Дамската чанта или за ToteМната идентичност

x

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pernille Teisbaek (@pernilleteisbaek)


Убедил съм се, че дамската чанта е съвсем различна вселена. Не мога да се сетя да съм виждал жена без чанта, освен когато е решила да изприпка набързо до кварталния магазин с портмоне в ръка. На всички е ясно, че това е причината чантата да е съществена част от бизнес стратегията на всяка голяма модна фирма. Надпреварата на марките да привлекат вниманието към тези продукти е не по-малко от стремежа да изпъкнат с колекциите си. Често изборът ви на чанта говори много повече от визитката ви. Това са безспорните факти, но защо тогава мнозинството от вас се обединяват около големите чанти с две дълги дръжки, които носят името Tote? Те са като тотемен образ, закрилник в забързаното ежедневие на съвременните ЕВИ. „Фамилното им име “означава „да носиш“ и това ясно описва произхода им. Първоначалното им предназначение е за пренасяне на лед (тогава на блокчета) и дърва. Логично първообразът е изработен от здрава материя, някъде в началото на  40-те, а основната му цел е да издържа на натоварване. Около две десетилетия по-късно се адаптира към все по-развиващата се курортна дейност, най-вече летните морски дестинации. Видът й обаче все още запазва познатата форма за сметка на различните материи в цвят и десен. Дори си спомням как някъде през 80-те жените в моето семейство си спретнаха сами по една такава чанта за морските почивки от налични платове, с подобаващо големи размери. Високата им практичност и търсене е причината модата да ги адаптира и в градска среда. Винаги съм се изненадвал, какво може да се открие в тези големи чанти, ако притежателката им ме допусне. Дори съм жив свидетел, как от една такава чанта „изскочиха“ чифт клещи и ролетка. Очевидно възможността да побере почти всичко, че и малко кученце за разкош, е причината толкова да ги обичате. Не случайно са сред приоритетните продукти на модните фирми. Dior пак го споменава, ама… отделя специално внимание на този модел и всеки сезон предлага варианти с различен дизайн и вдъхновение. Пролет-лято 2021 не прави изключение!


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dior Official (@dior)


Характерно за тези чанти е, че отгоре не се затварят, въпреки че много марки поправят тази „грешка“, като предлагат варианти с  капак или цип. Един от хитовите, поне сред модните редактори, е моделът на Fendi, който дори си има допълнителна приставка за лесен достъп до бутилката и малка външна торбичка за дрънкулки. Мащабното й брандиране и късите твърди дръжки донякъде омекотяват грубото излъчване на зеблото, което е основният материал. Но все пак това историческо намигване се прие радушно.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fendi (@fendi)


Не съм сигурен, че моделът на Fendi ще успее да „пребори“ един друг ваш любимец, превърнал се в класика – Neverfull на Louis Vuitton. Малко е неуместно да я определям като класика, появата й е едва през 2007 година, но тя толкова бързо ви стана любимка, че си е вече класика. Така както и всички чанти Tote, без значение от марката, които се предлагат в няколко големини. Е, предполагам, че е невъзможно съдържанието им да бъде в изряден вид, като гледам какво „гмуркане“ пада (равносилно на изследователска мисия), но пък затова повечето модели са снабдени с допълнителни джаджи, чрез които вкарвате малко порядък в целия хаос. Толкова за любимите ви чанти, които никой не е толкова заблуден, че да им предрече изпадане от модния хоризонт.

Да обърнем внимание на първите братовчеди на Tote чантите – пазарските варианти. Да, онези, на вашите баба и дядо, които някои дори не помнят. Онези, плетените като рибарска мрежа, в които се виждаха всякакви хранителни продукти. А иначе мрежите са заложени за „улов“ и в множество облекла за пролетта и лятото. Всевъзможните вариации на тези чанти, от кожа до въже, са „едни дръжки“ напред през този ловен сезон. Очаква се най-големите фенки на модата да „ловуват“ именно с тях, както им предлагат от Fendi, Longchamp и Rosetta.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by @longchamp


 

View this post on Instagram

 

A post shared by @longchamp


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fendi (@fendi)


От Fendi дори предвещават, че Tote чантата от плътна кожа ще се отправи на есенно-зимен круиз и в мъжкия гардероб. А дали ще се задържи там, ще видим. Лично аз съм склонен да експериментирам с една такава кожена пазарска чанта. Не зная как преди време се появи вкъщи една такава от плат и се оказа изненадващо удобна, въпреки големите ми визуални резерви за мъжката естетика. Че кой мъж не обича практичността и свободните ръце, които най-малкото може да пъхне в джобовете на панталона? Явно скоро ни очаква тотална Tote градска инвазия. Е, винаги се намира какво да сложиш в една удобна голяма чанта, нали?


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fendi (@fendi)


Текст: Константин Стойнов

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Препоръки от седмицата

Пуловер Бежов Regular Fit от AMI PARIS

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер Exeter Червен Regular Fit от Desigual

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожено яке Lonie Кафяв Loose Fit от Gestuz

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Ако ще е тренч, нека да е кожен.

Ако сте пропуснали
Най-четени