганг Амадеус Моцарт и Христофор Колумб. Впечатляващо, нали! Но заради многовековната история, не очаквайте да ви посрещнат с ястия от 8 век, например. Кухнята на ресторанта се управлява от шеф Андреас Кребс и съчетава някои от най-известните австрийски класики с модерни европейски блюда, от произведени на място продукти.
Zum Franziskaner (Стокхолм, Швеция)
Случайно или не, седем от деветте най-стари заведения се помещават в границите на Европа. Продължаваме към Швеция. Макар настоящата сградата на заведението да е от началото на 20 век, храната и грогът си остават същите, както е било по времето на германските монаси през 1421 г. Наследството от добра храна и история се съчетава особено добре с типичното скандинавско местоположение. Можете да полеете порция селска наденица, баварско свинско печено или дивечово месо с няколко от плътните германски бири.
La Tour d’Argent (Париж, Франция)
И закъде без малко френски разкош?!? Този ресторант прави вечерите на парижани и гостите на града още по-специални с традиционните си ястия от 1500-та година насам. Може да заложите на ястието-емблема на ресторанта с гъши пастет или да комбинирате избраното с питие от избата, която е оцеляла по време на бомбардировките през Втората световна война.
Zur Letzten Instanz (Берлин, Германия)
Когато имаш заведение през 1621 г. е много възможно списъкът с известни гости да е повече от завиден. В този на Zur Letzten Instanz влизат имената на Наполеон Бонапарт, Лудвиг ван Бетховен, както и на настоящия канцлер на Германия Ангела Меркел.
Sobrino de Botín (Мадрид, Испания)
Запечатан от известния си патрон Ърнест Хемингуей в книгата му „Слънце изгрява“, този ресторант съществува в Испания от 1725 г. Кастилската пещ на дърва прави впечатляващи вкуснотии, за които се носят легенди.
Griswold Inn (Есекс, Кънектикът, САЩ)
От 1776 г. тази таверна посреща купища туристи, най-известните от които са Джордж Вашингтон и Албърт Айнщайн. В колониалната хижа все още могат да отседнат пътуващи както за пренощуване, така и просто за вечеря. Историческите американски блюда включват колбаси, ребра и царевичен качамак.
Tavares (Лисабон, Португалия)
Изисканият ресторант, украсен с блестящи полилеи и позлатени дървени плоскости, препраща към елегантността на една отминала епоха – 1784 г. още по-точно. Петстепенното меню на фиксирана цена е също толкова изтънчено, колкото и обстановката. Акцентите в него подчертават селекция от деликатни френски и португалски блюда с морски дарове.
Rules Restaurant (Лондон, Англия)
И тук говорим за жива история. Чарли Чаплин, Лорънс Оливие и Чарлз Дикенс са вечеряли в този автентичен пъб, който е отворил врати през 1798 г. Британски класики като стекове и печени яребици преобладават в менюто, но ако внимателно се вгледате в него, ще намерите и няколко модерни щрихи. Например, коктейлът Кейт Мидълтън.
Union Oyster House (Бостън, Масачузетс, САЩ)
Разположена на „Пътя на свободата“, тази забележителност притежава предимството да е най-старият непрекъснато функциониращ ресторант в Новия свят. Може да си поръчате новоанглийска мидена супа или охладено плато от прясно обелени миди.
Текст: Ивайла Влахова
Снимки: Press
Вижте още:
Запечатано с целувка. Споделиха интимни писма на Одри Хепбърн
10 впечатляващи коктейла, с които ще оберете овациите това лято (II част)