Заведенията, за които ще ви разкажем днес не фигурират в някоя гурме класация. Те са лично препоръчани от познавачи на добрата храна и по всичко личи, че с основание за тях се говори само в суперлативи.
The Dysart Petersham (Лондон, Англия)
Кулинарният критик Анди Хейлър препоръчва горещо това скрито съкровище на английската столица. Ресторантът заслужава внимание заради младия си готвач Кенет Кълхейн, перфектната си локация и висококачественото меню. Днес, когато по централните улици на Лондон всичко е прекалено хипстърско, е добре човек да намери подобно спокойно място с прекрасна храна.
The Cellar (Анстрътър, Шотландия)
Младият шеф Били Бойтър показва майсторството си в този стар ресторант вече две години. Помага му само още един човек в кухнята, но това не пречи добрата храна, предлагана в заведението да получи звезда на Michelin. Най-доброто, което съдържа менюто са морските блюда, които печелят овациите, както на посетителите, така и на познавачите.
Bros (Пулия, Италия)
В ресторанта си двамата братя Флориано и Джовани Пелегрино синтезират разнообразните си преживявания и ги пречупват през съставките и традициите на родната Пулия. Така те създават един от най-амбициозните и важни млади ресторанти в Италия. Всичко, което сервират в Bros е добре обмислено, зряло и с дълбок вкус. Лингуини с масло от шам-фастък и колатура са най-добрите ястия, които трябва да опитате, ако се озовете в Лече.
La Nave de Sake (Барселона, Испания)
Ресторантът е с наистина великолепна концепция, която тепърва ще се развива. Мястото е наистина уникално преживяване, управлявано умело от аржентинския шеф Себастиян Мацола. Той притежава майсторството да създаде наситена комбинация от вкусове в миниатюрни по обем ястия, безупречно съчетани с екзотична колекция от традиционно японско саке. Любителите на вечерите навън ще открият едно от най-великите места, без прекомерни официалности.
AOC-Aarø & Co. (Копенхаген, Дания)
Не се случва често човек да влезе в ресторант с две Michelin звезди и да открие, че му ухае на дома. Когато пристъпите през прага на AOC ще усетите аромата на дим и бульон от артишок. А няма по-възторжен поздрав за добре дошли от всичко казано дотук. Особено за любителите на добрата храна. Шеф Сьорен Селин създава артистични, любопитни и закачливи менюта, като едновременно с това поддържа високото качество и добрия вкус на предлаганите ястия. Майсторството му се подсилва от сомелиера Кристиян Ааро, който превръща стари, млади, традиционни, остри, конвенционални и органични вина като неделима част от разказването на всяка история.
Ако добрата храна е и ваша страст, включете някое от тези пет места в маршрута на следващото си пътуване. Знаем, че след това няма да сте същите.
Текст: Ивайла Влахова
Снимки: Press